Ileana Popovici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ileana Popovici
Date personale
Născută1946 (76 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Prezență online
Lansarea cărții „Reconstituiri cu Ileana Popovici”, la Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu”, Giurgiu
Ileana Popovici

Ileana Popovici (n. 13 mai 1946) este o actriță română.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Ileana Popovici este actriță de film, interpretă de muzică ușoară, jazz și bossa-nova. Ilustrator muzical, realizator și prezentator de emisiuni la posturile naționale de televiziune română. Și-a petrecut copilăria în comuna Buturugeni, județul Giurgiu. A urmat Liceul de Muzică nr. 1 din București, secția vioară și Liceul din Bolintin-Vale.

În 1964, a intrat la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București. Secția Pedagogie și Critică Muzicală. A debutat ca solist de muzică ușoară la Casa Studenților „Grigore Preoteasa” din București, împreună cu orchestra condusă de Marius Țeicu și Rolf Albrich. A început colaborarea muzicală cu Richard Oschanitzky, realizând împreună multe imprimări radio, TV și muzică de film. Li s-a alăturat Puica Igiroșanu, rezultând astfel o bogată activitate muzicală. S-a apropiat de genul bossa-nova, pe care l-a abordat cu mult succes.

În urma aparițiilor TV, Lucian Pintilie a distribuit-o în rolul Aurei, din filmul Reconstituirea (1968). După absolvirea studiilor la Conservator (1969), s-a angajat ca ilustrator muzical la Televiziunea Română. A jucat în mai multe filme, iar pentru unele a realizat și coloana sonoră.

În perioada 1984-1994, a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a realizat ilustrația muzicală pentru exercițiile la sol ale echipei naționale de gimnastică artistică și ritmică.

A realizat și prezentat matinalul Bună dimineața, apoi emisiunea Magazin duminical.

După pensionare (1998), a plecat în Italia, la Sanremo, dar a revenit cu statut de colaborator la TVR Internațional, realizând emisiuni din diaspora (Lumea și noi, Cu sufletul acasă) și transmisiuni de la Festivalul de la Sanremo „Della Canzone Italiana”.[1]

În iunie 2017, la Iași a fost lansată cartea „Reconstituiri cu Ileana Popovici"[1] Arhivat în , la Wayback Machine. scrisă de către Radmila Popovici. Această carte a fost reeditată în cadrul Colecției Biblioteca Giurgiuveană și lansată la Giurgiu, în luna iulie 2022.[2] Marian Mocanu[3] a publicat în presa din Italia mai multe articole despre Ileana Popovici.[4]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Popovici, Radmila (). Reconstituiri cu Ileana Popovici. Editura Rotipo. 
  2. ^ „Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu". Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu”. Accesat în . 
  3. ^ Marian Mocanu. „Sanremo 2017: anche quest'anno la TV Romania torna al Festival”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Marian Mocanu. „Verrà presentato in Romania il libro che racconta la vita della sanremese di adozione Ileana Popovici”. Accesat în . 
  5. ^ Popovici, Radmila (). Reconstituiri cu Ileana Popovici. Editura Rotipo. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri