Geriatrie și gerontologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Geriatrie)

Geriatrie și gerontologie este specialitatea medicală[1] care are drept obiective asistența medicală din îngrijirea acută, cronică, preventivă, de recuperare și terminală a vârstnicilor, precum și studiul procesului de îmbătrânire din punct de vedere somatic, mental, funcțional și social la nivel individual, și al problematicii legate de acest proces la nivelul societății[2].

Formarea geriatrică în alte țări SUA[modificare | modificare sursă]

În Statele Unite, geriatrii sunt medici de îngrijire primară (D.O. sau M.D.) care sunt certificați în medicină de familie sau în medicină internă și care au absolvit pregătirea suplimentară necesară pentru obținerea Certificatului de calificare suplimentară (CAQ) în medicina geriatrică[3][4][5].

Potrivit Alianței pentru lucrătorii din domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice, forța de muncă actuală din domeniul sănătății nu este suficient de mare pentru a satisface nevoile generației baby-boomer din țară[6]. În plus, deficitul de lucrători specializați în îngrijirea persoanelor în vârstă este și mai pronunțat. Proiecțiile actuale indică faptul că, până în 2030, vor trebui să intre în rândul forței de muncă 3,5 milioane de furnizori de servicii de sănătate și lucrători de îngrijire directă în plus pentru a răspunde nevoilor numărului mare de adulți în vârstă[7].

Geriatrii au dezvoltat o expertiză vastă în ceea ce privește procesul de îmbătrânire, impactul îmbătrânirii asupra tiparelor de boală, terapia medicamentoasă la vârstnici, menținerea sănătății și reabilitarea[8]. Aceștia îndeplinesc o varietate de roluri, inclusiv îngrijire spitalicească, îngrijire pe termen lung, îngrijire la domiciliu și îngrijire terminală. Aceștia participă adesea la consultări de etică pentru a prezenta modelele unice de sănătate și boală observate la adulții în vârstă. Modelul de îngrijire practicat de geriatrii se concentrează foarte mult pe o colaborare strânsă cu alte discipline, cum ar fi asistentele medicale, farmaciștii, terapeuții și asistenții sociali.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Anexa la Ordinul Ministerului Sănătații Publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, Monitorul Oficial, Partea I nr. 648 din 11.09.2008
  2. ^ Curriculum în specialitatea Geriatrie și Gerontologie Arhivat în , la Wayback Machine., Direcția generală de resurse umane și certificare a Ministerului Sănătății din România, p.1, accesat la 16 aprilie 2014
  3. ^ „Geriatrics”. www.bionity.com. Accesat în . 
  4. ^ „Geriatricians and their Different Ways of Treating Patients from all Over the World”. www.scitechnol.com. Accesat în . 
  5. ^ „Primary Geriatric Care Overview”. keystone.health. Accesat în . 
  6. ^ „The Future Supply of Long-Term Care Workers in Relation to the Aging Baby Boom Generation”. aspe.hhs.gov. Accesat în . 
  7. ^ „How to Become a PA Specialized in Geriatrics”. www.physicianassistantedu.org. Accesat în . 
  8. ^ „Geriatric medicine in an aging society: up for a challenge?”. www.frontiersin.org. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]