Vilfredo Pareto

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vilfredo Pareto

Vilfredo Federico Damaso Pareto (n. 15 iulie 1848; d. 19 august 1923) a fost un economist ṣi sociolog italian, reprezentant al Școlii de la Lausanne.

Acesta a emis un principiu conform caruia, cifra de afaceri a unei societati vine, in proportie de 80% din relatiile cu clientii mari, iar 20% din relatiile cu clientii medii si mici. In acelasi timp, profitul unei societati este invers proportional cu procentul cifrei de afaceri, adica acea cifra de afaceri de 80% produce un profit de 5-10% iar cifra de afaceri rezultata ca urmare a relatiei cu clientii mici (acel 20%) aduce un profit de 30-40%.

Concepția sociologica: Vilfredo Pareto se face cunoscut prin 2 tratate: un tratat de sociologie sociala și un tratat de economie politică. .Primul volum apare în 1917, al doilea în 1919. V.Pentru distinge existenta a doua tipuri se teorii sociologice : -teoria logico-experimentala, -teoria neologico-experimentala. V.P face o critica radicala, adesea nihilistă a tuturor teoriilor sociologice , și practic singura teorie care avea un caracter științific , care are deci, un caracter logico-experimental este propria sa teorie.

Categorise:Economiști italieni