Iron Man 3

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iron Man 3
Rating
Titlu originalIron Man 3
Genfilm științifico-fantastic[1][2][3][4]
film cu supereroi[*]
film de acțiune[1][2][3][4]
film de aventuri
film de comedie  Modificați la Wikidata
RegizorShane Black
Scenarist
Bazat peIron Man de
Stan Lee
Don Heck
Larry Lieber
Jack Kirby
ProducătorKevin Feige
StudioMarvel Studios
DistribuitorWalt Disney Studios
Motion Pictures
[1]
Director de imagineJohn Toll
Montaj
MuzicaBrian Tyler
CostumeLouise Frogley[*][[Louise Frogley (British costume designer)|​]]  Modificați la Wikidata
Distribuție
Premiera  (2013-04-14) (Grand Rex)  (2013-05-03) (United States)
Durata130 minutes[5]
ȚaraUnited States
Filmat înLos Angeles
Florida
Miami
Beijing
Carolina de Nord
Wilmington[*][[Wilmington (county seat city in New Hanover County, North Carolina, United States)|​]]
EUE/Screen Gems[*][[EUE/Screen Gems (American filmmaking company)|​]]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiMiami metropolitan area[*][[Miami metropolitan area (most populous metropolitan area in the U.S. state of Florida)|​]]
Los Angeles
Elveția
Miami
Tennessee  Modificați la Wikidata
Limba originalăEnglish
PremiiPremiul Saturn pentru cel mai bun film de comic-to-film.[*] ()[6]
Premiul Saturn pentru cel mai bun actor (Robert Downey, )[6]
Premiul Saturn pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (Ben Kingsley, )[6]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale (Christopher Townsend[*][[Christopher Townsend (visual effects supervisor)|​]],Guy Williams[*][[Guy Williams (visual effects supervisor)|​]],Erik Nash[*][[Erik Nash (visual effects supervisor)|​]] șiDan Sudick[*][[Dan Sudick (visual effects supervisor)|​]], )
Saturn Award for Best Performance by a Younger Actor[*][[Saturn Award for Best Performance by a Younger Actor (film award for young actors)|​]] (Ty Simpkins, )[7]
Premiul Saturn pentru cea mai bună muzică (Brian Tyler[*][[Brian Tyler (American composer, producer, conductor, and film producer)|​]], )[7]
MTV Movie Award for Best Cameo[*][[MTV Movie Award for Best Cameo |​]] (Joan Rivers, )[8]
MTV Movie Award for Best Hero[*][[MTV Movie Award for Best Hero |​]] (Robert Downey, )[8]  Modificați la Wikidata
Buget
  • $200 milioane (gross)[9]
  • $178.4 milioane (net)[9]
Încasări$1.215 miliarde[10]
Website oficialhttps://www.marvel.com/movies/iron-man-3  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Iron Man 3 este un film american cu supereroi din anul 2013, bazat pe personajul din Marvel Comics Iron Man, produs de Marvel Studios și distribuit de Walt Disney Studios Motion Pictures.

Filmul este un sequel al celui din anul 2008 Iron Man și celui din anul 2010 Iron Man 2., fiind al treilea și ultimul din trilogia Iron Man, precum și al șaptelea din Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmul marchează începutul Fazei 2 a MCU.

Shane Black a regizat filmul după un scenariu pe care l-a co-scris împreună cu Drew Pearce și care utilizează concepte din povestea "Extremis" de Warren Ellis. În rolurile principale sunt Robert Downey, Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Stephanie Szostak, James Badge Dale, Jon Favreau și Ben Kingsley.

Acțiune[modificare | modificare sursă]

La petrecerea de Revelion din anul 1999, Tony Stark se întâlnește cu omul de știință Maya Hansen, inventatorul tratamentului experimental de regenerare numit Extremis, care permite recuperarea de la leziuni criminale. Omul de știință Aldrich Killian le oferă un loc în cadrul companiei sale Advanced Mechanics of Idea (AIM), dar Stark îl respinge.

În anul 2012 (la cateva luni după evenimentele din Răzbunătorii) Stark are atacuri de panică din cauza experiențelor sale în timpul invaziei extraterestre și a bătăliei din New York. Neodihnindu-se de loc, el a construit zeci de costume Iron Man, creând rupturi în relația cu prietena sa, Pepper Potts.

