Discuție Utilizator:Farmacist

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mulțumesc pentru felicitări. Și eu vă doresc toate cele bune cu prilejul anului nou și sper ca noul an să vă aducă numai succese.

În privința articolului, mă refeream la anumite informații care apar în versiunea germană a articolului. Mutterkorn.

Dacă vă este necesar și folositor, pot să vă traduc pasajele respective din germană. Dar oricum, nefiind de specialitate, traducerea ar putea să aibe unele stângăcii, pe care ar trebui să le corectați.

Cu stimă și încă odată la mulți ani.

Afil 1 ianuarie 2007 01:46 (EET)[răspunde]

Cu dragă inimă. Dați-mi doar puțin timp. Acum mă pregătesc pentru reveion (fiind cu 7 ore în urma României). Dar vă promit mă voi așterne pe muncă după aceea.

Afil 1 ianuarie 2007 02:08 (EET)[răspunde]

Iată completările pe care le sugerez:

Partea A ar trebui introdusă undeva, probabil înainte de Farmacologie.

Partea B este o figură luată din Wikipedia germană și probabil ar avea loc imediat deasupra titlului Evul Mediu. În forma prezentată figura este puțin cam mare și poate că ar fi mai bine să fie micșorată. Pentru aceasta reduceți la valoarea care vă convine cifra înainte de "px" în descrierea figurii.

Partea C este o parte referitoare la istoria modernă și probabil ar trebui introdusă înainte de ciclul ciupercii.

Dacă aveți dificultăți sau obiecții sau întrebări vă rog să nu ezitați în a mă contacta. Sper că sugestiile nu vă deranjează, fiind făcute doar pentru a mări caracterul enciclopedic al articolului.

Conținutul admisibil în ergoți[modificare sursă]

Conținutul în alcaloizi al ergoților este în general de 0.2% din greutatea uscată dar poate atinge și 1% din greutatea uscată a ergoților. În aceste condiții, consumarea a 5 – 10 g de ergoți poate avea efecte letale.

De aceea, există reglementări care definesc gradul de pericol al substanțelor care conțin ergoți. Aceste norme se exprimă în general în (%) pentru cereale și în μg alcaloizi totali pe kilogram pentru alimente.

În general toxicologii consideră că doza zilnică maximă care nu duce la efecte toxice pentru oameni este de 0,1 mg/kg greutate a corpului. Uneori acest prag este definit ca nivel fără efect toxic.

Pentru cerealele se acceptă în general un conținut de 0.1 în cazul utilizării lor pentru furaje. Pentru cerealele utilizate pentru panificație normele Uniunii Europeene indică o valoare maximă de 0.05% Aceste valori ar corespunde unor praguri ale conținutului total de alcaloizi de 2.000 μg/kg respectiv 1.000 μg/kg, deși aceste valori nu sunt încă precizate în reglementările în vigoare. <ref> http://www.gmf-info.de/frames.htm </ref> <ref> http://www.vis.bayern.de/ernaehrung/fachinformationen/verbraucherschutz/unerwuenschte_stoffe/mutterkorn.htm </ref>


B------------------------------------------------------


Detaliu al altarului din Isenheim de Mathis Gothart Grünewald – Un bolnav suferind de focul sfântului Anton.

C----------------------------------------------------------------------------------

Epoca modernă[modificare sursă]

În 1953 micologul francez Louis René Tulasne a constatat că ‘’Claviceps purpurea ‚’ este cauza unor otrăviri. În 1938 chimistul elvețian Albert Hofmann a produs, în cursul cercetărilor sale pentru prima oară LSD din ergoți.

Deși la sfârșitul secolului XIX cazurile de otrăviri masive din cauza ergoților ajunseseră de domeniul trecutului, s-au înregistrat și situații grave în secolul XX. Astfel, în 1926 și 1927 s-au înregistrat cazuri de otrăvire în masă în Uniunea Sovietică, cifrele oficiale indicând 11.000 morți din cauza pâinii conținând ergoți. În 1951, în comuna Pont-Saint-Esprit din Franța s-au înregistrat 7 de decese și 250 de îmbolnăviri din același motiv.

Tendința recentă de a consuma alimente naturale crude a avut și ea urmări nedorite. Astfel în anii 1980 în Germania au fost înregistrate cazuri de otrăvire cu ergot din Müsli, un produs utilizat pentru micul dejun, care conține secară nefiartă.


Cu stimă

Afil 2 ianuarie 2007 03:19 (EET)[răspunde]

Modificare[modificare sursă]

Buna

Intai de toate un An Nou Fericit! Eu stiu asa: orice modificare care imbunataeste calitatea articolului este binevenita oricand, inclusiv in perioada de notare. Orioane -msg- 2 ianuarie 2007 12:38 (EET)[răspunde]

Aveți dreptate că lista de viruși este departe de a fi strălucită. Am verificat cu Wikipedia germană. Deși lista conține denumiri germane nu este luată de acolo. Wikipedia engleză dă cu totul altă listă. Ar trebui intervenit probabil mai energic pentru a ajunge la o listă logică.

