Gardienii galaxiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Guardians of the Galaxy (film))
Jump to navigation Jump to search
Gardienii galaxiei
Guardians of the Galaxy
Afișul filmului
Afișul filmului
Genfilm SF
film de comedie
film de aventuri
film de acțiune
RegizorJames Gunn
AutorJames Gunn
Nicole Perlman[*]  Modificați la Wikidata
ScenaristAndy Lanning
Dan Abnett
Nicole Perlman
După benzi desenate:
Marvel Comics
de Dan Abnett
Andy Lanning
Bazat peGuardians of the Galaxy[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorKevin Feige
DistribuitorWalt Disney Studios
Motion Pictures
StudioMarvel Studios
Director de imagineBen Davis
Montaj
MuzicaTyler Bates
Distribuție
Premiera1 august 2014 (SUA)
Premiera în România8 august 2014
Durata122 de minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înLondra[1]
Shepperton Studios[*][1]
Longcross Studios[*][1]
Millennium Bridge[*][1]
Lloyd's building[*]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiXandar[*]
Statele Unite ale Americii
Knowhere[*]  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun machiaj[2]
Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale[2]
Premiul Saturn pentru cel mai bun scenariu[3]
Saturn Award for Best Editing[*][3]
Saturn Award for best production design[*][3]
Saturn Award for Best Costume[*][3]
Saturn Award for Best Special Effects[*][3]
MTV Movie Award for Best Movie[*][4]
MTV Movie Award for Best Male Performance[*][4]
MTV Movie Award for Best On-Screen Duo[*][4]
MTV Movie Award for Best Shirtless Performance[*][4]
MTV Movie Award for Best Musical Moment[*][4]
MTV Movie Award for Best Comedic Performance[*][4]
MTV Movie Award for Best On-Screen Transformation[*][4]
MTV Movie Award for Best Hero[*][4]
Premiul Satellite pentru cele mai bune efecte vizuale[5]
Satellite Award for Outstanding Overall Blu-Ray/DVD[*][6]
BAFTA Award for Best Special Visual Effects[*][7][8]
BAFTA Award for Best Makeup and Hair[*][8]
Critics' Choice Movie Award for Best Actress in an Action Movie[*][9]
Critics' Choice Movie Award for Best Actor in an Action Movie[*][9]
Critics' Choice Movie Award for Best Visual Effects[*][9]  Modificați la Wikidata
Buget170 milioane $
Încasări770,1 milioane $
Urmat deGardienii Galaxiei Vol. 2 (2017)
Website oficialSite web oficial
Prezență online

Pagina Cinemagia

Gardienii galaxiei (titlu original: Guardians of the Galaxy) este un film american de acțiune cu super-eroi bazat pe echipa de super-eroi din Marvel Comics cu același nume, produs de Marvel Studios și distribuit de Walt Disney Studios Motion Pictures. Este a zecea tranșă din Marvel Cinematic Universul. Filmul a fost regizat de James Gunn, care a scris scenariul cu Nicole Perlman, și îi are în distribuție pe Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, și Benicio del Toro.

Perlman a început sa lucreze la scenariul în 2009. Producator Kevin Feige a menționat pentru prima dată în mod public Gardienii galaxiei ca un potențial de film în 2010, și Marvel Studios au anunțat că filmul a fost în dezvoltare activă la San Diego Comic-Con International în iulie 2012. Gunn a fost angajat să scrie și regiza filmul care luna septembrie. În februarie 2013 Pratt a fost angajat pentru a juca Peter Quill / Star-Lord, iar exprimate de sprijin a fost completat Filmările au început în iulie 2013, la Shepperton Studios, Anglia, cu filmare continuă în Londra, înainte de ambalaj în octombrie 2013. Post-producția s-a terminat pe 07 iulie 2014.

Gardienii galaxiei a avut premiera la Hollywood pe 21 iulie 2014. Acesta a fost lansat în cinematografe o august 2014 în Statele Unite în 3D și IMAX 3D. Filmul a devenit un succes critic și financiar, după ce a avut încasări de peste 772 milioane dolari în întreaga lume și de a deveni cele mai mari încasări filmul super-erou de 2014. O mare parte din laudă a mers la umor vesel filmului, coloana sonora nostalgic, direcția Gunn, iar performanțele exprimate. O continuare a fost lansată pe 5 mai 2017.

