Discuție Utilizator:Natan Garștea
Adăugare subiectVă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Sperăm că va fi o colaborare cât mai frumoasă și că veți profita de șederea dumneavoastră aici.
| |||
Wikipedia în română este o enciclopedie cu conținut liber care a luat naștere în iulie 2003. De atunci s-au stabilit o serie de principii definite de comunitate. Vă rugăm să vă rezervați ceva timp pentru a lua la cunoștință câteva dintre acestea înainte de a începe editarea pe Wikipedia. | |||
Cum să creați un articol Pas cu pas, cu ajutorul asistentului nostru. |
Politicile Wikipediei Standarde și norme adoptate de către comunitate. | ||
Întrebări frecvente Anumite întrebări frecvent adresate de către utilizatorii începători. |
Cei cinci piloni ai Wikipediei Principiile de bază ale proiectului. | ||
Ajutor Manualul general al Wikipediei. |
Aflați cum să editați pagini Ghid de modificare a paginilor wiki. | ||
Ghid Învățați cum să editați pas cu pas. |
Ilustrare Trimiteți fișiere și ilustrați articole. | ||
Pagina de teste Locul destinat experimentelor. |
Solicitați asistență Cereți ajutor personalizat pentru primii dumneavoastră pași. | ||
Cafenea Informații și discuții despre Wikipedia. |
Wikizare rapidă O privire de ansamblu a modului în care se folosește codul wiki. | ||
Aceasta este pagina dumneavoastră de discuție, unde puteți primi mesaje de la alți wikipediști. Pentru a lăsa un mesaj unui alt wikipedist scrieți-i pe pagina sa de discuție; altfel, acesta nu va fi notificat. La sfârșitul mesajului trebuie să vă semnați tastând ~~~~ sau prin apăsarea butonului „creion” așa cum reiese din imaginea alăturată. Luați aminte că în articole nu se pune semnătura. Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Natan Garștea) în care vă puteți organiza activitatea la Wikipedia și în care puteți să vă prezentați pe dumneavoastră ca wikipedist, dar nu înainte de a citi regulile aferente paginii de utilizator; evitați să scrieți în pagina dumneavoastră CV-uri sau informații fără legătură cu Wikipedia. Rețineți faptul că editările în conflict de interese contravin principiilor Wikipedia și că editările în articole pe subiecte în care aveți un interes pecuniar sunt supuse unor restricții suplimentare. |
-- Comunitatea utilizatorilor 5 martie 2019 11:55 (EET)
■ Spam
[modificare sursă]Vă rugăm să nu adăugați în paginile Wikipedia legături către situri comerciale sau către siturile dumneavoastră personale, sau mesaje publicitare, așa cum ați procedat la pagina Stepă. Wikipedia nu este un mijloc de publicitate sau o simplă colecție de adrese de internet. Dorim să avem articole cu mai mult conținut enciclopedic, nu cu mai multe legături de internet. De asemenea, numeroase pagini de internet nu îndeplinesc condițiile pentru a fi incluse în articole. Dacă doriți să aflați cum puteți contribui la enciclopedia noastră, aruncați o privire la pagina de bun venit. Vă mulțumim! Bătrânul (discuție) 25 aprilie 2019 18:28 (EEST)
Am scris acest comentariu și la Reclamația Dvs, dar vă răspund și aici (e universal pentru toate mențiunile care le-ați făcut). Am citit foarte atent regulile referitoare la wikispam, să înțeleg care anume este încălcarea. Referința Dumneavoastră la site-ul propriu (cărui i-aș face publicitate) presupun că nu este esențială, și dacă link-urile ar fi puse de altcineva, ați reacționa la fel. Unica argumentare relevantă ar fi că fac publicitate site-ului în sine. Însă 1. Site-ul și podcastul sunt absolut necomerciale, nu colectează click-uri, nu se bazează pe sponsorizări și cu atât mai mult, nu costă nimic consumarea conținutului lor. 2. De ce nu este ok pentru un articol despre Mitridate Eupatorul, de exemplu, să se facă referință la o resursă informațională în care se povestește despre Mitridate Eupatorul? Dacă sunt obiecții la calitatea, corectitudinea și obiectivitatea sursei, sunt de acord cu excluderea referinței. Însă am bănuiala rezonabilă că Dumneavoastră nu ați verificat sursa, înainte de a o exclude din legăturile externe. Înțeleg că poate deranja multitudinea de link-uri, care creează senzația de flood de spam, însă dacă viața și războaiele lui Mitridate (să rămân la același exemplu) sunt incluse în mai multe episoade, le-am indicat pe toate. Pentru a diminua deranjul, pot exclude referința la podcast în întregime, și să las doar referința la episoadele concrete, sau pot în genere să exclud site-ul din link, și să fac referință la feed-ul de la Apple, doar la fișierele audio. Vă rog să verificați conținutul indicat în link-urile externe propuse de mine. Sunt de acord cu excluderea loc în baza necorespunderii informației incluse acolo cu realitatea sau cu rigorile wikipediei, dar nu din motivul că ați văzut un link și ați decis să-l ștergeți. În pagina despre wikispam se menționează repetat natura comercială a spam-ului, și este dat exemplul cu videoclipuri, la care se poate face referință în legături (evident, se poate extinde aceasta și la sursele audio). Deci, se pot include link-uri la video (audio) clipuri, atâta timp cât ele sunt relevante și nu conțin publicitate. Mergând pe logica Dumneavoastră se poate ajunge în extrema când nu se pot pune link-uri la articole din enciclopedia Britannica, fiindcă ar fi publictate la enciclopedia respectivă, sau referința la cartea unui savant, fiindcă ar fi publicitatea savantului respectiv. O zi frumoasă în continuare. Natan Garștea (discuție) 26 aprilie 2019 14:20 (EEST)
■■ Vă rugăm să încetați!