Din păcate nu mă pricep de loc la viruși. Am anumite dubii cu privire la unele traduceri existente din limba engleză. Nu sunt convins că Virusul ofilirii pătate a tomatelor la crizanteme este corect.

Vă propun următoarele soluții.

  • Dați-mi câteva zile ca să elimin termenii germani din lista de viruși. O voi face atât cât mă pricep. Vă voi anunța când am terminat. Aș avea apoi rugămintea să vă uitați peste lista de termeni traduși pentru a vedea dacă nu conține aberații și să faceți toate corecturile pe care le considerați necesare,
  • Între timp, poate aruncați un ochi peste forma engleză a listei, care pare mai cuprinzătoare, și vă faceți o părere dacă e mai bună și ar trebui preluată de noi sau eventual dacă aveți cunoștiință despre o listă mai bună.

Evident primul pas este traducerea pe care o cereți și o voi face în limita priceperii mele. Dar poate ne sfătuim care ar trebui să fie pasul următor pentru a avea o listă care să fie corectă și utilă cititorilor. Poate pe lângă listă ar trebui și un articol.

Afil 7 ianuarie 2007 22:29 (EET)[răspunde]

Am tradus lista pe cât am putut. Constat că lista prezintă diferite denumiri de virusuri, indiferent de modul de clasificare adoptat. Astfel conține atât denumiti după Clasificarea Comitetului Internațional de Clasificare a Virusurilor (ICTV) cât și alte clasificări. De asemenea prezintă denumiri ale virusurilor după maladiile pe care le produc. Lista conține și unii agenți subvirali. În plus lista cuprinde și unii termeni care nu sunt viruși, dar sunt legați de studiul virusurilor (de exemplu: taxonomia virusurilor). După mine este un fel de talmeș-balmeș care nu cred că lămurește pe nimeni, în special că nu face trimiteri la articole care ar putea lămuri vreun cititor.

Sunt interesat de părerile și sugestiile Dvs.

Afil 8 ianuarie 2007 03:59 (EET)[răspunde]

Referitor la propunere sigur că sunt de acord. Am citit comentariul Viruși. Din păcate eu nu am momentan amterial biliografie nici despre viruși și nici despre bacterii. Din această cauză nici nu m-am băgat până acum în aceste domenii. Varianta cu internetul este foarte bună. Eu aș încerca mai întâi la bacterii să găsesc ceva bibliografie. Bănuiesc că nu vă interesează doar o listă de bacterii și virusuri ci problema tratată ceva mai amplu. Eu zic că în 2 zile voi găsi material și voi reveni. --Jean 8 ianuarie 2007 11:33 (EET)[răspunde]

Răspuns Listă de viruși[modificare sursă]

Referitor la necesitatea unei liste de virusuri. Dacă tot a fost făcută eu zic să rămână, dar să poată fi utilizată. În nota de sub titlu se indică ce conține lista. Eu zic că ar trebui făcut o listă după "Clasificarea Comitetului Internațional de Clasificare a Virusurilor (ICTV)", o altă listă "după maladiile pe care le produc". Mă gândesc că cineva are un herpes produs de un virus căruia îi cunoaște denumirea. Se duce la listă, caută după alfabet și dacă este scris cceva are noroc și găsește ce a căutat. Referitor la adresa indicată, aceasta sursă nu va putea fi utilizată decât de specialiști în domeniu, este extrem de speciallizată. Ar trebui un articol care să explicate codurile, modul de clasificare al virușilor etc. În primul rând ar trebui cel puțin o definiție clară a unui virus dacă nu mai multe. --Jean 9 ianuarie 2007 07:46 (EET)[răspunde]

Rugăminte[modificare sursă]

Bună ziua! Căutând informații despre tutun, am ajuns la articolul Nicotină, unde ați avut o contribuție importantă (dacă nu chiar esențială, lucru pentru care dați-mi voie să vă felicit), dar am fost nevoit să corectez pe alocuri forma (greșeli de tastare, spații lipsă sau în plus, wikilegături puse la formele accentuate ale cuvintelor în loc de forma neaccentuată etc.): http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Nicotin%C4%83&diff=733835&oldid=706937 Am pus formatul de curățenie căci mi se pare că ar trebui verificat puțin, după ce am găsit fraze de genul: "Excitant al sistemului nervos central si periferici, în doze mici stimulează respirația, iar în doze mici inhibă toți ganglionii simpatici". Evident, nefiind de specialitate, nu am putut să corectez. În măsura timpului Dvs. care probabil este limitat, ca al tuturor contributorilor ro.wiki v-aș recomanda să vă aruncați o privire asupra Manualului de stil, dacă nu reușiți atunci măcar ar fi bine să mai aruncați o privire asupra textelor cu care contribuiți, pentru a elimina măcar micile scăpări de tastare. Vă mulțumesc pentru înțelegere! --Vlad|-> 9 ianuarie 2007 13:05 (EET)[răspunde]

