Sari la conținut

Căpitanul America: Războinicul iernii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Căpitanul America: Războinicul iernii

Afișul filmului
Rating
Titlu originalCaptain America: The Winter Soldier
Genfilm de acțiune[1][2][3][4]
film de aventuri
film cu supereroi[*]
film științifico-fantastic  Modificați la Wikidata
RegizorAnthony Russo[*][[Anthony Russo (American film director, television director and screenwriter)|​]][2][4][5][6]
Joe Russo[*][[Joe Russo (American film director, television director and screenwriter)|​]][4][5][7]  Modificați la Wikidata
ScenaristChristopher Markus[*][[Christopher Markus (scenarist american)|​]]
Stephen McFeely[*][[Stephen McFeely (scenarist american)|​]]  Modificați la Wikidata
Bazat peCaptain America  Modificați la Wikidata
ProducătorKevin Feige  Modificați la Wikidata
StudioMarvel Studios  Modificați la Wikidata
DistribuitorDisney+
Buena Vista International[*]  Modificați la Wikidata
Director de imagineTrent Opaloch[*]  Modificați la Wikidata
MontajJeffrey Ford[*][[Jeffrey Ford (American film editor (born 1968))|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaHenry Jackman[*][[Henry Jackman (English composer (born 1974))|​]]  Modificați la Wikidata
CostumeJudianna Makovsky[*][[Judianna Makovsky (Costume Designer)|​]]  Modificați la Wikidata
Distribuție* Chris Evans
Premiera (Statele Unite ale Americii)[3][5][8]
(Spania)[9]
(Germania)[10]
(Suedia, Danemarca și Franța)[11][12]
(Ungaria)[13]
(Ungaria)[14]  Modificați la Wikidata
Durata136 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Filmat înLos Angeles  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiWashington, D.C.
New Jersey
Pennsylvania
New York City
New York  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale (Dan DeLeeuw[*][[Dan DeLeeuw (Visual Effects Artist and director)|​]], Russell Earl[*][[Russell Earl (Visual Effects Artist)|​]], Bryan Grill[*][[Bryan Grill (Visual Effects Artist)|​]] și Dan Sudick[*][[Dan Sudick (visual effects supervisor)|​]], )[15]
Premiul Saturn pentru cel mai bun film de comic-to-film.[*] ()[16]
Premiul Saturn pentru cel mai bun regizor (Anthony Russo[*][[Anthony Russo (American film director, television director and screenwriter)|​]] și Joe Russo[*][[Joe Russo (American film director, television director and screenwriter)|​]], )[16]
Premiul Saturn pentru cel mai bun scenariu (Christopher Markus[*][[Christopher Markus (scenarist american)|​]] și Stephen McFeely[*][[Stephen McFeely (scenarist american)|​]], )[16]
Premiul Saturn pentru cel mai bun actor (Chris Evans, )[16]
Premiul Saturn pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (Samuel L. Jackson, )[16]
Premiul Saturn pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (Anthony Mackie, )[16]
Premiul Saturn pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar (Scarlett Johansson, )[16]
Premiul Saturn pentru cea mai bună muzică (Henry Jackman[*][[Henry Jackman (English composer (born 1974))|​]], )[16]
Saturn Award for Best Editing[*][[Saturn Award for Best Editing (award for editing)|​]] (Jeffrey Ford[*][[Jeffrey Ford (American film editor (born 1968))|​]] și Matthew Schmidt[*][[Matthew Schmidt (film editor)|​]], )[16]
...încă 12  Modificați la Wikidata
Buget170.000.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Încasări714.421.503 dolar americani
259.766.572 de dolar americani[17]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.marvel.com/movies/captain-america-the-winter-soldier  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Căpitanul America: Războinicul iernii (titlu original: Captain America: The Winter Soldier) este un film american din 2014 regizat de Anthony și Joe Russo. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford, Samuel L. Jackson, Joss Whedon, Anthony Russo și Joe Russo.

