Pantera neagră: Wakanda pentru totdeauna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Black Panther: Wakanda Forever
Rating
Titlu originalBlack Panther: Wakanda Forever
Genfilm de acțiune[1]  Modificați la Wikidata
RegizorRyan Coogler
Bazat peBlack Panther de
Stan Lee
ProducătorKevin Feige
Nate Moore
StudioMarvel Studios
DistribuitorWalt Disney Studios
Motion Pictures
Montaj
 • Michael P. Shawver
 • Kelley Dixon
 • Jennifer Lame
MuzicaLudwig Göransson
Distribuție
Premiera  (2022-10-26) (Hollywood)  (2022-11-11) (Statele Unite)
Durata161 minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiunii Wakanda[*][[Wakanda (fictional country in the Marvel Cinematic Universe)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Website oficialhttps://www.marvel.com/movies/black-panther-wakanda-forever  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
Elonet
Česko-Slovenská filmová databáze
Kinopoisk
The Movie Database
Cineplex
PORT.hu

Black Panther: Wakanda Forever este un film american cu supereroi bazat pe caracterul Black Panther din Marvel Comics. Produs de Marvel Studios și distribuit de Walt Disney Studios Motion Pictures, acesta se dorește a fi continuarea filmului Black Panther (2018) și al 30-lea film din Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmul este regizat de Ryan Coogler, care a scris scenariul împreună cu Joe Robert Cole și îi are în distribuție pe Letitia Wright, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Winston Duke, Dominique Thorne, Florence Kasumba, Michaela Coel, Tenoch Huerta, Martin Freeman și Angela Bassett. În film, liderii Wakandei luptă pentru a-și proteja națiunea în urma morții regelui T'Challa.

Ideile pentru o continuare au început după lansarea lui Black Panther în februarie 2018. Coogler a negociat să revină ca regizor în următoarele luni, iar Marvel Studios a confirmat oficial dezvoltarea sequelului la jumătatea anului 2019. Planurile pentru film s-au schimbat în august 2020, când starul Black Panther, Chadwick Boseman, a murit din cauza cancerului de colon, Marvel alegând să nu-și reformeze rolul lui T'Challa. Alți membri principali ai distribuției din primul film au fost confirmați să revină până în noiembrie, iar titlul a fost anunțat în mai 2021. Producția a avut loc inițial de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lui noiembrie 2021, în Atlanta și Brunswick, Georgia, precum și în jurul Massachusetts. înainte de o pauză pentru a-i permite lui Wright să se recupereze după o accidentare suferită în timpul filmărilor. Producția a fost reluată la jumătatea lunii ianuarie 2022 și s-a încheiat la sfârșitul lunii martie în Puerto Rico.

Black Panther: Wakanda Forever este programat să aibă premiera mondială la Hollywood pe 26 octombrie 2022 și va fi lansat în Statele Unite pe 11 noiembrie 2022, ca film final din Faza Patru a MCU.

Premiză[modificare | modificare sursă]

Liderii regatului Wakanda luptă pentru a-și proteja națiunea de forțele invadatoare în urma morții regelui T'Challa[2] și o nouă amenințare apare din națiunea submarină ascunsă Talokan.[3]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Prințesa din Wakanda care proiectează noi tehnologii pentru națiune.[4] Wright a primit un rol mai important în film după moartea lui Chadwick Boseman, care a jucat în filmul anterioar din MCU ca fratele mai mare al lui Shuri, T'Challa/Black Panther.[5] Wright a spus că Shuri apelează la tehnologia ei ca o modalitate de a-l întrista pe T'Challa.[6]

 • Lupita Nyong'o ca Nakia: un războinic, un spion sub acoperire pentru Wakanda, din Tribul River.[6]
 • Danai Gurira ca Okoye: șeful Dorei Milaje, forțele speciale ale Wakandei, formate exclusiv din femei.[7]
 • Winston Duke ca M'Baku:

Un războinic puternic care este liderul tribului de munte al Wakandei, Jabari.[6] Duke a indicat că, în urma implicării lui Jabari în evenimentele din Avengers: Infinity War (2018) și Avengers: Endgame (2019), tribul nu mai este izolat de restul Wakandei. De asemenea, a simțit că M'Baku încearcă să „[descopere] cum să avanseze” în această nouă lume pentru Wakanda, la fel cum mulți din lumea reală încercau să facă același lucru în ceea ce privește pandemia de COVID-19.[8]

Un student la MIT și un geniu inventator din Chicago care creează o armură care rivalizează cu cea construită de Tony Stark/Iron Man.[9][6]

 • Florence Kasumba ca Ayo: un membru și comandantul secund al Dorei Milaje.[10]
 • Michaela Coel ca Aneka: Un războinic wakandan.[6] Coel a fost atras de personajul care este ciudat ca în benzi desenate, iar Coogler a descris-o pe Aneka drept „un fel de rebelă”.[11]
 • Tenoch Huerta ca Namor:

