Dorin Liviu Zaharia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la cântărețul și compozitorul român. Pentru Dorel Vintilă Zaharia, bateristul român, vedeți Dorel Vintilă Zaharia.
Dorin Liviu Zaharia
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Focșani, România[1] Modificați la Wikidata
Decedat 3 decembrie 1987
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupație compozitor
actor
cântăreț Modificați la Wikidata
Activitate
Alte nume Chubby, Ciabi
Origine București
Gen muzical rock psihedelic, folk
Instrument(e) voce
Ani de activitate 1964 - 1987
Case de discuri Electrecord
Interpretare cu Olimpic '64
Prezență online

Dorin Liviu Zaharia (n. 25 septembrie 1944 - d. 3 decembrie 1987) a fost un cântăreț, compozitor și textier român. Pornind de la numele de scenă al cântărețului american de rock and roll Chubby Checker, Zaharia era poreclit de către colegi și cunoscuți Chubby Zaharia (scris câteodată și Ciabi).

Studii[modificare | modificare sursă]

Inițial autodidact în materie de muzică, Zaharia a fost student al Conservatorului din București fără a-l absolvi, însă. De asemenea, interesul pentru diverse domenii de cunoaștere l-a îndemnat să înceapă studii universitare la mai multe specializări, însă fără a promova vreuna dintre ele.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Muzician[modificare | modificare sursă]

Membru fondator al fomației Olympic '64, cu care debutează în 1964 la Student Club din București și cu care participă la primele două ediții ale Festivalului Club A (1969, 1971), cu lucrările de operă rock Decameronul focului alb (care, în diverse reprezentații de-a lungul timpului, și-a schimbat formula din decamerongrc. „zece zile” în endecameron, dodecameron – „unsprezece, douăsprezece zile”) și respectiv Karma-Kalyoga, ambele premiate de către juriul festivalului.[2]

În 1970, se editează pe disc single unica apariție a formației în studioul de înregistrare: Cîntic de haiduc/Ziua bradului de noapte.[2] Discul, în ciuda formatului scurt, este considerat unul dintre cele mai bune momente ale muzicii rock românești.[3]

În continuare, compune muzică de film la filmele Nunta de piatră (în colaborare cu Dan Andrei Aldea),[2] Filip cel Bun, Tănase Scatiu, Duhul aurului regizate de Dan Pița (primul, împreună cu Mircea Veroiu, în care Zaharia participă și în calitate de actor). Scrie muzică și pentru piese de teatru pentru televiziune și filme de scurt-metraj.[4] În anii optzeci a compus muzica pentru filmele Țapinarii și Lisca regizate de Ioan Cărmăzan.

Zaharia a fost unul dintre primii compozitori de muzică folk ai generației sale, numind-o „nostalgia țăranului orășenizat”.

Alte interese[modificare | modificare sursă]

În probleme de studii mitologice și religioase indiene, Zaharia a fost prieten apropiat cu Ioan Petru Culianu. Florian Pittiș comenta personajul lui Zaharia ca fiind o trimitere la chitaristul Syd Barrett, membru al formației Pink Floyd.Tot el observa că Zaharia a anticipat cu câțiva ani interesul generației flower power pentru cultura indiană și alte modele de gândire ale Orientului; tocmai de aceea, studiile proprii și ajutorul lui Culianu i-au permis introducerea unor astfel de elemente în muzică pe căi mai coerente și ferite de kitsch decât au făcut-o formații importante ale curentului psihedelic.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Piese compuse de el (de exemplu, „Vinovații fără vină”, „Bradu-i brad fără topoare”), alături de versiunea în limba română a piesei italiene «E' la pioggia che va» (compusă de Bob Lind cu titlul "Remember The Rain" și făcută cunoscută în Italia de formația The Rokes, tradusă de Zaharia drept „Ploaia care va veni”) au fost preluate de cunoscuți interpreți sau grupuri, precum Adrian Ivanițchi, Mircea Vintilă și Pasărea Colibri.

Dorin Liviu Zaharia a scris și unele texte fonetice pe melodii cunoscute, precum „Vezi bine, gard des n-ai” (It's Been a Hard Day's Night, The Beatles), „Ogarul” (Oh, Carol, The Rolling Stones), „Elin oribil” (Eleanor Rigby, The Beatles),[5] „Nenea Virgil” (Bungalow Bill, The Beatles) sau „Popa Nan” (Penny Lane, The Beatles).[6]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]


Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://aarc.ro/cineasti/cineast/9654  Missing or empty |title= (help)
  2. ^ a b c Caraman Fotea, pag. 262
  3. ^ Plămădeală, Mihai. Recenzia discului Cîntic de haiduc/Ziua bradului de noapte, publicată pe site-ul muzicisifaze.com (18 ianuarie 2006)
  4. ^ Caraman Fotea, pag. 263
  5. ^ Ionescu, Teodora. Interviu cu Adrian Ivanițchi, publicat pe site-ul adrianivanitchi.lx.ro
  6. ^ Ionescu, pag. 79, 82

Legături externe[modificare | modificare sursă]