Vă mulțumesc pentru modificările aduse articolului Nicotină. --Vlad|-> 10 ianuarie 2007 13:14 (EET)[răspunde]
Doamne ferește, în nici un caz nu mi-aș fi permis să trag de urechi un colaborator cu asemenea contribuții de specialitate, esențiale proiectului ro.wiki! Îmi ziceam că ar fi păcat ca fondul să nu fie pus cum trebuie în valoare din cauza unor mici probleme de formă! Numai bine! --Vlad|-> 11 ianuarie 2007 15:10 (EET)[răspunde]

Bacterii, virusuri[modificare sursă]

Am găsit bibliografie depre această problemă. Nu am putut să seroxez paginile. Erau foarte muți studenți la biblotecă, este sesiune. Am arucat privire asupra clasificărilor care m-ar fi interesat. Cum mă bănuit problemele sunt complicate la acest nivel. Dacă este vreo problemă concretă acum am o sursă informatică. --Jean 10 ianuarie 2007 14:20 (EET)[răspunde]

Este perfectă. Am schimbat doar un singur cuvânt. Felicităti.--Jean 11 ianuarie 2007 09:12 (EET)[răspunde]

Familii virusuri[modificare sursă]

Complectări nu poate face decât cineva care lucrează în domeniu și nu de un timp scurt. Domeniul este foarte specializat. Aș avea o propunere și anume să schimbați în caseta de limbi nivelul 2 de la engleză cu nivelul 4. --Jean 21 ianuarie 2007 23:26 (EET)[răspunde]

Plante toxice[modificare sursă]

După aluzia de mai sus la nivelul de engleză este bine venit un Mulțumesc pentru românizare cunosc și eu termenii dar când vorbești și altă limbă nu-ți sare în ochi - Numai bine --Parvus7 29 ianuarie 2007 23:35 (EET)[răspunde]

  • Nu m-am supărat de loc a-ți procedat corect, la fel a-și fi procedat și eu Parvus7

Re: format[modificare sursă]

Bună seara! Vă mulțumesc pentru mesaj, dar cu toată părerea de rău trebuie să vă mărturisesc că nu am fost niciodată prea priceput la formate. În secunda asta nici nu-mi trece prin minte nici un specialist, deși știu că există mai mulți pe ro.wiki. Poate dacă puneți întrebarea la Wikipedia:Unde întreb? We plăcut în continuare! --Vlad|-> 10 februarie 2007 21:51 (EET)[răspunde]

Am creat Format:Indicator pH și l-am aplicat ca exemplu la Verde malachit. Detalii despre utilizarea formatului aveți la pagina lui. Am modificat un pic aspectul formatului față de originalul de la en.wp, pentru că se repetau inutil limitele domeniului de valori pH. Acum ar mai fi de scris articolele pH și Indicatori pH. La Verde malachit lipsește introducerea și există riscul să se creadă că verdele malachit și malachitul ar fi una și aceeași substanță. Succes! — AdiJapan  11 februarie 2007 08:54 (EET)[răspunde]

În acest articol ne spuneți că Gag, Pol și Env sunt niște produși. Ce produși? La ce sunt buni? De unde vin denumirile? Dacă vă pricepeți, cred că ar trebui să completați, pentru ca muritorii de rând să înțeleagă despre ce este vorba. (P.S.: Între paranteze și cuvintele din afara ei se lasă câte un spațiu. La fel și între punct și propoziția următoare). --Miehs 4 martie 2007 23:35 (EET)[răspunde]

Referendum[modificare sursă]

Bună ziua! La Wikipedia are loc un Referendumul de interes vital pentru comunitate și vă rog să luați atitudine prin vot. Mulțumesc--—Radufan 24 iunie 2007 20:46 (EEST)[răspunde]

