Dobândă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Dobânda reprezintă prețul care trebuie plătit pentru împrumutarea, respectiv utilizarea, unei sume de bani pentru o anumită perioadă[1], mai precis suma pe care un împrumutat (debitor) o plătește unui împrumutător (creditor), pentru banii împrumutați[2].

Prin modul ei de lucru, o bancă poate să aibă atât calitatea de împrumutat, cât și cea de împrumutător, de aceea ea trebuie să plătească, respectiv să încaseze, dobânda pentru sumele luate (depozite), respectiv date cu împrumut (credite). Pentru creditele acordate, banca percepe o dobândă activă, iar pentru depozite plătește o dobândă pasivă.[2]

Rata dobânzii este nivelul procentual aplicat capitalului împrumutat pe perioada derulării creditului.[1]

Tipuri[modificare | modificare sursă]

După modul de calculare a dobânzii pentru sumele depuse la o bancă (depozite), dobânda poate fi de două feluri:

  • Dobândă simplă, calculată pe baza fondurilor depuse inițial.[1]
  • Dobândă acumulată, calculată prin aplicarea ratei dobânzii la suma reprezentând capitalul depus inițial și dobânda obținută pentru perioada anterioară.[1]

La sumele date cu împrumut de bancă, echivalentul dobânzii acumulate se numește anatocism sau dobândă la dobândă și constă în capitalizarea dobânzii unei sume împrumutate, operațiune ce se concretizează în cumularea dobânzii scadente și neachitate cu suma datorată și aplicarea în continuare a dobânzii la valoarea astfel rezultată.[3]

Ca valoare, dobânda percepută de o bancă pentru sumele date cu împrumut poate fi:[4]

  • Dobândă fixă, care rămâne nemodificată pe toată durata contractului.
  • Dobândă variabilă, care se modifică pe perioada contractului în funcție de diferite criterii, cel mai frecvent fiind vorba despre indicatori monetari (ROBOR, EURIBOR etc.)

Calcul[modificare | modificare sursă]

Calculul dobânzii compuse a condus la definirea unei funcții matematice numită funcție exponențială de matematicieni din familia Bernoulli.

Dacă suma din depozit aduce un supliment prin rata dobânzii de x anual, atunci sporul lunar e x/12 ori valoarea curentă, așadar lunar valoarea totală e multiplicată cu (1+x/12), și valoarea anuală e (1+x/12)12.


Dacă însă dobânda este compusă zilnic, aceasta devine (1+x/365)365. Lăsând numărul de intervale de timp pe an să crească fără restricții va duce la definiția limitei funcției exponențiale:

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

C. Dochițoiu, A. Matei Matematici economice generale, Editura Economică, 1995

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]