Discuție Proiect:Comune-Sate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Resurse

Lista localităților depopulate din România[modificare sursă]

În hackathonul Open Data Day din acest weekend unul din proiecte a strâns materiale cu privire la localitățile inexistente din România. Conținutul strâns a fost încărcat pe Wikipedia în articolul din titlu. Fiecare intrare conține localitatea, comuna/orașul, codul siruta, populația, precum și câteva observații și surse, acolo unde am putut găsi. Am fost extrem de permisiv cu sursele în ideea că putem pleca de acolo pentru a găsi surse mai bune.

Ideea inițială era să introducem conținutul câmpului observații în fiecare articol. Mie mi s-a părut însă mai prudent să le trecem mai întâi printr-o listă unde să mai poată fi rafinat/curățat și apoi să le introducem în articolele despre localitate. Sunteți deci invitați să editați această listă și în special câmpul Observații.

Ca planuri de viitor, urmează să adaug și coordonate în listă. De asemenea, au mai fost colectate date și despre anumite sate care nu (mai) apar pe hărți, dar au avut o populație mai mare la recensământ și necesită mai multă documentare. Sper ca datele respective să fie introduse ulterior.

Păreri/sugestii?--Strainu (دسستي‎)  22 februarie 2015 15:55 (EET)

Primarii comunelor din România[modificare sursă]

Până acum am adunat împreună datele despre primarii comunelor, orașelor și municipiilor din România în formate de genul {{PrimarArgesRO}} sau {{PrimarSibiuRO}}. Primul dintre cele două conține doar primarul actual, iar al doilea ține un istoric al primarilor. Am argumentat în discuțiile anterioare cum aceste formate sunt mai ușor de întreținut decât a avea informația răspândită în fiecare articol. Acum, din fericire, există ceva mai bun. La Wikidata, avem în sfârșit suport pentru a ține nu doar date despre primarul actual, ci și despre toți primarii din istorie (noțiunea de rang (rank) asociat unei proprietăți face distincția între valoarea la zi și valorile istorice).

Soluția tehnică pe scurt:

 • La Wikidata: Fiecare primar va fi un item la Wikidata (indiferent dacă e notabil sau nu și indiferent dacă are sau nu articol la vreo Wikipedie). Apartenența politică îi poate fi configurată la Statements ca proprietatea P102 (member of political party). Dacă a trecut prin mai multe partide, cel actual va avea rang preferred, iar celelalte — normal. Pentru a putea avea un text afișat în Wikipedia în română, este necesar să i se completeze numele la secțiunea In other languages pentru limba română. După aceea, fiecare comună va avea în secțiunea Statements completată proprietatea P6 (head of government) cu itemul ce reprezintă primarul. Primarul actual va avea rang preferred, iar primarii anteriori vor avea rang normal. Proprietatea va avea drept qualifier start time și eventual end time pentru a specifica perioada în care respectiva persoană a îndeplinit funcția de primar.
 • La Wikipedia: Am făcut în Modul:Wikidata funcția getPreferredValue pentru a accesa valoarea cu rang preferred a unei proprietăți. O puteți vedea în acțiune la articolul București (pentru a vedea cum arată când primarul are și articol) și în articolul Comuna Cetățeni, Argeș (pentru a vedea cum arată când primarul nu are articol — este un mic link care trimite către Wikidata). Sigur, partea de la noi e doar un draft și este perfectibilă.

Limitări actuale: nu putem accesa deocamdată proprietăți ale unui item neasociat paginii, deci nu putem accesa de la Wikidata partidul din care face parte primarul și, din câte se pare, nici anul din care este primar în articolul comunei (putem doar în articolul despre primar, dacă există). Funcționalitatea funcției parser #property este extrem de restrânsă, dar în LUA se pot face mai multe. Din păcate API-ul de LUA pentru Wikidata este documentat doar superficial.

Acum ce putem face este:

 1. Transformarea formatelor noastre în structura de la Wikidata, care se poate face automat. Scrierea codului pentru asta este în lista mea de TODO, dar lista e destul de lungă și nu știu când voi ajunge. Dacă se încumetă altcineva înaintea mea, atunci cu atât mai bine.
 2. Aducerea restului primarilor actuali și foști din listele BEC. Asta e o altă muncă, întrucât parsarea PDF-urilor pe care le place Biroului Electoral Central să le publice este mai dificilă decât dacă ar fi ales aproape orice alt format (ca sa nu ma vorbesc de faptul că în documentele BEC numele primarilor sunt toate scrise cu majusculă și în ordinea nume-prenume).
 3. Evident, îmbunătățirea modulului Wikidata pentru a simplifica afișarea și eventual includerea lui în mod automat în {{Infocaseta Așezare}}. Poate crearea unui format care să apeleze modulul Wikidata pentru că se pot spune multe despre formate, dar nu că ar fi greu de folosit, cel puțin față de module.

