Clădire

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Clădirea Prefecturii Brașovului,
un exemplu de clădire administrativă frumos realizată

Prin clădire, de multe ori imobil, se înțelege în arhitectură, construcții, inginerie și piață imobiliară orice structură realizată de oameni cu scopul adăpostirii și locuirii continue, respectiv a menținerii unor condiții standard de lucru neîntrerupte pentru ființele umane.

Pentru a face o diferență între clădirile destinate unei ocupări continue și a celor care nu au fost construite în acest scop se preferă termenul de structură pentru acestea din urmă. Înălțimea structurală semnifică, în limbaj tehnic, distanța dintre nivelul de bază al străzii și cel mai înalt punct al clădirii unde încă există elemente arhitecturale. De obicei, spiralele, soclurile și antenele nu contează la calcularea înălțimii unei clădiri.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Deși, foarte probabil, hominizii au locuit mai întâi în peșteri, la un moment dat au început să construiască primele adăposturi. [1]

Tipuri de clădiri[modificare | modificare sursă]

Clădirile se pot împărți, după scopul pentru care au fost concepute, în clădiri administrative, de locuit, de stocat bunuri, de realizare a bunurilor, de construit vehicule, etc.

Clădirile și structurile suferă, ca orice organism viu, în diferite faze ale existenței lor, de creștere, stabilitate (sau echilibru) și apoi de decadență.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]