Îmi permit să vă răspund eu la întrebarea adresată lui AdiJapan: în discuție este păstrarea sau ștergerea politicii Wikipedia:Versiuni de ortografie română. Cei care votează pentru ștergere optează pentru acceptarea doar a variantei "sunt mândru", iar cei care votează pentru păstrare optează pentru acceptarea ambelor variante ("sunt mândru" și "sînt mîndru").
Argumentele care s-au adus în discuție sunt legate de faptul că în Republica Moldova se folosește varianta cu î din i, dar și faptul că unele publicații din România folosesc această variantă, în pofida Hotărârii Academiei Române din 1993 (considerând că e o hotărâre arbitrară și ne-conformă cu opiniile lingviștilor). Pe de altă parte, cei care doresc interzicerea variantei cu î din i spun faptul că trebuie să ne supunem Hotărârii Academiei Române, acesta fiind cel mai înalt for în domeniu din România, că interdicția actuală de a trece un articol dintr-o variantă într-alta este nepotrivită, că autoritățile din Republica Moldova nu au niciun drept de a reglementa limba română, deoarece cetățenii acestei țări vorbesc limba moldovenească (nu limba română), că oricum, Institutul de Lingvistică al Academiei de Științe din Moldova a editat în 2001 un dicționar care respectă Hotărârea Academiei Române din 1993 în privința scrierii cu â din a și că faptul că o minoritate din România (precum și o majoritate din Republica Moldova) scrie cu î din i este nerelevant.
Îmi cer scuze anticipat dacă în încercarea mea de a sintetiza discuțiile de până acum am omis vreun argument important. Răzvan Socol mesaj 25 iunie 2007 11:16 (EEST)[răspunde]
Răzvan de ce ai introdus și aspecte inexacte? Nu putem interzice cuiva să scrie într-un anumit fel, așa cum nu putem obliga pe cineva să scrie cu dicritice, dar putem să scoatem din politica interzicerea de a corecta astfel de situații. Repet și aici, fiecare va putea scrie după cum e obișnuit, se poate rula un robot care de exemplu să schimbe din sînt în sunt fără probleme. Eu mă gândesc ce ați spune voi dacă ați lua o enciclopedie și ați vedea 3 tipuri de scris, ce ați spune? Eu cred că sunt indivizi care își pun astfel de problemem și în legărură cu wikipedia. Cam asta e esența, repet nimeni nu îngrădește nimic, ci din contră vrem să scoatem niște îngrădiri din politica actuală. -- Pixi discuție 25 iunie 2007 11:44 (EEST)[răspunde]

Am tradus din germană acest articol, și nu-mi aduc aminte pur și simplu de corespondentul în limba română a cuvântului german Trägerstoff este vorba de substanțele inerte din tablete în care se amestecă substanța activă în farmacologie (transportor, adjuvant ..emulgator) Numai bine --P-7 ✍ - 2 august 2007 08:19 (EEST)[răspunde]

Salut ! Sunt câteva medicamente la tratamentul bolii pe care le-am preluat din germană, dacă ai puțin timp te rog să vezi dacă denumirea lor corespunde în limba română --P-7 ✍ - 28 august 2007 10:22 (EEST)[răspunde]

Wiki, interesat?[modificare sursă]

Interesat? Sistemul wiki:
RoWikicity este o țară fictivă ce poate fi modificată liber, în care oricine poate să ajute! De exemplu, poți crea comune, un al doilea Real Madrid (și să joci meciuri cu alte cluburi) sau să fii jurnalist la un ziar. Dacă ai instinct economic creezi câteva companii mari, sau dacă ești un om popular poți câștiga alegeri prezidențiale. Noi vrem să facem o lume fictivă, restul fiind real. Wikicity există deja în trei limbi, olandeză, engleză și română. Ești interesat? Vezi pagina cu o explicație mai detaliată. Dacă ai probleme, un administrator poate să te ajute. Al 3 septembrie 2007 16:32 (EEST)[răspunde]

acid cianhidric[modificare sursă]

Mulțumesc - un ajutor e totdeauna - bine venit --P-7 17 decembrie 2007 13:04 (EET)[răspunde]

Sărbători fericite[modificare sursă]

Crăciun Fericit și un An Nou 2008 plin de bucurii !


Wars











Fie ca sfintele sărbători ale Crăciunului 2007 să îți aducă atât dumitale cât și celor din cercul iubirii dumitale, Un Crăciun 2007 fericit și Un An Nou 2008 cu bucurii. Al dumitale, Wars 22 decembrie 2007 18:13 (EET)[răspunde]

Consultare[modificare sursă]

Am făcut un mic sondaj la Discuție:Ergot, pentru niște modificări ale articolului Ergot. dacă vreți să vă spuneți părerea v-am făcut o coloană separată. --Jean 29 decembrie 2007 07:33 (EET)[răspunde]

Salut ! Mă bucură faptul că ai observat greșeala cu benzopirina și mă bucur și mai mult dacă ai corectat termenul - păcatele sunt păcatele care le repeți dacă trăiești în străinătate.In rest articolul este o traducere așa că dacă ai surse sigure chiar te rog să-l întregești --P-7 24 februarie 2008 06:43 (EET)[răspunde]

Salut! Am o rugăminte: dacă ai timp, aruncă o privire AICI, am postat un comentariu pertinent și am nevoie de susținere pentru schimbarea titlului articolului. Cred că ești o persoană familiarizată profesional cu noțiunea la care mă refer acolo. Cu stimă, BlueMonday 20 martie 2008 02:14 (EET)[răspunde]

Între timp problema cu titlul s-a rezolvat. BlueMonday 20 martie 2008 03:09 (EET)[răspunde]
Nu strică să mai arunci totuși un ochi de specialist la articol și discuții. Mulțumesc. BlueMonday 24 martie 2008 15:25 (EET)[răspunde]

