Sari la conținut

Capital (economie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parte a seriei despre
Capitalism
Concepte

AfacereCapitalCerere și ofertăAntreprenoriatComerț liberCompanieConcurențăDezvoltare economicăPlanificare economicăGlobalizareCorporațieLiberalizareMarginalismMâna invizibilăPiață liberăPiață financiarăInvențieEconomie de piațăEșecul piețeiDrept de proprietatePrivatizareProfitMeritocrațieNaționalizareRecesiuneCriză economicăRegulamentMâna de lucru salariatăBogăție

Sisteme economice

Piață regulatăModelul anglo-saxonModelul nordicModelul asiatic

Teorii economice

Economia clasicăKeynesianismulȘcoala americanăȘcoala austriacăEconomia neoclasicăEconomie de piață

Aspecte sociale

AngajareȘomaj

Origini ale capitalismului

IluminismulRevoluția comercialăFeudalismulRevoluția industrialăMercantilismul

Economiști

Adam SmithJohn Stuart MillDavid RicardoThomas MalthusJean-Baptiste SayMilton FriedmanFriedrich HayekJohn Maynard KeynesAlfred MarshallLudwig von MisesMurray RothbardJoseph SchumpeterThorstein VeblenMax WeberRonald Coase

Vezi și

CorporatismConsumerismGlobalizareAnarho-capitalismLiberalism (economic) • LibertarianismNeo-capitalismProtecționism

Portaluri

Portal capitalismPortal economiePortal filozofiePortal politică

editează

Capitalul ca factor de producție reprezintă ansamblul bunurilor produse prin muncă și utilizate pentru obținerea altor bunuri și/ sau servicii economice destinate vânzării-cumpărării. În macroeconomia clasică, capitalul este unul dintre cei trei factori de producție (pe lângă muncă și pământ).

Mai nou, s-a adăugat informația sau cunoașterea ca un al patrulea factor de producție.

Capitalul se formează prin acumularea de economii (renuțarea la consum) respectiv prin investiții. Acumularea de capital sporește productivitatea celorlalți factori de producție și duce astfel la randament mai mare, care la rândul lui contribuie la o nouă acumulare de capital, însă este și premisa pentru salarii mai bune (pentru factorul de producție muncă).

Întâlnim următoarele forme de capital:

  1. Capital fix format din unelte, mașini, clădiri, calculatoare, animale de reproducție etc. având drept specific participarea la mai multe cicluri de producție și recuperarea treptată a valorii prin bunurile realizate (amortizate)
  2. Capital circulant format din materii prime și materiale, combustibil etc. având drept specific participarea la un singur ciclu de producție cu recuperarea integrală a valorii prin bunurile realizate.

Vezi și[modificare | modificare sursă]