Smartphone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Samsung Galaxy Note

Un smartphone (cuvânt englez cu traducerea „telefon inteligent”) este un telefon mobil multimedia multifuncțional, conectat la o rețea GSM sau UMTS. Dispunând și de o tastatură reală sau virtuală, el oferă funcționalitățile de PDA, agendă, calendar, navigare GPS, eventual și e-mail, minicalculator, aparat foto, aparat de filmat și altele. De obicei el dispune și de un ecran sensitiv la atingere de tip touchscreen.

Totuși cea mai spectaculoasă aplicație realizată deja pentru majoritatea modelelor de smartphone este conexiunea la Internet, de ex. în cadrul unei rețele rapide de tip UMTS/HSDPA (3G). În acest caz, smartphone-ul necesită desigur și o aplicație browser specială, care mijlocește utilizatorului o mare parte din gama enormă de posibilități ale webului.

Încă nu există un termen corespunzător românesc pentru smartphone. Un neologism propus este „intelifon”.

Detalii[modificare | modificare sursă]

Nokia E71 rulând platforma S60, ediția a treia, pe Symbian OS v9.2

Funcțiile sunt realizate cu ajutorul aplicațiilor software, care lucrează sub un sistem de operare specific. Printre cele mai folosite sisteme de operare pentru smartphone-uri se numără Symbian OS, iOS, Android, BlackBerry OS, Windows Phone și Palm OS. Pe un smartphone se pot programa și instala și aplicații suplimentare care îi lărgesc posibilitățile, numite în general app (plural: apps).

Primul smartphone a fost Simon (de la compania americană IBM), prezentat la salonul de tehnologie COMDEX din 1992 [1] și pus în vânzare de compania de telecomunicații BellSouth în 1993.

În 2001 compania canadiană RIM a lansat pe piață modelul BlackBerry, un smartphone care a permis pentru prima dată și comunicații e-mail mobile (prin rețeaua GSM). Include și o tastatură reală dar de mici dimensiuni.

Vânzări[modificare | modificare sursă]

În 2009 vânzările de smartphone-uri la nivel global au fost de 179 milioane de bucăți.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Schneidawind, J: „Big Blue unveiling” (23 noiembrie 1992). USA Today, pag. 2B.
  2. ^ LG vrea să ia fața Samsung și să devină al doilea producător de telefoane mobile” (14 ianuarie 2010). Wall-stret.ro. Accesat la 23 iunie 2011.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]