Hepatita B[modificare sursă]

Am pus legături interlinguale, dar mai e o chestiune neclară: 194 este anul în care are loc identificarea acestui tip de hepatită. Cred că e ceva foarte necurat cu anul... Toate cele bune, --Miehs 2 mai 2008 23:52 (EEST)[răspunde]

Determinant antigenic[modificare sursă]

În primul rnd vreau să îmi exprim bucuria că ați revenit la enciclopedie. Sunt foarte puțini utilizatori care au cunoștințe în domeniu biologiei și de aceea revenirea dvs. este foarte importantă. În legătură cu termenii despre care doriți amănunte vreau să vă spun ca voi încerca să văd dacă găsesc ceva pe internet. Nu am lucrări tipărite în acest domeniu și cunoștințele unui biolog în acest domeniu sunt mai limitate decât ale unui farmacist. Eu o să încerc poate găsesc ceva. --Jean 1 iunie 2008 14:08 (EEST)[răspunde]

Salut! Am căutat și am găsit numai un termen: Cucumis metuliferus = Kivano. Toate cele bune, --Miehs 25 iunie 2008 12:01 (EEST)[răspunde]

Întâlnirea wikipediștilor[modificare sursă]

Vă salut. Am convenit ca întâlnirea să aibă loc în data de 1 august, începând cu ora 12, în Regie. Detalii suplimentare găsiți la Wikipedia:Întâlniri/București4. --Rebel 20 iulie 2009 03:39 (EEST)[răspunde]

Greu fără un dicționar de ihtiologie. Pe google am găsit câte ceva. Nu știu dacă e satisfăcător.

Toate cele bune, --Miehs (discuție) 22 iulie 2009 22:28 (EEST)[răspunde]

DEX e de acord cu prima traducere: "[< fr. murène, cf. lat. muraena]", dar nu si cu "balista" (Mașină de război folosită în antichitate la aruncarea de bolovani, de butuci etc. asupra (obiectivelor) dușmanului) -- triggerfish ar fi mai degraba peștele-tigru; despre "en:grouper" am gasit Pestii Meru; insa la amberjack nu pot sa spun decat ca nu e doar dumerili, ar mai fi si alte 2 specii: fasciata si zonata - pestele-pilot? Bafta la restul traducerii. -- Jokes Free4Me (discuție) 4 august 2009 14:30 (EEST)[răspunde]
O variantă de rezolvare am scris-o la mine pe pagina de discuții [1]. Părerea mea este că trebuie pornit de la denumirea științifică și apoi găsite pagini oficiale cu denumirile în latină, o limbă străină și ce s-a adoptat ca traducere în română.--Jean (discuție) 13 august 2009 22:10 (EEST)[răspunde]

Probleme de farmacologie ?...[modificare sursă]

Vă salut, domnule farmacist, eventual, „montaniard”(nu pot folosi alte apelative din lipsă de date personale.)

Se pare, după știința mea, că sunteți singurul expert în probleme de farmacologie, aici pe ro.wp. Am observat că nu dispuneți de prea mult timp liber pentru ajustări de fond și de formă . Totuși, am o rugăminte, anume aceea de a da un ajutor unui băiat(mult mai tânăr decât noi doi) pentru finalizarea unui articol, propus la AC. Este vorba de Iod. Cât am putut, cu mintea mea de fizician și inginer am corectat, dar la chestiunile legate de rolul iodului în farmacologie, în sănătatea publică, radiprotecție, etc., deși am vagi păreri, ele nu sunt inserabile într-un text enciclopedic. Dacă aveți disponibilitate pentru un asemenea travaliu, vă rog să intrați „abrupt” în corpusul textului de la iod.

Despre montaniarism, când voi avea timp, vom mai discuta : suntem confrați!

Al dumneavoastră, sincer colaborator,--ZOLTAN (discuție) 12 decembrie 2009 19:58 (EET)[răspunde]


Crăciun fericit![modificare sursă]


Dragul meu Farmacist!

Cu ocazia sfintei sărbătoriri a nașterii Mântuitorului Isus Cristos, te rog să primești împreună cu cei dragi cele mai calde urări tradiționale de

Crăciun Fericit !

Zoltán

vă dorește un Crăciun fericit și un An Nou încărcat cu succese!

Fie ca Anul Nou 2010 să se înece în momente de bucurie și împlinire, iar Wikipedia să cunoască noi culmi și noi performanțe! Pe care toate le vom face împreună!