[modificare sursă]Dacă veți continua să folosiți Wikipedia ca mijloc de publicitate, așa cum ați procedat la pagina Mitridates al VI-lea, vi se va ridica dreptul de a-i modifica paginile. Bătrânul (discuție) 25 aprilie 2019 18:30 (EEST)
■■■ Avertizare privitoare la spamul în articole
[modificare sursă]Vă rugăm să încetați! Dacă veți continua să folosiți Wikipedia ca mijloc de publicitate, așa cum ați făcut la pagina Civilizația elenistică, vi se va ridica dreptul de a-i modifica paginile. Bătrânul (discuție) 25 aprilie 2019 18:32 (EEST)
■■■■ Ultimul avertisment
[modificare sursă]Acesta este ultimul avertisment. La următoarea acțiune de utilizare a Wikipediei pentru reclamă sau autopromovare, similară cu cea de la Mitridates al VI-lea, vi se va retrage dreptul de modificare fără alte avertismente. Vă rog să nu mai insistați cu promovarea site-ului dvs. Așa zisele informații de acolo sunt extrem de sumare și fără legătură cu subiectul articolului din Wikipedia! Bătrânul (discuție) 25 aprilie 2019 21:25 (EEST)
Singurul avertisment
[modificare sursă]Acesta este singurul avertisment pe care îl veți primi pentru utilizare a Wikipediei pentru reclamă sau promovare; la următoarea acțiune similară cu cea de la Războaiele Medice, vi se va retrage dreptul de modificare a paginilor fără alte avertismente. Bătrânul (discuție) 25 aprilie 2019 21:28 (EEST)
Despre formule de încheiere
[modificare sursă]Deoarece m-ați întrebat, vă spun. Urarea "Have a nice day" este o o expresie englezească, care literal înseamnă „Să aveți o zi frumoasă”. După cum se spune acolo, este o formulă de terminare a comunicării, nu a mesajului. În plus, uzul exagerat a demonetizat expresia, vedeți ce se spune acolo încă din introducere. În limba română urarea „O zi frumoasă” nu este uzuală, iar „O zi bună” (engleză A good day) este percepută ca o încheiere țâfnoasă. Oarecum, în mesajele comerciale se poate folosi „Vă doresc o zi plăcută” (engleză I hope that you have a nice day), care nu este una imperativă. Expresia „O zi plăcută în continuare” are sensul „Azi, până acum, ai fost un [epitet], dar n-ai decât să fii un [epitet] în continuare, toată ziua”.
De fapt, mesajele pe Wikipedia nu se termină cu formule de încheiere. Eventual la sfârșitul discuției se mulțumește pentru că interlocutorul a făcut ceva sau a explicat ceva. Dar nu este obligatoriu. --Turbojet 27 aprilie 2019 17:30 (EEST)
Atunci, e ok să mulțumesc pentru acest mesaj, dar și în general pentru atitudinea echilibrată și răbdătoare. --Natan Garștea (discuție) 27 aprilie 2019 22:42 (EEST)
Conținut neenciclopedic
[modificare sursă]Bun venit la Wikipedia! Am avea mare nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a adăuga conținut nou, dar din păcate adăugările dumneavoastră recente de la pagina Podcastul „Istoria Moldovei” sunt pe marginea unui subiect care nu trece pragul de notabilitate admisibil la o enciclopedie sau care nu are suficient caracter enciclopedic. Vă invităm să aruncați o privire la pagina de bun venit dacă vreți să aflați cum puteți contribui la enciclopedia noastră. Vă mulțumim încă o dată! // Gikü vorbe fapte 12 martie 2020 00:27 (EET)
@Gikü: Din câte am studiat cerințele de notabilitate, Podcastul se califică conform criteriilor. Referințele din mass-media le-am inclus. Sunt mai multe interviuri, articole și reportaje tv, aceea ce califică podcastul ca notabil. Dacă vă interesează criteriile de tiraj, pot să vă prezint careva statistici. Plus, în lista podcasturilor din Moldova e pe locurile 1-5 la capitolul Istorie și de regulă 1-20 în general (și în primele 100 în România, primele 20-30 în categorie Istorie). Mai mult ca atât, notorietatea unui podcast din Moldova cred că ar fi bine să fie apreciată de cineva din Moldova (republica). Vă rog să restabiliți articolul. Natan Garștea (discuție) 12 martie 2020 01:12 (EET)