Ioan de Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ioan de Austria
John of Austria portrait.jpg
Ioan de Austria
Date personale
Născut
Regensburg, Germania[1]
Decedat (31 de ani)
Namur, Belgia
Locul înmormântării Panteón de Infantes[*]
Părinți Carol Quintul
Barbara Blomberg[*]
Copii María Ana de Austria[*]
Cetățenie Spania
Ocupație lider[*]
diplomat
ofițer
militar[*]
Gradul amiral, general
Decorații și distincții
Decorații Ordinul Lâna de Aur în grad de cavaler[*]

Ioan al Austriei (cunoscut și ca Don Juan de Austria, n. 24 februarie 1547, Regensburg - d. 1 octombrie 1578, Bruges), a fost un principe, general și amiral spaniol.

Ioan era fiul natural al lui Carol Quintul, împărat romano-german și al Barbarei Blomberg; a fost educat în secret în Spania.

În 1569 a reprimat revolta maurilor (moriscos) din Spania. A fost recunoscut de Filip al II-lea al Spaniei drept frate vitreg iar în 1559 i s-a atribuit numele Don Juan de Austria.

În 1571, a comandat flota Ligii Sfinte, formată de Papa Pius al V-lea, Spania și Veneția, învingându-i pe turci în bătălia de la Lepanto, iar în 1573 a cucerit Tunisul.

Cariera sa politică a început să se clatine în 1576, după ce a fost numit guvernator general al Țărilor de Jos spaniole, în timpul revoltelor olandeze împotriva restaurării catolicismului. Între timp, și-a făcut planuri mărețe de a se căsători cu Maria Stuart, regina Scoției, și de a o alunga pe Elisabeta I de pe tronul Angliei, dar a murit de tifos la vârsta de 31 de ani, înainte de a-și duce la îndeplinire aceste planuri.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Ioan de Austria", Gemeinsame Normdatei, accesat la 11 decembrie 2014 
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ioan de Austria