În esență, ceea ce spun este că dacă vrea cineva să dea o mână de ajutor, o poate face, și că este poate momentul să discutăm propuneri de implementare. Simțiți-vă liberi să mutați acest mesaj în pagina de proiect în care credeți că s-ar potrivi mai bine. —Andreidiscuţie 12 februarie 2015 12:03 (EET)

Aici e un XLSX; pare să fie necesară un pic de procesare, însă cred că e mult mai puțin rău decât parsarea unor PDF-uri... --Gutza DD+ 12 februarie 2015 12:26 (EET)
O, da. Nu știam de asta. —Andreidiscuţie 12 februarie 2015 12:28 (EET)
Am găsit o variantă și mai simplă aici (nominal, Lista primarilor aleși pe municipii, orașe, comune). --Gutza DD+ 12 februarie 2015 12:32 (EET)
Nu e nevoie să refaceți parsarea, am eu datele din 1996 încoace la Despre sate (luate de la Autoritatea Electorală Permanentă). Coloana a patra conține codul SIRUTA, iar a doua numele partidului, așa cum se numea în momentul alegerilor. Nu am decât anul începerii mandatului, dar bănuiesc că data de sfârșit poate fi presupusă a fi egală cu începutul următorului mandat iar erorile reparate manual.
Dacă vreți totuși numele localității în loc de SIRUTA, sursele sunt la [1]
Nu știu ce să zic despre legătura directă la Wikidata. Cred că o abordare ca la {{Netradus}} ar fi mai potrivită.
În altă ordine de idei, cât de greu ar fi să extindem procesul pentru Prefecți, președinți de consilii județene și eventual consilieri județeni și parlamentari (mai ales că aceștia din urmă au deja pagini pe Wikipedia)?--Strainu (دسستي‎)  12 februarie 2015 16:30 (EET)
Mulțumesc pentru sursele de date. Din ce știu despre API-ul Wikidata, itemul fiecărei comune se poate identifica ușor după articolul de la oricare Wikipedie, deci indiferent dacă folosim numele sau codul SIRUTA, dacă de la astea ajungem la articolul de la ro.wp, putem identifica pe loc și itemul Wikidata. Pe de altă parte, ca să facem lucrurile bine, va trebui să includem și o sursă pentru date. Deși cred că este mai la îndemână să lucrăm în practică cu baza de date de la Despre sate, avem nevoie și de ceva citabil să trecem la sursă (în ideea că probabil apoi vom folosi acea sursă ca o notă de subsol în paginile Wikipedia).
Da, parcă nici mie nu-mi place cum arată în cazul când nu există articol. Oricum, e o propunere preliminară, măcar am stabilit că merge.
La nivel de județ, se poate lucra și manual, pentru că sunt doar 41. Doar să stabilim care dintre prefect și președintele CJ se potrivește la head of government și ce proprietate Wikidata să asignăm celuilalt. Asocierea parlamentarilor iarăși nu știu cum s-o aranjez. Îmi vine să zic că ar trebui creat un item pentru fiecare colegiu, asociat cumva cu comunele/orașele/municipiile pe care le cuprinde (și tratat cazul particular când colegiul acoperă doar o parte dintr-un municipiu), și acelui item să i se asocieze deputații. Oricum, asta e o cu totul altă poveste, și pentru început e bine să nu extindem perimetrul dacă asta presupune efort suplimentar. —Andreidiscuţie 12 februarie 2015 16:42 (EET)
Sursa o ai în codul meu de parsare, e roaep.ro/ceva URL-ul actual pare să fie alegeri.roaep.ro, dar e totul în JS, nu reușesc să extrag un URL unic per localitate.--Strainu (دسستي‎)  12 februarie 2015 17:24 (EET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Pastrati aici totul, nu va bazati pe wikidata, caci ea poate sa devina pata neagra a wikipediei.[2] Daca aici de dimineata pana seara un singur Victor Blacus poate anula tot vandalismul, acolo nici 30 de Victori Blacusi nu s-ar descurca cu asta. Poate doar daca toti din ei or fi poligloti ca sa inteleaga ce scriu nebunii in toate limbile lumii.