Regele Talokanilor, o civilizație antică a locuitorilor subacvatici,[3][12] care se referă la el ca zeul șarpe cu pene K'uk'ulkan.[13] Huerta a spus că Namor decide să se implice în lumea de la suprafață după ce T'Challa dezvăluie public adevărul despre Wakanda la sfârșitul primului film, ceea ce îl pune pe Talokan în „pericol”, determinându-l pe Namor și oamenii săi „să ia măsuri pentru a se proteja. ". Huerta a confirmat, de asemenea, că personajul este un mutant ca în benzile desenate.[14] Coogler a fost entuziasmat să includă „trăsăturile cu adevărat unice” ale personajului din benzi desenate, inclusiv aripile gleznelor și urechile ascuțite.[12] De asemenea, l-a descris ca fiind „un fel de nemernic, un fel de romantic și pur și simplu incredibil de puternic”.[6] Huerta a învățat o limbă mayașă pentru rol,[15] precum și cum să înoate.[16]

Regina-mamă a Wakandei care îndurerează moartea fiului ei T'Challa.[5] Bassett a explicat că Ramonda ar încerca să echilibreze conducerea poporului ei, fiind o mamă pentru Shuri și ținând „la distanță” amenințările la adresa Wakandei, toate în timp ce îndurera moartea lui T’Challa.[6]

În plus, Isaach de Bankolé, Dorothy Steel și Danny Sapani își reiau rolul de bătrâni ai Tribului Wakandan River,[18] Tribului Negustor[19] și, respectiv, Tribului Border.[20] Mabel Cadena o interpretează pe verișoara lui Namor, Namora, în timp ce Alex Livinalli îl interpretează pe războinicul Talokan Attuma.[10] Kamaru Usman și Richard Schiff au fost repartizați în roluri nedezvăluite.[21][22]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Česko-Slovenská filmová databáze 
 2. ^ „Comic-Con 2022: Black Panther: Wakanda Forever Synopsis Confirms T'Challa's Death” (în engleză). Marvel. Accesat în . 
 3. ^ a b 'Black Panther: Wakanda Forever': Latest Action-Packed Trailer Arrives” (în engleză). Marvel Entertainment. Accesat în . 
 4. ^ Jr, Mike Fleming; Jr, Mike Fleming (). „Hot Package: John Boyega, Letitia Wright To Star In Mike Cahill-Directed Sci-Fi 'Hold Back The Stars' (în engleză). Deadline. Accesat în . 
 5. ^ a b Couch, Borys Kit,Aaron; Kit, Borys; Couch, Aaron (). „Marvel's 'Black Panther' Sequel Shoot to Begin in July (Exclusive)” (în engleză). The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 6. ^ a b c d e f g October 03, Devan Coggan; EDT, 2022 at 10:00 AM. 'Forever' changed: The grief and joy of 'Black Panther: Wakanda Forever' (în engleză). EW.com. Accesat în . 
 7. ^ „Black Panther 2: Danai Gurira Confirms Return as Okoye” (în engleză). Marvel. Accesat în . 
 8. ^ Gearan, Hannah (). „Black Panther 2 Star Teases M'Baku & Jabari Tribe's New Role In Wakanda” (în engleză). ScreenRant. Accesat în . 
 9. ^ Mishra, Shrishty (). „Ironheart Takes Flight in the 'Black Panther: Wakanda Forever' Trailer” (în engleză). Collider. Accesat în . 
 10. ^ a b Grobar, Anthony D'Alessandro,Ryan Fleming,Matt; D'Alessandro, Anthony; Fleming, Ryan; Grobar, Matt (). „Marvel At Comic-Con 2022: What Phase 5 & 6 Look Like – Update” (în engleză). Deadline. Accesat în . 
 11. ^ Nast, Condé (). „Michaela Coel on Creativity, Romance, and the Path to 'Wakanda Forever' (în engleză). Vogue. Accesat în . 
 12. ^ a b October 03, Devan Coggan; EDT, 2022 at 09:07 AM. „Ryan Coogler breaks down the emotional 'Black Panther: Wakanda Forever' trailer” (în engleză). EW.com. Accesat în . 
 13. ^ Panaligan, E. J.; Panaligan, E. J. (). 'Wakanda Forever' Trailer Shows New Black Panther, Flying Namor and Ironheart Armor” (în engleză). Variety. Accesat în . 
 14. ^ „Namor Is 'A Dream Antagonist' For Black Panther: Wakanda Forever, Says Ryan Coogler – Exclusive Image”. Empire. Accesat în . 
 15. ^ „New 'Black Panther' Star Is Calling Out Mexico for Its Racism” (în engleză). www.vice.com. Accesat în . 
 16. ^ „Black Panther 2's Tenoch Huerta Learned to Swim to Play Namor” (în engleză). Gizmodo. . Accesat în . 
 17. ^ Mancuso, Vinnie (). „Black Panther 2: Martin Freeman Confirms the Return of Everett Ross” (în engleză). Collider. Accesat în . 
 18. ^ „Exclusive: Isaach de Bankolé To Reprise Role In Black Panther: Wakanda Forever” (în engleză). BlackFilmandTV.com. Accesat în . 
 19. ^ „95-year-old actress who played tribal elder in 'Black Panther' dies” (în engleză). WSB-TV Channel 2 - Atlanta. . Accesat în . 
 20. ^ Jacobs, Mira (). „Black Panther 2 BTS Photo Confirms Another Returning MCU Star” (în engleză). CBR. Accesat în . 
 21. ^ Martin, Damon (). „Kamaru Usman scores guest starring role in 'Black Panther: Wakanda Forever' (în engleză). MMA Fighting. Accesat în . 
 22. ^ Busch, Jenna (). „Black Panther 2 Footage Description: Wakanda Needs A New Protector [D23]” (în engleză). /Film. Accesat în .