Lorenzo al II-lea de' Medici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Lorenzo al II-lea de Medici)
Jump to navigation Jump to search
Lorenzo di Piero de' Medici
Senior al Florenței
Duce de Urbino
Duke-Lorenzo.jpg
Date personale
Nume la naștere Lorenzo di Piero de' Medici
Născut 12 septembrie 1492(1492-09-12)
Florența, Republica Florenței
Decedat (26 de ani)
Careggi, Republica Florenței
Înmormântat Basilica of San Lorenzo[*] Modificați la Wikidata
Părinți Piero de' Medici
Alfonsina Orsini Modificați la Wikidata
Frați și surori Clarice de' Medici[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Madeleine de La Tour d'Auvergne
Copii Caterina, Regina Franței
Alessandro de' Medici, Duce al Florenței (nelegitim)
Ocupație om de stat
lider
om politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Medici
Senior al Florenței
Domnie 17 martie 1516 – 4 mai 1519
Predecesor Giuliano de' Medici
Succesor Giulio de' Medici

A nu se confunda cu bunicul său, Lorenzo de' Medici (1449 - 1492)!

Lorenzo di Piero de' Medici (12 septembrie 14924 mai 1519) a condus Florența din 1513 până la moartea sa în 1519 (a murit de sifilis). El a fost de asemenea Duce de Urbino din 1516 . Născut în Florența, el a fost fiul lui Piero di Lorenzo de' Medici și al Alfonsinei Orsini. Bunicii din partea tatalui au fost Lorenzo Magnificul și Clarice Orsini. Bunicii săi din partea mamei au fost Roberto Orsini, Conte Tagliacozzo și Caterina San Severino. Niccolo Machiavelli i-a dedicat lui Lorenzo lucrarea "Prințul" a-l învața despre tacticile pe care să le folosească pentru unificarea Italiei, dar intenția din spatele acestei dedicații ramane învăluită în mister.

Unchiul său, tot un De Medici, Papa Leon al X-lea, l-a făcut pe "Lorenzino" Duce de Urbino în 1516 când avea vârsta de 24 ani. După scurta cucerire de către fostul Duce, Francesco Maria I della Rovere, Lorenzo a fost numit comandant al celor 10.000 de oameni trimiși tocmai să îl captureze, dar a fost rănit și s-a retras la Toscana. Lorenzo și-a recâștigat ducatul prin încheierea unui tratat în luna septembrie a aceluiași an (a se vedea Razboiul lui Urbino). Teritoriul s-a reintors ulterior la familia Della Rovere, după moartea lui Lorenzo.

În timp ce era Duce de Urbino, el s-a căsătorit la 13 iunie 1518 cu Madeleine de la Tour, fiica contelui de Auvergne și au avut o fată, Caterina, care s-a născut la 21 de zile după moartea tatălui ei.

Ea avea să devină Caterina de Medici, celebra regină a lui Henric al II-lea al Franței, într-un mariaj aranjat de vărul ei îndepărtat, Papa Clement al VII-lea de Medici, ca o ultimă mutare de succes a acestuia.

Cavoul lui Lorenzo di Piero de' Medici din capela Medici a bisericii San Lorenzo, este ornamentat cu lucrările lui Michelangelo "Amurgul și Aurora" și "Gânditorul". Din cauza numelui identic cu cel al bunicului său (ambii numindu-se Lorenzo di Piero de Medici), al cărui cavou este de asemenea în capela Medici, cavoul său este adesea confundat cu cel al bunicului sau.