Un șir de atentate din partea unui terorist cunoscut sub numele de Mandarin a lăsat agențiile de informații uimite de lipsa dovezilor medico-legale. Șeful securității lui Stark, Happy Hogan, este grav rănit într-un atac din partea Mandarinului, făcându-l astfel pe Stark să lanseze o amenințare la adresa sa în fața televiziunii. Ca răspuns, Mandarinul îi distruge casa lui Stark cu elicoptere de război. Hansen, care a venit să-l avertizeze pe Stark, supraviețuiește atacului împreună cu Pepper. Stark scapă într-un costum de Iron Man, pe care inteligența sa artificială J.A.R.V.I.S. îl pilotează pană în zona rurală Tennessee, în urma unui plan de zbor de la ancheta lui Stark asupra Mandarinului. Armura experimentală a lui Stark nu dispune de suficientă putere pentru a se întoarce în California, iar lumea îl consideră mort.

Împreună cu Harley, un băiat inteligent de 10 ani, Stark investighează rămășițele unei explozii locale care poartă amprentele unui atac al Mandarinului. El descoperă că "bombardamentele" au fost declanșate de soldații supuși la Extremis, ale căror organisme au respins în mod exploziv tratamentul. Aceste explozii au fost atribuite în mod fals unui complot terorist pentru a acoperi defectele lui Extremis. Stark ia partea la putere oferită de Extremis pentru prima dată când agenții Mandarinului, Brandt și Savin, îl atacă. Între timp, Killian le răpește pe Pepper și Hansen. Agențiile americane de informații continuă să caute locația Mandarinului, în timp ce James Rhodes - fostul ajutor al lui Iron Man cunoscut sub numele de War Machine, acum redenumit Iron Patriot - este ademenit într-o capcană pentru a i se fura armura.

Cu ajutorul lui Harley, Stark îl găsește pe Mandarin în Miami și se infiltrează în sediul central folosind arme improvizate. În interior, el descoperă că Mandarinul este de fapt un actor englez numit Trevor Slattery, căruia nu-i pasă de acțiunile sale făcute în timp ce își juca rolul de terorist. Killian, care a preluat cercetarea despre Extremis a lui Hanse ca pe un remediu pentru propriile sale dizabilităși și a extins programul pentru a include veterani răniți în război, dezvăluie că el este adevăratul Mandarin și creierul din spatele faptelor lui Slattery. După ce îl capturează pe Stark, Killian îi dezvăluie că a supus-o Pepper la Extremis, în speranța că Stark va ajuta la remedierea defectelor lui Extremis în timp ce încearcă să o salveze. Killian o ucide pe Hansen când aceasta încearcă să-l elibereze pe Stark și să-l oprească.

Stark scapă și se reunește cu Rhodes, descoperind că Killian intenționează să-l atace pe președintele Ellis aflat la bordul Air Force One. Stark salvează câțiva pasageri și membrii ai echipajului, dar nu îl poate opri pe Killian să îl răpească pe Ellis și să distrugă Air Force One. Stark și Rhodes îl găsesc pe Killian într-un tanc petrolier distrus, unde Killian intenționează să-l ucidă pe Ellis la televiziune live. Vicepreședintele va deveni atunci liderul țării, dar în secret va fi doar păpușa lui Killian, urmând ordinele acestuia în schimbul vindecării handicapul fiicei sale cu Extremis.

Pe platformă, Stark merge să-o salveze pe Pepper, în timp ce Rhodes îl salvează pe președinte. Stark își cheamă toate costumele ce Iron Man, controlate de la distanță de J.A.R.V.I.S., pentru a oferi suport aerian. Rhodes îl duce pe președinte în siguranță, în timp ce Stark descoperă că Pepper a supraviețuit procedurii Extremis. Cu toate acestea, înainte ca el să o salveze, o platformă se prăbușește în jurul lor și ea cade, aparent murind. Stark îl confruntă pe Killian și îl prinde într-un costum de Iron Man care se autodistruge, dar acest lucru nu reușește să-l omoare. Atunci Pepper, ale cărei puteri Extremis i-au permis să supraviețuiască căderii, intervine și îl omoară ea pe Killian.