Filmul este un sequel al celui din 2011, fiind al doilea din trilogia Căpitanul America și al nouălea din Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmul este a treia intrare în Faza 2 a MCU.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

La doi ani după bătălia din New York, Steve Rogers lucrează în Washington D.C. pentru agenția de spionaj S.H.I.E.L.D. aflată sub conducerea lui Nick Fury, în timp ce se adaptează la societatea contemporană. Rogers și agentul Natasha Romanoff sunt trimiși cu echipa anti-teroristă a S.H.I.E.L.D. numită S.T.R.I.K.E., condusă de agentul Brock Rumlow, să elibereze ostaticii la bordul unei nave S.H.I.E.L.D. din mâinile lui Georges Batroc și mercenarii săi. În timpul misiunii, Rogers descoperă că Romanoff a a primit o altă sarcină: să extragă date de la computerele navei pentru Fury. Rogers se întoarce la Triskelion, sediul S.HI.E.L.D., pentru a discuta cu Fury și este informat despre Proiectul Insight: trei transportatoare legate de sateliții de spionaj, concepute pentru a elimina în mod preventiv amenințările. Neputând decripta datele recuperate de Romanoff, Fury devine suspicios cu privire la Insight și îi cere seniorului S.H.I.E.L.D. oficial Alexander Pierce să amâne proiectul.

În drum spre întâlnirea cu agentul Maria Hill, Fury este atacat de niște oameni misterioși conduși de un asasin, numit "Winter Soldier". Fury scapă și se ascunde în apartamentul lui Rogers, avertizându-l pe acesta că S.H.I.E.L.D. este compromis. Fury este imediat împușcat de Winter Soldier, dar reușește să-i dea lui Rogers un stick USB care conține date de pe navă. Fury este declarat mort în timpul intervenției chirurgicale, iar Maria Hill îi recuperează corpul. A doua zi, Pierce îl cheamă pe Rogers la Triskelion. Când Rogers refuză să împărtășească informațiile de la Fury, Pierce îl numește un fugar și trădător. Vânat de S.T.R.I.K.E., Rogers se întâlnește cu Romanoff și împreună reușesc să scape. Folosind datele de pe stick, ei descoperă un buncăr secret S.H.I.E.L.D. în New Jersey, unde activează un supercomputer care conține conștiința conservată a decedatului profesor Hydra, Arnim Zola. Zola dezvăluie că, încă de când S.H.I.E.L.D. a fost fondat după al doilea război mondial, Hydra a operat în secret în rândurile sale, semănând un haos global cu scopul de a face umanitatea să renunțe la libertate în schimbul siguranței. Cei doi scapă cu ușurință de către o rachetă care distruge buncărul și își dau seama că Pierce este liderul Hydrei în cadrul S.H.I.E.L.D.

Rogers și Romanoff îl recrutează pe fostul parașutist militar Sam Wilson - cu care s-a împrietenit Rogers cu puțin timp în urmă - care deține o pereche de aripi mecanice ce îi permit să zboare și este poreclit "Falcon". Deducând că agentul S.H.I.E.L.D. Jasper Sitwell este un spion Hydra, ei îl răpesc și îl forțează să divulge că Zola a dezvoltat un algoritm de extragere a datelor care poate identifica potențialele amenințări pentru Hydra. Transportatoarele Insight vor călători peste tot pe planeta, folosind arme cu ghid prin satelit pentru a elimina aceste amenințări. Rogers, Romanoff și Wilson sunt ambuscați de Winter Soldier, care îl omoară pe Sitwell. În timpul luptei, Rogers descoperă că Winter Soldier este defapt Bucky Barnes, cel mai bun prieten al său din copilărie, despre care a crezut că a murit în timpul unei misiuni, dar de fapt a fost capturat și experimentat de către Hydra după cel de-al doilea război mondial. Hill reușește să salveze trioul într-o dubiță și îi duce la ascunzătoarea lui Fury, care și-a înscenat moartea, și a pregătit planul de a sabota transportoarele prin înlocuirea cipurilor de control.