Fitosteroli[modificare sursă]

Buna ziua,

Numele meu este Florea Andrei, sunt olimpic national la chimie si as dori sa va atrag atentia asupra unei erori in cadrul articolului Fitosterol. Dumneavoastra mentionati in articol (chiar in prima versiune: http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Fitosterol&oldid=342763 ), citez "Fitosterolii(29 atomi carbon)". As dori sa va atrag atentia asupra faptului ca fitosterolii nu sunt decat steroizi gasiti in plante. NU exista un numar obligatoriu de atomi de carbon precum 29, numarul mentionat de dvs. Singura necesitate e sa existe ca si in cazul steroizilor un nucleu steroidic format din 17 atomi de carbon conectati in 4 cicluri. La acesta se pot adauga o multitudine de alte grupari, prin urmare numarul de 17 reprezinta doar un minim.

Am sters adaugirea din paranteza legata de cei 29 de atomi de carbon, dar va rog, pe viitor sa fiti mai atent la sursele dumneavoastra pentru a pastra wikipedia o enciclopedie de o acuratete ridicata.

Va multumesc,

--AndrewFlorea (discuție) 27 decembrie 2009 12:22 (EET)[răspunde]

Vă mulțumesc pentru observațiile aduse la articolul polienă. Intradevăr termenul fungicid era impropriu, antifungic fiind un altul mult mai potrivit corespunzând exact termenului "antifungal" folosit în versiunea engleză. De asemenea singurul loc unde găsisem informația despre β-caroten este versiunea engleză; citez: "Other examples of polyene compounds include beta-carotene, which is yellow to orange colored depending on concentration, and polyene antimycotics, some of which are yellow colored." S-ar putea să se fi strecurat o mică eroare in acel articol, lucru perfect posibil.

Vă mulțumesc pt implicarea dumneavoastră,

--AndrewFlorea (discuție) 28 decembrie 2009 13:58 (EET)[răspunde]

Paște fericit!

Fie ca această sărbătoare să vă aducă bucurie și căldură în suflet dumneavostră și familiei domniei voastre

Hristos a înviat!

Zoltán




Rugăminte[modificare sursă]

Au apărut unele modificări la articolul Nicolae Paulescu privind vechile discuții asupra adevăratului descoperitor al insulinei [2] [3]. Părerile exprimate sunt diametral opuse cu ceea ce știam eu. Momentan nu am bibliografia ce tratează acest subiect. M-am gândit că dvs. aveți texte tipărite referitoare la acest subiect și poate doriți să interveniți.--Jean (discuție) 10 mai 2010 06:36 (EEST)[răspunde]


În primul rând vreau să vă spun că sunt extrem be bucuros că sunteți activ în Wikipedia. Dvs. sunteți printre puținii utilizatori cu cunoștințe solide și profesioniste în domeniu. Să nu se înțeleagă că am ceva cu utilizatorii cu alte specializări care sunt iubitori ai farmaciei, medicinii sau biologiei, dar sunt unele momente când este necesară părerea unor oamni formați de specialiști din domeniul respectiv. Eu știam că Paulescu a descoperit insulina sub numele de pancreină și a obținut scăderea concentrației glucozei în sângele unui câine pancreatectomizat, că a publicat rezultatele într-o revistă de largă circulație internațională. Apoi după câteva luni canadienii au reluat experiențele descrise de Paulescu (în primele lucrări ale canadienilor sunt citate corect lucrările lui Paulescu apoi aceste citări dispar) și întradevăr reușesc cu ajutorul uni chimist să purifice insulina și să o experimenteze pe om. Deci meritul canadienilor este de a fi reluat experientțele lui Paulescu. Toate aceste fapte le scriu din memorie. Momentan nu gasesc cartea Prof. Radu Iftimovici care prezinta în amănunt toată această istorie a descoperirii. Cum o voi găsi voi veni cu complectări în articol. Cele scrise în articolul francez al Wikii corespund cu cele pe care le știam


"Plusieurs chercheurs ont préparé des extraits de pancréas dans le but de purifier un extrait qui pourrait avoir une utilité thérapeutique chez les diabétiques. Nicolae Paulescu a été un précurseur important, mais ses préparations peu purifiées n'étaient pas utilisables. Les meilleurs extraits ont été préparés par Frederick Grant Banting avec l'aide de Charles Best, un étudiant en médecine, dans le laboratoire de John James Richard Macleod au cours de l'été 1921 à Toronto. Le premier produit préparé par Banting et Best, peu actif et très impur a ouvert la voie au traitement du diabète grâce au travail magistral et ultra-rapide de J. B. Collip, un chimiste, qui a en quelques semaines préparé un extrait relativement pur et utilisable en thérapeutique. Banting et MacLeod ont été les lauréats du Prix Nobel de physiologie et de médecine en 1923 récompensant leurs travaux."--Jean (discuție) 10 mai 2010 23:08 (EEST)[răspunde]

Bună ziua, Farmacist. Aveți mesaje noi în pagina de discuție a lui Minisarm.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Mesaj}}.
Bună ziua, Farmacist. Aveți mesaje noi în pagina de discuție a lui Carismagic.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Mesaj}}.