Tony îi ordonă J.A.R.V.I.S. să autodistrugă fiecare costum de Iron Man ca semn al devotamentului său față de Pepper, în timp ce vicepreședintele și Slattery sunt arestați. Cu ajutorul lui Tony, efectele Extremis ale lui Pepper sunt stabilizate, iar Stark promite să-și lase viața în calitate de Iron Man în spate, supunandu-se unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta șrapnelul încorporat lângă inima lui și aruncând reactorul arc învechit în mare. La final Tony spune că, chiar și fără tehnologie, el va fi întotdeauna Iron Man.

Într-o scenă după credite, Tony îi povestește lui Bruce Banner evenimentele întamplate. Totuși, acesta se plictisește rapid și adoarme.

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Premii
Premiu Data ceremoniei Categorie Recipient Rezultat Ref.
Golden Trailer Awards 5 mai 2013 Best in Show Iron Man 3 "Not Afraid" Câștigat [11]
Summer 2013 Blockbuster Trailer Iron Man 3 "Not Afraid" Câștigat
Best Action Iron Man 3 "Not Afraid" Nominalizare
Best Sound Editing Iron Man 3 "Not Afraid" Nominalizare
Best Summer Blockbuster 2013 TV Spot Iron Man 3 "Escape" Nominalizare
BMI Film & TV Awards 15 mai 2013 Film Music Brian Tyler Câștigat [12]
Teen Choice Awards 11 august 2013 Choice Movie: Action Iron Man 3 Câștigat [13]
[14]
Choice Movie Actor: Action Robert Downey, Jr. Câștigat
Choice Movie Actress: Action Gwyneth Paltrow Nominalizare
Choice Movie: Sci-Fi/Fantasy Iron Man 3 Nominalizare
Choice Movie Actor: Sci-Fi/Fantasy Robert Downey, Jr. Nominalizare
Choice Movie Actress: Sci-Fi/Fantasy Gwyneth Paltrow Nominalizare
Choice Movie: Villain Ben Kingsley Nominalizare
Choice Movie: Chemistry Don Cheadle și Robert Downey, Jr. Nominalizare
People's Choice Awards 8 ianuarie 2014 Favorite Movie Iron Man 3 Câștigat [15]
Favorite Movie Actor Robert Downey, Jr. Nominalizare
Favorite Movie Actress Gwyneth Paltrow Nominalizare
Favorite Movie Duo Robert Downey, Jr. și Gwyneth Paltrow Nominalizare
Favorite Action Movie Iron Man 3 Câștigat
Favorite Action Movie Star Robert Downey, Jr. Câștigat
Golden Tomato Awards 9 ianuarie 2014 Best Comic Book Film Câștigat [16]
Critics' Choice Movie Awards 16 ianuarie 2014 Best Visual Effects Nominalizare [17]
Best Action Film Nominalizare
Best Actor in an Action Movie Robert Downey Jr. Nominalizare
Best Actress in an Action Movie Gwyneth Paltrow Nominalizare
Visual Effects Society Awards 12 februarie 2014 Outstanding Visual Effects in an Effects Driven Feature Motion Picture Christopher Townsend, Mark Soper, Guy Williams and Bryan Grill Nominalizare [18]
Outstanding Created Environment in a Live Action Feature Motion Picture John Stevenson‐Galvin, Greg Notzelman, Paul Harris and Justin Stockton (for Shipyard) Nominalizare
Outstanding Virtual Cinematography in a Live Action Feature Motion Picture Mark Smith, Aaron Gilman, Thelvin Cabezas and Gerardo Ramirez Nominalizare
Outstanding Compositing in a Feature Motion Picture Michael Maloney, Francis Puthanangadi,Justin Van Der Lek, Howard Cabalfin (for Barrel of Monkeys sequence) Nominalizare
Outstanding Compositing in a Feature Motion Picture Darren Poe, Stefano Trivelli, Josiah Howison and Zach Zaubi (for House Attack sequence) Nominalizare
Motion Picture Sound Editors Golden Reel Awards 16 februarie 2014 Best Sound Editing: Sound Effects & Foley in a Feature Film Mark Stoeckinger, Andrew DeCristofaro Nominalizare [19]
[20]
Cinema Audio Society 22 februarie 2014 Outstanding Achievement in Sound Mixing - Motion Picture - Live Action Jose Antonio Garcia, Michael Prestwood Smith, Michael Keller, Joel Iwataki, Gregory Steele and James Ashwill Nominalizare [21]
Awards Circuit Community Awards 28 februarie 2014 Best Visual Effects Christopher Townsend, Guy Williams, Erik Nash and Dan Sudick Nominalizare [22]
Premiile Oscar 2 martie 2014 Best Visual Effects Christopher Townsend, Guy Williams, Erik Nash and Dan Sudick Nominalizare [23]
Kids' Choice Awards 29 martie 2014 Favorite Movie Iron Man 3 Nominalizare [24]
[25]
Favorite Male Buttkicker Robert Downey, Jr. Câștigat
Favorite Movie Actor Robert Downey, Jr. Nominalizare
Location Managers Guild of America 29 martie 2014 Outstanding Achievement by a Location Professional – Feature Film Ilt Jones Câștigat [26]
[27]
Premiile Saturn 26 iunie 2014 Best Comic-to-Film Motion Picture Iron Man 3 Câștigat [28]
Best Actor Robert Downey, Jr. Câștigat
Best Supporting Actor Ben Kingsley Câștigat
Best Performance by a Younger Actor Ty Simpkins Nominalizare
Best Music Brian Tyler Nominalizare

