Illuminati

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Simbolul societății Illuminati

Illuminati (pluralul din latinescul illuminatus, "iluminații") este un nume care se referă la mai multe grupuri, atât istorice și moderne, atât reale cât și fictive.

Ordinul Iluminaților a fost o societate secretă fondată la 1 mai 1776, în Ingolstadt (Bavaria de Nord), de Adam Weishaupt[1], care a fost primul profesor de drept canonic de la Universitatea din Ingolstadt[2] . Mișcarea era formată din liber-cugetători, liberali, republicani (deci antimonarhici) și pro-feminini, recrutați din lojile masonice din Germania, și a urmărit să promoveze perfecționismul prin intermediul școlilor de mistere. În 1785, ordinul a fost infiltrat, dezbinat și suprimat mai întâi de către guvern bavarez pentru un presupus complot și apoi în întregul stat (Reich) german. Acuzația adusă a fost aceea că scopul ordinului este să răstoarne toate monarhiile și religiile de stat din Europa.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Mișcarea a fost întemeiată pe 1 mai 1776, în Ingolstadt, de Adam Weishaupt (d. 1830) [1], educat în școli conduse de iezuiți și care a fost primul profesor laic de drept canonic de la Universitatea din Ingolstadt. Scriitorii din acel timp, ca Seth Payson, credeau că mișcarea reprezintă o conspirație de infiltrare și răsturare a guvernelor statelor europene.[3] Unii scriitori, ca Augustin Barruel și John Robison, chiar au reclamat că Illuminati au fost în spatele Revoluției Franceze, o afirmație că Jean-Joseph Mounier a licențiat în 1801 a sa carte On the Influence Attributed to Philosophers, Free-Masons, and to the Illuminati on the Revolution of France.[4]

Grupul de partizani a primit numele "Illuminati", deși ei se autodenumeau "Perfectibilii". Grupul a fost de asemenea numit Ordinul Illuminati și Illumináții Bavarezi, iar mișcarea însăși a fost raportată la Iluminism (după iluminism). În 1777, Karl Theodor a devenit conducătorul Bavariei. El a fost un susținător al despotismului iluminat și, în 1784, guvernul său a condamnat toate societățile secrete, inclusiv Illuminati.

În timpul perioadei în care Illuminati putea acționa legal, mulți intelectuali influenți și politicieni progresiști s-au numărat ca membri, inclusiv Ferdinand de Braunschweig și diplomatul Xavier von Zwack, care a fost numărul doi în operațiune și a fost găsit cu multă din documentația grupului când casa sa a fost percheziționată.[5] Membrii organizației Iluminati promiteau ascultare față de superiorii lor, și au fost împărțiți în trei clase principale, fiecare cu diferite grade. Ordinul a avut ramuri în mai multe țări de pe continental european; chipurile a avut în jur de 2.000 de memberi în decursul a zece ani.[2] Organizația avea atracție pentru literați, ca Johann Wolfgang von Goethe și Johann Gottfried Herder, și chiar pentru ducii de Gotha și Weimar. Weishaupt a modelat grupul său spre extinderea în francmasonerie, și multe filiale Illuminati au adus membri din loji masonice existente. Neînțelegerea din interior și panica cu privire la succesiune i-au precedat căderea, care a fost realizată de Decretul Secular făcut de guvernul bavarez în 1785.[2]

Illuminati moderni[modificare | modificare sursă]

Scriitori ca Mark Dice,[6] David Icke, Ryan Burke, Jüri Lina and Morgan Gricar au argumentat că Iluminații bavarezi au supraviețuit, posibil până în ziua de azi. Multe din aceste teorii sugerează că evenimentele din lume sunt controlate și manipulate de o societate secretă care se numește Illuminati.[7][8] Teoreticienii conspirațiilor au afirmat că mulți oameni de seamă au fost sau sunt membrii a societății Illuminati, incluzându-i pe Winston Churchill, familia Bush,[9] Barack Obama,[10] familia Rothschild,[11] David Rockefeller și Zbigniew Brzezinski.[12]

Pe lângă organizația secretă și întunecată, diverse grupări frățești afirmă a fi "succesorii" Iluminaților bavarezi și au folosit deschis numele "Illuminati" în înființarea riturilor proprii. Câteva grupuri care se autodenumesc în oarecare variație "Ordinul Illuminati"[13][14][15] folosesc numele direct în numele organizației lor, în timp ce alții, ca Ordo Templi Orientis, folosesc numele ca grad de inițiere în interiorul organizației lor.

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

Illuminati sunt un subiect la temă în cultura populară. Referințe la organizație apar în multe cărți de ficțiune în cadrul mai multor genuri literare, apărând în film,[16] în televiziune,[17] în jocuri video[18]în serii de cărți umoristice[19],chiar si în desene animate.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b The European Illuminati by Vernon L. Stauffer, hosted on the Grand Lodge of British Columbia & Yukon website (hereafter BC&Y).
 2. ^ a b c A Bavarian Illuminati Primer Compiled by Trevor W. McKeown hosted BC&Y
 3. ^ Payson, Seth; Proof of the Illuminati, The Invisible College Press, LLC, 2003 (first published in Charlestown: Etheridge, 1802) ISBN 1-931468-14-1
 4. ^ Jean-Joseph Mounier, On the Influence Attributed to Philosophers, Free-Masons, and to the Illuminati on the Revolution of France, Scholars' Facsimiles & Reprints, New York, 1974 (reprint of the first edition from 1801). ISBN 0-8201-1135-X.
 5. ^ Introvigne, Massimo. „The Illuminati and Angels & Demons FAQ – Do the Illuminati Really Exist?”. Center for Studies on New Religions. http://www.cesnur.org/2005/mi_illuminati_en.htm. Accesat la 30 decembrie 2008. 
 6. ^ Angels & Demons Causing Serious Controversy - 5/17/09 - Fresno News — abc 30.com”. Abclocal.go.com. 17 mai 2009. http://abclocal.go.com/kfsn/story?section=news/entertainment&id=6817493. Accesat la 8 iulie 2009. 
 7. ^ Barkun, Michael. A Culture of Conspiracy: Apocalyptic Visions in Contemporary America, Comparative Studies in Religion and Society, University of California Press, 2003,
 8. ^ Illuminati News website: The Secret Order of the Illuminati (A Brief History of the Shadow Government)
 9. ^ The Bush Family and their Illuminati Rituals
 10. ^ The Barack Obama Illuminati Connection
 11. ^ Makow Ph.D, H: Illuminati: The Cult that Hijacked the World, BookSurge Publishing, 2008, ISBN 1-4392-1148-5
 12. ^ Springmeier, F: Blood Lines of the Illuminati, Ambassador House, 1998, ISBN 0-9663533-2-3
 13. ^ The Illuminati Order Homepage
 14. ^ Official website of The Illuminati Order
 15. ^ *Orden Illuminati Consejo Central México
 16. ^ For example, they are central to the plot of the movie Lara Croft: Tomb Raider
 17. ^ For example, in the Disney animated television show Gargoyles
 18. ^ such as Deus Ex
 19. ^ CGD – New Avengers: Illuminati

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • en The Secret School of Wisdom: The Authentic Ritual and Doctrines of the Illuminati, ed. by Josef Wäges and Reinhard Markner, Lewis Masonic, London, 2015. ISBN: 978-0853184935

Legături externe[modificare | modificare sursă]