Filmul este primul din franciza Gardienii Galaxiei și al zecelea din Marvel Cinematic Universe (MCU). Este a patra intrare în Faza 2 a MCU.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 1988, după moartea mamei sale, tânărul Peter Quill este răpit de pe Pământ de Devastatori, un grup de pirați spațiali conduși de Yondu Udonta.

26 de ani mai târziu, pe planeta Morag, Quill, sau Star-Lord cum îi place să i se spună, fură un glob misterios. El este imediat interceptat de Korath, un subordonat al lui Ronan Acuzatorul, un fanatic Kree. Quill scapă cu globul, dar refuză să împartă recompensa pe el cu Yondu, astfel că acesta pune o recompensă pentru capturarea sa. Între timp, Thanos, care i-a promis lui Ronan o armată cu care să distrugă Xandar în schimbul globului, i le dă pe fiicele sale adoptate, Gamora și Nebula, să-l ajute să recupereze globul. Ronan o trimite pe Gamora pe Xandar să-i aducă globul.

Quill încearcă să vândă globul unui cumpărător pe Xandar, capitala Imperiului Nova, dar când acesta află că Ronan este implicat, încetează târgul. Gamora îl atacă pe Quill și fură globul. Cei doi încep să se lupte, când li se alătură o pereche de vânători de recompense: Rocket, un raton modificat genetic, și Groot, un copac umanoid. Corpurile Nova sosesc și îi arestează pe toți patru, încarcerându-i în închisoare super securizată Kyln.

În timp ce se află aici, un deținut pe nume Drax încearcă s-o omoare pe Gamora din cauza asocierii ei cu Ronan, care i-a ucis familia. Quill îl convinge pe Drax că Gamora îl poate aduce pe Ronan la el, astfel că acesta o lasă în pace. Gamora dezvăluie faptul că l-a trădat pe Ronan deoarece nu dorește să îl lase să folosească puterea globului de a distruge planete, începând cu Xandar. Aflând că Gamora are un cumpărător pentru glob, ea, Quill, Rocket, Groot, iar Drax lucrează împreună pentru a scăpa din Kyln. Între timp, Ronan se întâlnește cu Thanos, pentru a discuta despre trădare ei.

Grupul scapă din Kyln la borul navei lui Quill, Milano, și se îndraptă spre Niciunde, un avanpost criminal construit într-un cap gigant de Celestial. Aici, Drax se îmbată și îl cheamă pe Ronan pentru a avea parte de răzbunare, în timp ce restul grupului se întâlnește cu cumpărătorul Gamorei, colecționarul Taneleer Tivan. Tivan deschide globul, dezvăluind o Piatră a Infinitului, un element de putere nemăsurată, care poate distruge planete întregi, dar poate fi mânuită doar de cele mai puternice ființe care pot rezista puterii sale. Dintr-o dată, asistenta chinuită a lui Tivan apucă Piatra, dar nu face față puterii și declanșează o explozie care distruge întregul muzeu al lui Tivan.

Ronan sosește și îl învinge ușor pe Drax, în timp ce ceilalți fug de către navele soldaților lui Ronan și de Nebula. Aceasta distruge nava Gamorei, lăsând-o plutind în spațiu, în timp ce forțele lui Ronan iau globul. Quill îl contactează pe Yondu, spunându-i unde se află, iar apoi se duce la Gamora și dă casca sa pentru a supraviețui în spațiu. Yondu și Devastatorii lui sosesc și îi tractează pe amândoi la bordul navei. Rocket, Drax, și Groot amenință să atace nava lui Yondu dacă nu îi eliberează, dar Quill face un armistițiu cu Yondu, convingându-l să-i ajute să lupte cu Ronan în schimbul globului. Quill își convinge prietenii să i se alăture în lupta cu Ronan, chiar dacă acest lucru înseamnă moarte sigură.