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt1300854/?ref_=sr_1, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b http://www.filmaffinity.com/en/film973071.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=139589.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b http://www.metacritic.com/movie/iron-man-3, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ „Iron Man 3”. British Board of Film Classification. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ a b c Saturn Awards: A Genre Reunion and More Gold for ‘Gravity’, accesat în  
  7. ^ a b ‘Gravity,’ ‘The Hobbit: The Desolation of Smaug’ Lead Saturn Awards Noms, accesat în  
  8. ^ a b 2014 MTV MOVIE AWARDS: FULL NOMINATIONS LIST, accesat în  
  9. ^ a b Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite FilmLA
  10. ^ „Iron Man 3 (2013)”. Box Office Mojo (Amazon.com). 
  11. ^ „Disney, 'Iron Man 3' Dominate 2013 Golden Trailer Awards”. Deadline.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Cliff Martinez and Top Composers Honored at the 2013 BMI Film & TV Awards”. BMI. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Ng, Philiana (). „Teen Choice Awards: 'Twilight: Breaking Dawn - Part 2' Leads First Wave of Nominees”. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Atkinson, Katie (). „2013 Teen Choice Awards: Miley Cyrus, 'Glee,' 'Twilight' win big”. Entertainment Weekly. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „People's Choice Awards 2014: The winners list”. CNN. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ Bowles, Scott (). 'Gravity' soars to top of best-reviewed movies of 2013”. USA Today. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Gray, Tim (). „Critics Choice Awards: '12 Years,' 'American Hustle' Earn 13 Nominations Each”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ Bacardi, Francesca (). 'Gravity' Tops Visual Effects Society Nominations”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ Bacardi, Francesca (). „Sound Editors Announce 2013 Golden Reel Nominees”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ Tapley, Kristopher. 'Gravity' and '12 Years a Slave' lead MPSE Golden Reel Awards nominations”. HitFix. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ Cohen, David S. (). „Cinema Audio Society Noms Zig Where Others Zag”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ Davis, Clayton (). „Awards Circuit Opens Community Awards, Staff Announces Best of 2013, Academy Idol Top 5 Open”. Awards Circuit. Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ Brown, Tracy (). „Oscar nominations 2014: The complete list”. Los Angeles Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ Ng, Philiana (). „Nickelodeon's Kids' Choice Awards Nominations Revealed”. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ Couch, Aaron; Washington, Arlene (). „Nickelodeon's Kids' Choice Awards: The Winners”. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ „LMGA Award Nominees”. Location Managers Guild of America. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  27. ^ 'Game of Thrones,' 'The Secret Life of Walter Mitty,' 'Iron Man 3′ Win Top Honors At First Annual Location Managers Guild Awards”. Deadline.com. . Accesat în . 
  28. ^ „Saturn Awards winners” (PDF). Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Iron Man 3