Șarpe de casă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Șarpe de casă
Natrix natrix persa3.jpg
Stare de conservare
Status iucn2.3 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 2.3)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Reptilia
Ordin: Squamata
Subordin: Serpentes
Familie: Colubridae
Subfamilie: Natricinae
Gen: Natrix
Specie: N. natrix
Nume binomial
Natrix natrix
(Linnaeus, 1758)
Sinonime

Șarpele de casă (Natrix natrix), uneori numit șarpe inelat, șarpe de iarbă sau șarpe de apă, este un șarpe eurasiatic neveninos. De obicei acesta poate fi întâlnit în apropierea apelor sau în păduri și se hrănește aproape exclusiv cu amfibieni.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Capul lui este mic. Ochii au o privire fixă; nu clipesc pentru că pleoapele sunt concrescute. Pe fiecare parte a capului are câte o pată alb-gălbuie, în formă de semilună. În vârful botului se află o scobitură, pe unde intră și iese limba lungă, subțire și bifurcată, cu mare mobilitate și rol în pipăt.

Trunchiul acoperit cu solzi este lung, cilindric, și se termină cu o coadă ascutiță spre vârf. El este lipsit de membre. Pe uscat, șarpele se deplasează prin târâre; în apă înoată fie scufundându-se, fie ținând capul la suprafață.

Șarpele se hrăneste cu șoareci și șopârle, fără o mestecare prealabilă. Hrana poate fi mai voluminoasă decât corpul sau pentru că:

  • gura se poate lărgi lateral datorită unui ligament elastic, care unește cele două părți ale mandibulei;
  • gura se poate deschide larg de sus în jos, deoarece osul pătrat, prin care mandibula se articulează de craniu, ia o poziție verticală. În repaus are poziție orizontală;
  • dinții conici și ascuțiți sunt îndreptați spre fundul gurii, reținând prada;
  • glandele salivare produc mai multă saliva, înlesnind înghițirea hranei;
  • lipsa sternului (șarpele nu are cavitate toracica), elasticitatea pereților esofagului și ai stomacului ușurează înaintarea prăzii.

Șarpele se înmulțește prin ouă. Ele sunt albe, de mărimea celor de porumbel. După ce sunt clocite la soare, din ele ies șerpi. Pentru ca șarpele să poată crește, năpârlește periodic, ieșind din pielea veche, crăpată la cap, care se răsfrânge ca o mănușă.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ European Reptile & Amphibian Specialist Group (). Natrix natrix. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Șarpe de casă