Între timp, Ronan descoperă că orbul conține o Piatră a Infinitului, astfel că îl trădează pe Thanos și o păstrează pentru el, punând-o în ciocanul său și devenind cea mai puternică persoană din univers, capabil să distrugă Xandar doar cu o simplă atingere a ciocanului său. Ronan îl amenință pe Thanos că, odată ce va fi terminat cu Xandar, va veni după el. Cum Nebula își urăște tatăl adoptiv, ea este de acord să-l ajute pe Ronan cu planul său.

Pe Xandar, Quill și prietenii săi, împreună cu Devastatorii lui Youndu și Corpurile Nova se luptă cu forțele lui Ronan, încercând să prevină nava acestuia, Dark Aster, să ajungă la suprafața planetei cu orice preț. Ronan distruge înteagă flota a Corpurilor Nova cu ciocanul său, dar Quill, Gamora, Drax și Groot reușesc să se infiltreze la bordul navei lui Ronan, unde distrug toate forțele acestuia, inclusiv pe Korath. Gamora se desparte de grup pentru a deschide ușa către camera tronului lui Ronan, dar este atacată de Nebula. Gamora reușește să o învingă, Nebula căzând din navă pe una dintre navele Devastatorilor pe care o fură și scapă. Ușa se deschide iar grupul ajunge în sfârșit la Ronan, dar acesta este prea puternic și îi învinge. Atunci Rocket prăbușește Milano în Ronan, ceea ce cauzează întregul Dark Aster să se prăbușească rapid spre pământ. Groot se sacrifică și se transformă într-o sferă care îi salvează pe ceilalți.

Pe suprafața Xandarului, grupul supraviețuiește datorită sacrificiului lui Groot, dar Ronan este de asemenea în viață și gata să distrugă planeta. Atunci, Quill îl distrage cu mișcările sale de dans, permițându-i lui Rocket să distrugă ciocanul și să elibereze Piatra, pe care o prinde Quill. Împreună, cei patru reușesc să mânuiască puterea Pietrei, folosind-o pentru a-l distruge pe Ronan.

Youndu apare și cere globul, dar Quill reușește să-l păcălească și îi dă unul fals, înmânându-l pe cel adevărat Corpurilor Nova. În timp ce Devastatorii părăsesc Xandar, Yondu își dă seamă de globul fals, dar nu este deranjat, ci râde, bucuros că Quill a folosit un truc tipic Devastatorilor, învățat de la el.

Grupului lui Quill, cunoscut acum ca și Gardienii Galaxiei, li se șterge cazierul infracțional, iar Quill descoperă că este doar pe jumătate om, tatăl său fiind un extraterestru dintr-o specie foarte rară, antică și necunoscută. Gardienii pleacă la bordul navei Milano, reconstruită, iar Quill deschide în sfârșit ultimul cadou primit de la mama sa, care este o casetă cu toate melodiile ei preferate. Gardienii se îndreaptă spre noi aventuri, în timp ce totodată cresc un Groot nou din rămășițele sale.

Într-o scenă după credite, Tivan se află în muzeul său distrus, acompaniat de două exponate vii: un câine astronaut și o rață antropomorfă.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Actorii și echipa de producție a filmului la San Diego Comic-Con International, 2013, de la stânga la dreapta: producătorul Kevin Feige, David Bautista, regizorul James Gunn, Benicio del Toro, Zoe Saldana, Djimon Hounsou, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan și Chris Pratt.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d http://www.imdb.com/title/tt2015381/locations?ref_=tt_dt_dt  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b http://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2015, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e Guardians Of The Galaxy, Flash, And The Walking Dead Win Big At Saturn Awards, accesat în  
  4. ^ a b c d e f g h HERE ARE YOUR 2015 MTV MOVIE AWARDS NOMINEES, accesat în  
  5. ^ ‘Birdman’ Leads Satellite Awards Nominations, accesat în  
  6. ^ http://www.pressacademy.com/award_cat/outstanding-overall-blu-ray-dvd-nw-2014/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ Guardians Of The Galaxy And X-Men: Days Of Future Past Receive BAFTA Nominations, accesat în  
  8. ^ a b Boyhood takes home Best Film prize at BAFTA Awards, accesat în  
  9. ^ a b c Critics' Choice Movie Awards 2015: The winners list, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gardienii galaxiei

Vezi și[modificare | modificare sursă]