Omul de Oțel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Omul de Fier (costum)

Omul de Fier (Tony Stark) este un personaj super-erou care apare în benzile desenate americane publicate de Marvel Comics, precum și în mass-media asociată. Personajul a fost creat de scriitorul și editorul Stan Lee, dezvoltat de scenaristul Larry Liebel și proiectat de artiștii Don Heck și Jack Kirby. El și-a făcut prima apariție în Povești de suspans #39 (martie 1963).

Un miliardar american, magnat de afaceri, și inginer ingenios, Tony Stark suferă lovitură severă în piept în timpul unei răpiri în care răpitorii săi încearcă să-l forțeze să construiască o armă de distrugere în masă. El creează în schimb o armură alimentată cu putere pentru a-și salva viața și a scăpa din captivitate. Mai târziu, Stark își îmbunătățește costumul cu arme și alte dispozitive tehnologice proiectate de compania sa, Stark Industries. El folosește costumul și versiunile succesive pentru a proteja lumea ca Omul de Fier, în timp ce la început își ascend adevărata identitate. Inițial, Omul de Fier a fost un mijloc pentru Stan Lee pentru a explora tema Războiului Rece, în special rolul tehnologiei americane în lupta împotriva comunismului.[1] Ulterior, re-închipuirile Omului de Fier au trecut de la Războiul Rece la teme ale problemelor contemporane, cum ar fi criminalitatea corporativă și terorismul.[1]

Istoria publicării[modificare | modificare sursă]

Premiera[modificare | modificare sursă]

Premiera Omului de Fier Marvel Comics în Povești de Suspans #39 (martie 1963) a fost o colaborare între editorul Stan Lee, scenaristul Larry Liebel și artiștii Don Heck și Jack Kirby.[2] În 1963, Lee a cochetat cu ideea unui om de afaceri super-erou.[3] El a vrut să creeze "chintesența capitalistului", un personaj care ar merge împotriva timpului și cititorilor Marvel,[4] a spus Lee.

Influența culturală[modificare | modificare sursă]

 • Rapperul Ghostface Killah, membru Wu-Tang Clan, și-a intitulat albumul solo de debut Ironman(1996), și de atunci a continuat să folosească versuri legate de benzile desenate Iron Man și bucăți din desenele animate în piesele lui.[5][6] El a adoptat numele de Tony Stark ca unul dintre numeroasele sale alter-ego-uri,[6] și a fost prezent într-o scenă ștearsă din filmul Iron Man.
 • Piesa lui Paul McCartney, „Magneto și Titanium Man” a fost inspirată de varianta malefică a Omului de Oțel care apare în X-Men. Un alt Om de Fier negativ, Crimson Dynamo, este menționat în versurile acestui cântec.[7][8]
 • Formația britanică Razorlight îl menționează pe Tony Stark într-un vers din melodia lor, „Hang By, Hang By”.[9]
 • Personajul Nathan Stark în serialul de televiziune Eureka este inspirat de Tony Stark.[10]
 • Forbes l-a adăugat în clasamentul anual pe Omul de Oțel ca fiind printre cele mai bogate personaje fictive,[11] în timp ce BusinessWeek l-a clasat ca fiind unul dintre zece cele mai inteligente personaje din benzile desenate americane.[12]
 • În 2011, IGN l-a clasat pe Omul de Oțel pe locul 12 în Top 100 eroi de benzi desenate.[13]
 • Două camioane cu tema Omului de Oțel concurează în Monster Jam. A debutat în Atlanta pe 9 ianuarie 2010, și sunt conduse de Lee O' Donnell și Morgan Kane.[14]

References[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Lee, Mike (). „Little-known sci-fi fact: Stan Lee thought Marvel's readers would HATE Iron Man (at first)”. Blastr. Arhivat din originalul de la . Accesat în . In the years following his debut, Iron Man fought against the tyranny of communism, corporate crime, terrorism and alcoholism as a “second-tier” Marvel hero, despite always being a popular character amongst readers. 
 2. ^ DeFalco, Tom; Gilbert, Laura, ed. (). „1960s”. Marvel Chronicle A Year by Year History. Dorling Kindersley. p. 91. ISBN 978-0756641238. Set against the background of the Vietnam War, Iron Man signaled the end of Marvel's monster/suspense line when he debuted in Tales of Suspense #39...[Stan] Lee discussed the general outline for Iron Man with Larry Lieber, who later wrote a full script for the origin story. Don Heck...designed the new character." 
 3. ^ Lee, Stan (). Son of Origins of Marvel Comics. New York: Simon & Schuster. p. 45. ISBN 978-0671221669. 
 4. ^ Lee, Stan; Mair, George (). Excelsior! : The Amazing Life of Stan Lee. New York: Simon & Schuster. p. 160. ISBN 978-0684873053. 
 5. ^ Perpetua, Matthew (). „Ghostface Killah Sued by 'Iron Man' Composer”. Rolling Stone. Arhivat din originalul de la . 
 6. ^ a b Reid, Shaheem (). „Ghostface Killah's Iron Man Obsession Lands Him A Cameo In Upcoming Comic Book Flick”. MTV News. Arhivat din originalul de la . 
 7. ^ „Magneto And Titanium Man”. Paul McCartney.com. Arhivat din originalul de la . 
 8. ^ Benitez, Jr., Vincent P. (). The Words and Music of Paul McCartney: The Solo Years. Praeger. p. 65. ISBN 978-0313349690. 
 9. ^ „Hang By, Hang By”. Absolutelyrics.com. Arhivat din originalul de la . 
 10. ^ Hank, Melissa (). „Sci-fi made sexy on Eureka. TV Guide. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ Noer, Michael; David M. Ewalt, David M. (). „The Forbes Fictional 15”. Forbes. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 12. ^ Pisani, Joseph (). „The Smartest Superheroes”. BusinessWeek. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 13. ^ „Iron Man – Top 100 Comic Book Heroes”. IGN. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 14. ^ „The Official Website Of Monster Jam - Trucks - Iron Man”. Monster Jam. . Arhivat din originalul de la . Accesat în .