Chirurgie colorectală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Chirurgia colorectală este un domeniu în medicină care se ocupă cu tulburări ale rectului, anusului, și colonului.[1] Domeniul este, de asemenea, cunoscut sub numele de proctologie, dar acest termen este acum utilizat rar în medicină și este cel mai adesea utilizat pentru a identifica practicile referitoare la anus și rect, în special. Cuvântul „proctologie” este derivat din cuvântul grecesc πρωκτς proktos, însemnând „anus” sau „hindparts” și -λογια -logia]], însemnând „știință” sau „studiu”.

Medicii specializați în acest domeniu al medicinei sunt numiți chirurgi colorectali sau proctologi. În Statele Unite, pentru a deveni chirurgi colorectali, medicii chirurgi trebuie să finalizeze o rezidență de chirurgie generală, precum și o bursă de chirurgie colorectală, după care sunt eligibili pentru a fi certificați în domeniul lor de expertiză de către American Board of Colon and Rectal Surgery sau American Osteopathic Board of Proctology. În alte țări, certificarea pentru a practica proctologie este dată chirurgilor la sfârșitul unei subspecialității de 2-3 ani rezidență de către consiliul de chirurgie al țării.

Domeniul de aplicare al specialității[modificare | modificare sursă]

Tulburările chirurgicale colorectale includ:[2]

Tratament chirurgical și proceduri de diagnosticare[modificare | modificare sursă]

Formele chirurgicale de tratament pentru aceste afecțiuni includ: colectomie, ileo/colostomie, polipectomie, strictureplastie, hemoroidectomie (în cazuri severe de hemoroizi), anoplastie și multe altele, în funcție de starea pe care o are pacientul. Procedurile de diagnosticare, cum ar fi colonoscopia, sunt foarte importante în chirurgia colorectală, deoarece pot spune medicului ce tip de diagnostic trebuie administrat și ce procedură trebuie făcută pentru a corecta starea. Alte proceduri de diagnostic utilizate de chirurgii colorectali includ: proctoscopie, defecografie, sigmoidoscopie. În ultima vreme, metoda chirurgicală laparoscopică a cunoscut un val de popularitate, datorită riscurilor sale mai mici, timpului de recuperare scăzut și inciziilor mai mici și mai precise realizate prin utilizarea instrumentelor laparoscopice.[3]

Pregătirea mecanică a intestinului[modificare | modificare sursă]

Pregătirea mecanică a intestinului (BMP) este o procedură lipsită de dovezi în literatura de specialitate,[4] în care materiile fecale sunt expulzate din lumenul intestinal înainte de intervenția chirurgicală, cel mai frecvent prin utilizarea de fosfat de sodiu.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Colon and Rectal Surgery Specialty Description”. American Medical Association. Accesat în . 
  2. ^ „Digestive Tract: Rectal and Colon Diseases and Conditions”. Cleveland Clinic. 
  3. ^ „What is minimally invasive surgery?”. ccalliance.org (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ McCoubrey AS (septembrie 2007). „The use of mechanical bowel preparation in elective colorectal surgery”. Ulster Med J. 76 (3): 127–30. PMC 2075581Accesibil gratuit. PMID 17853636. 
  5. ^ Zmora O; Pikarsky AJ; Wexner SD (octombrie 2001). „Bowel preparation for colorectal surgery”. Dis. Colon Rectum. 44 (10): 1537–49. doi:10.1007/bf02234614. PMID 11598488.