După ce membrii Consiliului de Securitate sosesc pentru a fi martori la lansarea transportatoarelor, Rogers transmite planul Hydrei tuturor celor de la Triskelion. Romanoff, deghizată ca unul dintre membrii Consiliului, îl dezarmează Pierce. Fury sosește și îl forțează pe Pierce să deblocheze baza de date S.H.I.E.L.D., astfel încât Romanoff să poată extragă informații clasificate și să expună publicului totul despre Hydra. După o luptă, Fury îl omoară pe Pierce. Între timp, Rogers și Wilson atacă două transportatoare și înlocuiesc chip-urile de controlo, dar Winter Soldier distruge costumul lui Wilson și se luptă singur cu Rogers pe ultimul transportator. Rogers îl dă la o parte și înlocuiește chipul final, permițându-i lui Hill să preia controlul și să facă navele să se distrugă reciproc. Rogers refuză să lupte cu Bucky încercând să-l facă să-și aducă aminte cine este, dar când nava se ciocnește de Triskelion, Rogers cade în râul Potomac. Bucky îl salvează pe Rogers care este inconștient, iar apoi dispare în pădure.

Cu S.H.I.E.L.D. în dezordine, Romanoff apare în fața unei subcomitete a Senatului, iar Fury, care continuă să lase lumea să-l considere mort, se îndreaptă spre Europa de Est în căutarea a ce a mai rămas din Hydra. Rogers și Wilson hotărăsc să-l găsească pe Bucky, în timp ce Rumlow, care era un agent dublu pentru Hydra, are parte de spitalizare în urma daunelor suferite în timpul distrugerii Triskelionului.

Într-o scenă la mijlocul genericului, baronul Wolfgang von Strucker, într-un laborator din Hydra, proclamă că "epoca miracolelor" a început în timp ce oamenii săi de știință examinează pe un sceptru plin de energie și doi subiecți de testare: unul cu super viteză - celălalt cu puteri telekinetice. Într-o altă scenă după credite, Bucky vizitează un memorial al său la instituția Smithsonian.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Actor Personaj
Chris Evans Steve Rogers Captain America
Samuel L. Jackson Nick Fury, director S.H.I.E.L.D.
Sebastian Stan Bucky Barnes, Winter Soldier
Anthony Mackie Sam Wilson, Falcon
Scarlett Johansson Natasha Romanoff, Black Widow
Cobie Smulders Maria Hill, agent S.H.I.E.L.D.
Frank Grillo Brock Rumlow, agent S.H.I.E.L.D.
Emily VanCamp Sharon Carter, agent 13
Hayley Atwell Peggy Carter, un ofițer pensionat din Rezerva științifică strategică
Robert Redford Alexander Pierce, lider senior în cadrul S.H.I.E.L.D.

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmările principale au început la 1 aprilie 2013 la Raleigh Manhattan Beach Studios din Los Angeles, sub titlul Freezer Burn.[18] Cheltuielile de producție s-au ridicat la 170 milioane $.[19]


Primire[modificare | modificare sursă]

A avut încasări de peste 714 milioane $.[20]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ http://www.nytimes.com/2014/04/04/movies/hero-returns-in-captain-america-the-winter-soldier.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b http://www.filmaffinity.com/en/film654236.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ a b http://www.metacritic.com/movie/captain-america-the-winter-soldier, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ a b c http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=193113.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt1843866/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ http://www.mafab.hu/movies/amerika-kapitany-a-tel-katonaja-59.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ http://www.the-numbers.com/movie/Captain-America-The-Winter-Soldier, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ Box Office Mojo 
 9. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=marvel14b.htm, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ „Căpitanul America: Războinicul iernii”, Internet Movie Database, accesat în  
 11. ^ http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=79562&type=MOVIE&iv=Basic  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ http://www.dfi.dk/faktaomfilm/film/da/87642.aspx?id=87642  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 13. ^ http://nmhh.hu/dokumentum/166259/premierfilmek_forgalmi_adatai_2014.xlsx  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 14. ^ http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 15. ^ http://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2015, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 16. ^ a b c d e f g h i j Guardians Of The Galaxy, Flash, And The Walking Dead Win Big At Saturn Awards, accesat în  
 17. ^ Box Office Mojo, accesat în  
 18. ^ 'Captain America: The Winter Soldier' filming officially underway in Los Angeles”. On Location Vacations. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 19. ^ McIntyre, Gina (). 'Captain America': Chris Evans fights evil, and the present, in 'Winter Soldier'. Los Angeles Times. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 20. ^ „Captain America: The Winter Soldier (2014)”. Box Office Mojo. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Căpitanul America: Războinicul iernii

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Format:Captain America

Format:Anthony și Joe Russo