Si nici nu mai bagati informatii prin formate de astea ascunse (exemplele de la inceputul sectiunii). Daca se schimba primarul inainte de termen atunci cine v-ar actualiza datele? Nea Vasile care intra prima sau a doua oara pe wikipedia nu va sti ca trebuie sa scrie intr-o cu totul alta pagina pentru a se afisa informatia corecta dintr-un articol despre o comuna oarecare!! 178.62.140.137 (discuție) 22 februarie 2015 02:57 (EET)

Vă imaginați că vandalismul la ro.wp este mai rapid detectat și corectat decât la Wikidata, când nu e chiar așa. Puteți da linkul mai la zi decât mesajul primului poster. Din mesajele ulterioare rezultă că Wikidata are mai mulți patrulatori ca noi și e mult mai promptă (răspunde în termeni de câteva zile unei creșteri generale a vandalismelor). Dacă ei se sperie când găsesc vandalisme vechi de câteva luni, noi, care găsim vandalisme vechi de ani de zile (chiar în articolele despre comune), ce să mai zicem?
Primarii nu îi punem la Wikidata doar pentru Wikipedia în română, ci pentru toate Wikipediile. Asta e rațiunea respectivului proiect, și este foarte bine să mergem în direcția asta.
Experiența mea este că nea Vasile care vine prima oară la Wikipedia să schimbe numele primarului, de regulă își pune propriul nume, în glumă, mai degrabă decât să corecteze ceva. Mi se pare că este al doilea cel mai frecvent tip de vandalism după trecerea numelui în calendarul zilei lor de naștere la categoria personalităților notabile născute în ziua respectivă. Se ține mult mai bine la zi o bază de date centralizată, inclusiv înainte de termen. —Andreidiscuţie 22 februarie 2015 09:03 (EET)

Ideea este ca schimarea numelor primarilor sa se faca centralizat intr-o baza de date si nu fiecaruia cum i se năzare. Daca apar primari inainte de termenul normal electoral, sunt situatii singulare si rare si ele vor fi semnalate de utilizatori. Avantajele noii implementari sunt certe si importante. A ne infricosa de vandali este o gluma, noi trebuie sa urmam cursul evolutiv al problemei, nu sa punem la indoiala caderea drobului de sare. Asybaris aport 22 februarie 2015 21:05 (EET)

Cărți despre sate și comune[modificare sursă]

Am căutat și am găsit o grămadă de cărți despre sate și comune la Worldcat, căutând după "monografia satului", "monografia comunei", etc. Pe majoritatea le-am menționat în articolele despre respectivele sate. Însă despre următoarele cărți nu îmi dau seama despre care sate/comune este vorba, fiindcă sunt mai multe cu aceleași nume. Așa că le menționez aici, pentru cei care le-ar putea identifica:

 • Monografia comunei Racovița, Verdea Camelia Daniela, Editura Etnic, Drobeta Turnu Severin, 2009
 • Monografia comunei Pietroasa, Mirela Bulc, Editura Ștef, Iași, 2011
 • Monografia comunei Almașu Mic, Verdea Camelia Daniela, Editura Etnic, Drobeta Turnu Severin, 2009
 • Monografia comunei Sântana până în anul 1920, Ioana-Adriana Bodea, Editura Stef, Iași, 2010
 • Rădăcini și muguri monografia comunei Brăești, Girel Barbu, Editura Omega, Buzău, 2006
 • Mihăilenii de altădată monografii, Editura Fundației "Axis", Iași, 2002
 • Ciocăneşti : [monografia satului] : [rezumat], Vera Paşcanu-Tătaru, Suzanne Reichrath, Maria-Ioana Vasiloiu, Editura Univers Ştiinţific, Bucureşti, 2007
 • Monografia satului Daia, Ioan Morar, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2011
 • File pentru monografia satului Bogata. la o aniversară Vol. 1, Bogata 660, Osvald Neacşa, Editura Fundaţia Culturală Arania, Braşov, 1997
 • File pentru monografia satului Bogata, Osvald Neacşa, Editura Fundaţia Culturală Arania, Braşov, 1997
 • Todirești (de lîngă Vladnic): monografia satului, Ion Chirtoagă, Maria Chicu, Alexandru Furtună, Ion Leașco, Editura Pontos, Chișinău, 2005

