Sari la conținut

Eternii (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eternii
Eternals
Afișul filmului
Afișul filmului
Rating
Titlu originalEternals
Genfilm cu supereroi[*]
film științifico-fantastic
film de acțiune
film de aventuri
film fantastic[*]
dramă  Modificați la Wikidata
RegizorChloé Zhao  Modificați la Wikidata
ScenaristChloé Zhao
Patrick Burleigh[*][[Patrick Burleigh (screenwriter)|​]]
Kaz Firpo[*][[Kaz Firpo (scenarist american)|​]]
Ryan Firpo[*][[Ryan Firpo (scenarist american)|​]]
Jack Kirby  Modificați la Wikidata
ProducătorKevin Feige  Modificați la Wikidata
StudioMarvel Studios
Buena Vista International[*]  Modificați la Wikidata
DistribuitorBuena Vista International[*]
Fórum Hungary[*][[Fórum Hungary |​]][1]
Disney+  Modificați la Wikidata
Director de imagineBen Davis[*]  Modificați la Wikidata
MontajCraig Wood[*][[Craig Wood (Australian film editor)|​]]
Dylan Tichenor[*][[Dylan Tichenor (American film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaRamin Djawadi  Modificați la Wikidata
DistribuțieAngelina Jolie (Thena[*][[Thena (fictional character from 2021 film 'The Eternals')|​]])
Richard Madden[*][[Richard Madden (Scottish actor (born 1986))|​]] (Ikaris[*][[Ikaris (fictional character from 2021 film 'The Eternals')|​]])
Salma Hayek (Ajak[*][[Ajak (fictional character from 2021 film 'The Eternals')|​]])
Kumail Nanjiani (Kingo Sunen[*][[Kingo Sunen (fictional character from 2021 film 'The Eternals')|​]])
Lauren Ridloff[*][[Lauren Ridloff (actriță americană)|​]] (Makkari[*][[Makkari (fictional character from 2021 film 'The Eternals')|​]])
Brian Tyree Henry[*][[Brian Tyree Henry (actor american)|​]] (Phastos[*][[Phastos (fictional character from 2021 film 'The Eternals')|​]])
Ma Dong-seok[*][[Ma Dong-seok (actor sud-coreean)|​]] (Gilgamesh[*][[Gilgamesh (fictional character from 2021 film 'The Eternals')|​]])
Lia McHugh[*][[Lia McHugh (actriță americană)|​]] (Sprite[*][[Sprite (fictional character from 2021 film 'The Eternals')|​]])
Gemma Chan[*][[Gemma Chan (actriță britanică)|​]] (Sersi[*][[Sersi (fictional character in Marvel Comics)|​]])[2]
Barry Keoghan (Druig[*][[Druig (fictional character in Marvel Comics)|​]])
Kit Harington (Black Knight[*][[Black Knight (fictional character in Marvel Comics, introduced in 1967)|​]])
Haaz Sleiman[*][[Haaz Sleiman (actor american)|​]] (Ben)
Zain al-Rafeea (Mesopotamian Young Man)
Lucia Efstathiou[*][[Lucia Efstathiou (actress)|​]] (Natural History Museum Student)
Harish Patel[*][[Harish Patel (actor indian)|​]] (Karun)
Harry Styles (Starfox[*][[Starfox (fictional character in Marvel Comics)|​]])  Modificați la Wikidata
Premiera (Germania și Ungaria)[1]
(Statele Unite ale Americii)
(Italia)
(Irak)  Modificați la Wikidata
Durata156 min.[3]  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii[4][5][6][7]
 Regatul Unit[6][7][8]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiMesopotamia
Babilon
Londra
Australia
Mumbai
Dakota de Sud
Irak
Hiroshima
Alaska
Tenochtitlan
...încă 3  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Buget200.000.000 de dolar americani[9]  Modificați la Wikidata
Încasări402.064.899 de dolar americani[10]
164.870.234 de dolar americani[11]  Modificați la Wikidata
Precedat deShang-Chi și legenda celor zece inele[*]  Modificați la Wikidata
Urmat deOmul-Păianjen: Niciun drum spre casă  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.marvel.com/movies/eternals  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Eternii (în engleză Eternals) este un film Marvel Comics cu supereroi din 2021 scris și regizat de Chloé Zhao.[12] În rolurile principale au interpretat actorii Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Don Lee, Harish Patel, Kit Harington, Salma Hayek și Angelina Jolie. Filmul este disponibil în formatele 3D, IMAX 3D, Dolby Atmos subtitrat iar în limba română dublajul este asigurat de Randi (Ikaris), Cosmin Seleși (Kingo), Iuliana Beregoi (Sprite), Guz (Phastos), David Popovici (Druig) și Mihai Șora (Karun). [13]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În anul 5000 î.Hr., zece Eterni cu superputeri — Ajak, Sersi, Ikaris, Kingo, Sprite, Phastos, Makkari, Druig, Gilgamesh și Thena — sunt trimiși de către celestul Arishem pe Pământ pe nava lor, Domo, pentru a extermina Devianții invazivi. Ultimii Devianți sunt aparent uciși în 1521, când părerile grupului diferă cu privire la relația lor continuă cu omenirea. În următorii cinci sute de ani, ei trăiesc în mare parte separați, așteptând ordinele lui Arishem.

În prezent, Sersi și Sprite locuiesc împreună la Londra. După ce partenerul lui Sersi, Ikaris, a părăsit-o cu secole în urmă, ea are acum o relație cu Dane Whitman, care lucrează la Muzeul de Istorie Naturală. Când cei trei sunt atacați de deviantul Kro, Ikaris sosește și alungă creatura. Cei trei Eterni călătoresc în Dakota de Sud pentru a se întâlni cu liderul lor, Ajak, doar pentru a o găsi moartă. Sersi este aleasă postum de Ajak drept succesor, dându-i capacitatea de a comunica cu Arishem.

