Boutros Boutros-Ghali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Boutros Boutros-Ghali

Boutros Boutros-Ghali, în arabă بطرس بطرس غالي, (n. 14 noiembrie 1922, la Cairo, în Egipt) este un jurist, profesor și diplomat egiptean ce a ocupat postul de Secretar General al Națiunilor Unite între 1 ianuarie 1992 și 31 decembrie 1996.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Origini[modificare | modificare sursă]

Boutros Boutros-Ghali s-a născut la Cairo, la 14 noiembrie 1922, într-o importantă familie de creștini copți[1][2] (Boutros însemnând Petru în arabă, iar în limba coptă: Petros). Unchiul său, Boutros Ghali[3] a fost prim ministru al Egiptului, iar fratele său, Waghuih Ghali este un scriitor egiptean.

Studii[modificare | modificare sursă]

A studiat dreptul a Universitatea din Cairo până în 1946, iar ulterior a obținut tilul de doctor la Universitatea din Paris precum și o diplomă în domeniul relațiilor internaționale de la Institutul de Studii Politice din Paris (în franceză "Institut d'Études Politiques de Paris" [4]).

Activitate[modificare | modificare sursă]

Profesor[modificare | modificare sursă]

A fost profesor de drept și relații internaționale la Universitatea din Cairo până în 1977, perioadă în care a fost foarte activ în lumea academică.

Ministru[modificare | modificare sursă]

Boutros Boutros-Ghali a ocupat postul de Ministru de Stat pentru Afacerile Externe în guvernul egiptean între 1977 și 1991, calitate din care a jucat un rol important în semnarea acordurilor de pace dintre Egipt și Israel.

Activitatea diplomatică[modificare | modificare sursă]

Secretar General al Organizației Națiunilor Unite[modificare | modificare sursă]

Boutros Boutros-Ghali a fost al șaselea Secretar General al ONU, în ordine cronologică, succedându-i lui Javier Pérez de Cuéllar. Șefia Organizației Națiunilor Unite (între 1 ianuarie 1992 și 31 decembrie 1996) a fost una foarte controversată, în timpul acesteia având loc Genocidul din Ruanda, războiul civil din Angola și războaiele din fosta Iugoslavie, conflicte în care organizația nu a avut un rol eficient. Din această cauză, Statele Unite și-au utilizat dreptul de veto la renominalizarea lui Boutros-Ghali pentru al doilea termen de cinci ani motivând ineficiența acțiunilor ONU. Susținătorii lui Boutros-Ghali în schimb au acuzat Statele Unite de blocarea acțiunilor ONU.

Secretar General al Francofoniei[modificare | modificare sursă]

După părăsirea postului de Secretar General al Organizației Națiunilor Unite, Boutros-Ghali a ocupat postul de Secretar General al Francofoniei, între anii 1997 și 2002, concretizând astfel apropierea sa diplomatică de Franța, pe scena internațională.

În prezent[modificare | modificare sursă]

Din 2002 și până în 2006 a fost vicepreședinte al Înaltului Consiliu al Francofoniei.

A fost spitalizat în mai 2006, la spitalul Val-de-Grâce din Paris, unde a fost supus la unele examene medicale, ca urmare a deteriorării stării sale de sănătate.

În aprilie 2007, i s-a acordat un doctorat onorific[5] de către Universitatea din Québec la Chicoutimi (Canada, Québec, Saguenay).

Participă încă activ la lucrările UNESCO, și îndeosebi la Convorbirile secolului al XXI-lea, conduse de Jérome Bindé.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Boutros Boutros-Ghali a publicat :

  • Le mouvement afro-asiatique (Paris, PUF, 1969). Lucrarea este semnată alături de Simone Dreyfus și preia în parte informații din teza de doctorat a lui Boutros-Ghali despre mișcarea afro-asiatică (susținută la Science Po în 1949).
  • Egypt's road to Jerusalem (1997)/ediția franceză Le Chemin de Jérusalem (Paris, Editions Fayard, 1997). Lucrarea descrie modul în care a ajuns în diplomație și negocierile care au condus la Tratatul de Pace dintre Egipt și Israel. Este considerată a fi cea mai bună lucrare a lui Boutros-Ghali, iar mare parte din materialele documentare care stau la baza cărții au fost donate de autor Institutului Hoover;
  • Unvanquished: A U.S.-U.N. Saga (1999), despre perioada în care a fost Secretar General al Organizației Națiunilor Unite.
  • Soixante ans de conflit israélo-arabe (Bruxelles, Editions Complexes, 2006), ultima carte a lui Boutros Boutros-Ghali, în dialog cu Shimon Peres și André Versaille.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Academia Română, Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, Ediția a II-a revizută și adăugită (DOOM2), Univers Enciclopedic, București, 2005
  2. ^ Copții sunt o populație creștină din Egipt, urmașii vechilor egipteni. Limba coptă este urmașa vechii limbi egiptene.
  3. ^ 18461910
  4. ^ Institutul de Studii Politice de la Paris este cunoscut în jargon sub numele de Sciences Po.
  5. ^ Doctor honoris causa

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Javier Pérez de Cuéllar
Secretar General al Organizației Națiunilor Unite
1992 - 1996

Succesor:
Kofi Annan