 Ark25  (discuție) 3 decembrie 2016 23:04 (EET)

Date demografice[modificare sursă]

Am observat că Afil șterge din când în când parametrii recensământ și populație din infocasetele unor sate, acolo unde datele de aici sunt depășite față de cele de la Wikidata (aici avem recensământul din 2002, iar la Wikidata — cel din 2011). Aș putea instrui robotul să facă singur lucrul ăsta la următoarea trecere. Dar aș avea nevoie să știu: avem pentru toate localitățile la Wikidata populația totală la recensământul din 2011? Chiar și dacă nu, pot încerca să-l fac să se uite dacă e așa la fiecare. CC Strainu. —Andreidiscuție 17 mai 2017 20:27 (EEST)

Nu știu sigur, pentru că nu am pus eu datele din 2011, dar presupun că da. Dau drumul la o rulare și revin.--Strainu (دسستي‎)  17 mai 2017 21:33 (EEST)
Andrei Stroe, nu pot confirma că toate localitățile au populație. Există cel puțin niște comune lipsă, iar eu nu am decât datele din fostele grafice de populație. Rulez ce am și poate în weekend la hackathon o să am timp să fac lista mare cu toate elementele pe care le are fiecare localitate la wikipedia, wikidata și commons.--Strainu (دسستي‎)  17 mai 2017 22:46 (EEST)
FYI, i-am dat drumul. Nu șterge decât dacă există date demografice de la recensământul din 2011. —Andreidiscuție 24 mai 2017 16:56 (EEST)
OK, asta am până acum. '1' înseamnă că are fieldul respectiv. Nu e complet pentru că nu toate articolele de la noi au cod SIRUTA. Ai putea să rezolvi și problema asta?--Strainu (دسستي‎)  24 mai 2017 17:02 (EEST)
Să completez la Wikidata codul SIRUTA? —Andreidiscuție 24 mai 2017 17:40 (EEST)
Nu, asta e făcut deja. Să îl afișezi în infocasetă. Știu că teoretic faci deja asta, dar eu am parsat ce se leagă la SIRUTA și nu mi-au ieșit decât 10300, deci probabil mai sunt vreo 6K ce nu au cod.--Strainu (دسستي‎)  24 mai 2017 17:53 (EEST)
Cred că pot face asta din infocasetă. Eventual să introduc acolo și alte proprietăți Wikidata cu coduri, ca alea din Franța, Ucraina, Bulgaria etc. —Andreidiscuție 24 mai 2017 18:12 (EEST)

Varianta completă cu datele disponibile la Wikidata.--Strainu (دسستي‎)  25 mai 2017 13:54 (EEST)

Am modificat infocaseta ca să tragă și codurile de la Wikidata, acolo unde există și nu sunt specificate. Se caută codurile folosite de institutele de statistică din România, Bulgaria, Ucraina, Franța și Italia. Dacă mai sunt și alte proprietăți care ar trebui preluate în acest fel, se pot adăuga la tabelul cu numele classificationPs din Modul:InfoboxSettlement. —Andreidiscuție 7 iunie 2017 12:02 (EEST)

Redenumire proiect[modificare sursă]

În acest mesaj, Strainu a propus reintegrarea acestui proiect în Localitățile din România. Eu sunt de acord și, dacă nu e nimeni împotrivă, vom opera în scurt timp reunirea. —Andreidiscuție 17 octombrie 2017 10:19 (EEST)

Andrei Stroe, facem unirea sau mai ai obiecții?--Strainu (دسستي‎)  24 noiembrie 2017 17:14 (EET)
Nu știu. Dacă ți se pare ok, o putem face. —Andreidiscuție 24 noiembrie 2017 17:29 (EET)
Mie mi se pare OK. Scopurile declarate la Proiect:Comune-Sate au fost atinse, poate cu excepția lui "a îmbunătăți calitatea articolelor", care oricum e și la celălalt proiect. În general toate scopurile se suprapuneau și cu celălalt, acesta era cel mult un sub-proiect. În plus, numele proiectului e confusing. E mai simplu să avem un singur proiect cu un nume relevant.--Strainu (دسستي‎)  24 noiembrie 2017 17:56 (EET)