Sersi află astfel că misiunea Eternilor a fost de fapt pregătirea Pământului pentru Apariție.[14] Arishem explică că, de milioane de ani, el a plantat semințele celeștilor în interiorul planetelor unde energia extrasă de la populațiile mari native permite să se nască noi celești. Devianții au fost trimiși să distrugă prădătorii (animalele) de vârf ai fiecărei planete pentru a asigura dezvoltarea vieții inteligente, dar când devianții au evoluat și au început să vâneze populațiile native ale planetelor, Arishem i-a creat pe Eterni pentru a-i contracara. Odată cu inversarea Blip-ului,[15] Pământul a atins populația maximă necesară nașterii lui Tiamut celestul, ceea ce va duce la distrugerea Pământului și extincția omenirii.

Sperând să întârzie Apariția, Eternii se întrunesc din nou. În locuința lui Druig din pădurea tropicală amazoniană, sunt atacați de devianți. Îi omoară pe toți, cu excepția lui Kro, care îl ucide pe Gilgamesh înainte de a fugi. Phastos propune O Singură Minte (Uni-Mind), o conexiune între toți Eternii care i-ar da lui Druig suficientă putere pentru a-l adormi pe Tiamut cu puterile sale de control al minții. Cu toate acestea, Ikaris dezvăluie că Ajak i-a povestit despre Apariția cu secole înainte. Când Ajak i-a spus că dorește să oprească Apariția, el a condus-o la devianții care au ucis-o. Sprite se alătură lui Ikaris datorită iubirii sale neîmpărtășite pentru el, în timp ce Kingo alege să plece.

Makkari găsește locul Apariției, un vulcan activ din Oceanul Indian, unde Ikaris și Sprite încearcă să-i oprească. Druig îl elimină pe Sprite, iar Phastos îl reține pe Ikaris. Kro sosește și este ucis de Thena. Druig nu poate să-l adoarmă pe Tiamut, iar Sersi încearcă să-l transforme în marmură. Ikaris se eliberează și se duce s-o omoare pe Sersi, dar nu poate din cauza dragostei lui pentru ea. Atât el, cât și Sprite se alătură celorlalți în Uni-Mind și Sersi dobândește suficientă putere pentru a-l transforma pe Tiamut în marmură. Apăsat de sentimente de vinovăție, Ikaris zboară în Soare. La cererea lui Sprite, Sersi folosește energia rămasă din Uni-Mind pentru a o transforma pe Sprite într-un om, punând capăt stării ei permanente de copil. Thena, Druig și Makkari se duc în nava Domo pentru a găsi Eternii de pe alte planete și pentru a-i avertiza cu privire la alte Apariții, în timp ce Sersi, Phastos și Kingo rămân pe Pământ.

Dane își mărturisește dragostea pentru Sersi și este pe cale să dezvăluie un secret despre istoria familiei sale când ea, Phastos și Kingo sunt ridicați în spațiu de Arishem. Nemulțumit de trădarea lor, Arishem spune că va cruța omenirea dacă amintirile Eternilor arată că oamenii sunt demni să mai trăiască. Jurând să se întoarcă pentru judecată, el îi duce pe cei trei cu el într-o singularitate. Într-o scenă de la mijlocul genericului de final, Thena, Makkari și Druig îl întâlnesc pe Eternul Eros, fratele lui Thanos, și pe asistentul său, Pip, Trolul, care își oferă ajutorul. Într-o scenă de după generic, Dane deschide o cutie care conține Lama din abanos și o persoană nevăzută[16] se întreabă dacă este pregătit pentru asta.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása, accesat în  
 2. ^ Česko-Slovenská filmová databáze 
 3. ^ https://www.bbfc.co.uk/release/eternals-q29sbgvjdglvbjpwwc01mzeyoti, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ Rivista del cinematografo, accesat în  
 5. ^ mymovies.it, accesat în  
 6. ^ a b „Eternii”, Internet Movie Database, accesat în  
 7. ^ a b MovieMeter, accesat în  
 8. ^ Douban, accesat în  
 9. ^ https://apnews.com/article/nomadland-chloe-zhao-frances-mcdormand-dec745d15cf86c7da5f4a6312378a56a, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ https://www.boxofficemojo.com/title/tt9032400/?ref_=bo_rl_ti, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. ^ https://www.boxofficemojo.com/title/tt9032400/?ref_=bo_rl_ti, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ SA, Imedia Plus Group, Eternals (2021), Cinemagia 
 13. ^ Eternii (în engleză), www.cineforum.ro,  
 14. ^ Apariția (The Emergence) este un eveniment apocaliptic care are ca rezultat nașterea unui nou celestial după ce a fost incubat în miezul unei planete timp de milenii, în timp ce populația nativă a planetei se dezvoltă foarte mult la suprafață.
 15. ^ Așa cum este descris în Avengers: Endgame (2019). The Blip (cunoscut și sub denumirea de Decimarea sau Pocnitura) este un eveniment fictiv major descris în franciza Marvel Cinematic Universe (MCU) în care jumătate din toate ființele vii din univers, alese la întâmplare, au fost exterminate de Thanos pocnind din degete în timp ce mânuia Pietrele Infinitului (Infinity Stones) în 2018, eveniment apoi anulat în 2023 de Bruce Banner folosind Pietrele Infinitului recuperate din diferite perioade de timp.
 16. ^ Identificat în afara ecranului ca Blade

Legături externe[modificare | modificare sursă]