Coloranții biliari[modificare sursă]

Dragă Farmacist, m-am cam pripit la ceva și acum va rog să mă ajutați să o dreg. Am redenumit articolul Coloranții biliari, inițiat de dvs., în Bilirubină, pentru că, deși introducerea se referă la pigmenții biliari în general, tema centrală a textului este bilirubina, iar legăturile interwiki sunt tot către bilirubină. Apoi am modificat redirectul de la Coloranții biliari către Pigment biliar, pentru că ”pigmenți biliari” este denumirea sub care i-am studiat în facultate. Vă rog frumos să fiți amabil să creați dvs. acest articol, dacă doriți. Versiunea arhivată a articolului dvs. despre coloranții biliari se găsește acum la articolul Bilirubină. Ar fi trebuit să aleg o cale mai puțin alambicată, dar, după cum am mai spus, m-am pripit. Cu stimă, BlueMonday (discuție) 29 iulie 2010 01:35 (EEST)[răspunde]

Pagini de șters[modificare sursă]

Vă rog să aruncați o privire AICI. Mulțumesc! BlueMonday (discuție) 29 august 2010 08:12 (EEST)[răspunde]

Salut! am văzut că lucrați la articolul Celofan. Vă reamintesc că aceasta este o enciclopedie în limba română. În concluzie, contribuțiile sunt numai în limba română, evident cu diacriticele de rigoare.

În limba română, parantezele se scriu lipite de textul cuprins în ele și au câte un spațiu în afara lor. După punct, virgulă, punct și virgulă, două puncte, semnul exclamării, semnul întrebării se lasă câte un spațiu (deci și între propoziții). Între text și punct, virgulă punct și virgulă, două puncte, semnul exclamării, semnul întrebării nu se lasă nici un spațiu. Conform DEX, forma corectă este viscoză. Toate cele bune, --Miehs (discuție) 22 noiembrie 2010 21:47 (EET)[răspunde]

Salut! Pentru a evita pe viitor situații similare, vă recomand ca atunci când vă decideți să scrieți un articol nou să-l concepeți într-un editor de text, pe calculatorul dumneavoastră, să îl corectați, și când sunteți sigur că nu mai are greșeli să îl introduceți în enciclopedie. Idealul ar fi să îl introduceți a doua zi, când recitindu-l, cu siguranță că veți mai găsi ceva de corectat, care v-a scăpat în ziua precedentă (diacritice, acorduri gramaticale). Toate cele bune, --Miehs (discuție) 23 noiembrie 2010 21:38 (EET)[răspunde]
Aveți mesaje noi
Aveți mesaje noi
Bună ziua, Farmacist. Aveți mesaje noi pe pagina de discuție a lui Andrei Stroe.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Răspuns}}.

 —Andreidiscuție 17 decembrie 2010 10:49 (EET)[răspunde]

Crăciun fericit și An Nou cu bucurii ![modificare sursă]



Crăciun Fericit și îmbelșugat !

Un An Nou 2011 plin de bucurii și împliniri !

 • • Wars • ~~  • •












Problemă cu sursa fișierului Biloba.PNG[modificare sursă]

File Copyright problem
File Copyright problem

Vă mulțumim pentru că ați încărcat Fişier:Biloba.PNG. Am observat că pagina de descriere a fișierului nu specifică în acest moment cine a creat conținutul, și astfel situația drepturilor de autor este neclară. Dacă nu ați creat dumneavoastră acest fișier, va trebui să specificați cine deține drepturile de autor. Dacă l-ați obținut de pe un website, atunci este suficient de regulă un link spre site-ul de unde a fost luată imaginea, împreună cu condițiile complete de utilizare a conținutului acelui site. Dacă însă deținătorul drepturilor de autor este altul decât proprietarul site-ului, acesta trebuie specificat și el în mod clar.

Dacă ați mai încărcat și alte fișiere, verificați dacă ați specificat și sursa și licența acestora. Puteți găsi o listă a fișierelor încărcate de dumneavoastră aici. Fișierele a căror sursă și licență nu sunt specificate vor fi șterse în decurs de o săptămână de la marcarea lor, conform politicii de ștergere. De asemenea, fișierul va fi șters dacă este sub incidența drepturilor de autor și sub o licenţă restrictivă. Dacă aveți întrebări, le puteți adresa la Cafenea. Mulțumesc.  —Andreidiscuție 7 iunie 2011 18:48 (EEST)[răspunde]

Salut, am observat că întâlnești unele dificultăți la scrierea articolului nicotină, dacă dorești te pot ajuta puțin să corectezi greșelile la articolul nicotină.--AlternoBreak (discuție) 18 martie 2012 13:17 (EET)[răspunde]

Eu am corectat referințele defecte, și pe viitor, mai întîi tradu textul și la urmă adaugă referințele, așa este mult mai ușor.--AlternoBreak (discuție) 18 martie 2012 13:58 (EET)[răspunde]
Bună ziua, Farmacist. Aveți mesaje noi în pagina de discuție a lui AdiJapan.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Mesaj}}.
Bună! Bazat pe articolele la care ai contribuit și pe contribuțiile pozitive la Wikipedia, se pare că ești interesat de Genetică și domeniul biologiei care studiază ereditatea. Te invităm la proiectul Genetică!

Vă rog, transmiteți mai departe, pentru a putea aduna interesați pentru proiect.  Alex17nico  (discuție) 2 martie 2013 09:17 (EET)[răspunde]

Probleme legate de permisiunile fișierului IUPAC.png[modificare sursă]

Image Copyright problem
Image Copyright problem

Vă mulțumim pentru că ați încărcat Fişier:IUPAC.png. Am observat că, deși ați aplicat o etichetă validă privind drepturile de autor, nu există nicio dovadă că autorul fișierului ar fi acceptat publicarea sub această licență.

Dacă acest fișier este în întregime creat de dumneavoastră, dar l-ați publicat anterior în altă parte, vă rugăm să faceți una din următoarele;

  • adăugați o notă prin care permiteți reutilizarea fișierului sub GFDL sau sub o altă licență liberă pe site-ul unde l-ați publicat; sau
  • Trimiteți un e-mail de la o adresă asociată cu publicația originală la info-rowikipedia.org, prin care declarați că materialul vă aparține și intenționați să-l publicați sub o licență liberă. Aveți un exemplu de astfel de mesaj aici.

Dacă fișierul nu este în întregime creat de dumneavoastră, puteți să rugați acea persoană să efectueze unul din cei doi pași descriși mai sus, dau dacă proprietarul imaginii și-a dat deja permisiunea printr-un e-mail adresat dumneavoastră, vă rugăm să trimiteți acest e-mail la adresa info-rowikipedia.org.

Dacă considerați că acest fișier respectă criteriile privind utilizarea cinstită, folosiți o etichetă ca {{utilizare cinstită în|Articol}} sau una din etichetele de aici, și adăugați o explicaţie prin care justificați utilizarea imaginii în articolul în care doriți să o includeți. Vedeți Wikipedia:Formate drepturi de autor pentru imagini pentru lista completă de etichete pentru drepturile de autor pe care le puteți folosi.

Dacă ați încărcat și alte fișiere, verificați că ați furnizat, pentru fiecare, dovezi că deținătorii drepturilor de autor au acceptat să-și publice lucrările sub lincența indicată. Aveți o listă cu fișierele încărcate de dumneavoastră la această legătură. Imaginile fără dovezi ale permisiunilor pot fi șterse la o săptămână de la etichetare. Dacă aveți întrebări, le puteți pune în această pagină, folosind formatul {{răspuns imagine|mesajul dvs}}. Vă mulțumesc. //  Gikü  vorbe  fapte  (TW) 19 decembrie 2013 09:56 (EET)[răspunde]

Propunere pentru ștergere a paginii Produșii[modificare sursă]

Are loc o discuție al cărei scop este de a vedea dacă articolul Produșii creat de dumneavoastră poate fi păstrat în enciclopedia noastră în conformitate cu politicile proiectului sau urmează să fie șters.

Articolul va fi analizat și discutat în pagina Wikipedia:Pagini de șters/Produșii până se va ajunge la un consens, toată lumea fiind binevenită să participe la discuție. În propunere se face referire la politicile și îndrumările relevante. Discuția se concentrează pe referințele bibliografice de calitate și pe politicile și îndrumările noastre.

Articolul poate fi în continuare modificat pe durata discuției, în special în scopul îmbunătățirii lui pentru a trata problemele ridicate. Vă rugăm, însă, să nu înlăturați formatul {{șterge}} din antetul articolului și să nu-l redenumiți înainte de finalizarea discuției și ajungerea la un consens pe tema titlului. //  Gikü  vorbe  fapte  (TW) 9 noiembrie 2015 02:15 (EET)[răspunde]

Are loc o discuție al cărei scop este de a vedea dacă articolul Medicamente pentru tratamentul afecțiunilor osoase, creat de dumneavoastră, poate fi păstrat în enciclopedia noastră în conformitate cu politicile proiectului sau urmează să fie șters.

Articolul va fi analizat și discutat în pagina Wikipedia:Pagini de șters/Medicamente pentru tratamentul afecțiunilor osoase până se va ajunge la un consens, toată lumea fiind binevenită să participe la discuție. În propunere se face referire la politicile și îndrumările relevante. Discuția se concentrează pe referințele bibliografice de calitate și pe politicile și îndrumările noastre.

Articolul poate fi în continuare modificat pe durata discuției, în special în scopul îmbunătățirii lui pentru a trata problemele ridicate. Vă rugăm, însă, să nu înlăturați formatul {{șterge}} din antetul articolului și să nu-l redenumiți înainte de finalizarea discuției și ajungerea la un consens pe tema titlului. — Ionutzmovie discută 7 martie 2018 04:45 (EET)[răspunde]