Kurt Waldheim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Kurt Waldheim

Kurt Josef Waldheim (n. 21 decembrie 1918 - d. 14 iunie 2007, Viena) a fost un diplomat și politician austriac. A ocupat posturile de Secretar General al Națiunilor Unite între 1972 și 1981, și apoi a fost Președinte al Austriei între 1986 și 1992.

S-a născut într-un sat de lângă Viena, într-o familie catolică, fiul unui inspector școlar. După ocuparea Austriei de către Germania Nazistă, a devenit membru al organizației studenților Național-Socialiști (naziști), iar în 1941 a fost încorporat în armată, și a luptat pe Frontul de Est. În 1943 a fost rănit și a fost detașat în sudul Balcanilor unde a desfășurat activități împotriva insurgenților. În 1945 s-a predat autorităților britanice și ulterior a început cariera sa diplomatică, fiind ambasador în diverse state și Ministru al Afacerilor Externe. A fost înfrânt în alegerile pentru postul de Președinte al Austriei în 1971 dar în același an a fost ales pentru postul de Secretar General al ONU. În 1986 a fost ales Președinte al Austriei, dar la scurt timp după ocuparea postului a ieșit la iveală faptul că Waldheim a mințit despre perioada petrecută în armata germană nazistă, devenind astfel persona non grata în multe țări, inclusiv Statele Unite.

Kurt Waldheim "a fost soldat in subordinea <măcelarukui din Balcani>, incepând cu octombrie 1943, și care a aavut, fără doar și poate, un rol important in sângeroasa operațiune Kozara. Desigur, nu fusese un criminal de război. Nici un nazst. Dar, cu siguranță, nici un om al păcii. Așa că, astăzi, spun numele celui care a ocupat acel post influent, acel nume al compromisului și lașității." Sursa: Rithy Panh, Christophe Bataille, ELIMINAREA. Povestea unui supraviețuitor din infernul khmerilor roșii, Editura Corint, 2013, p.157. [1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rithy Panh, Christophe Bataille, ELIMINAREA. Povestea unui supraviețuitor din infernul khmerilor roșii, Editura Corint, 2013, p.157.Predecesor:
U Thant
Secretar General al Organizației Națiunilor Unite
1972 - 1981

Succesor:
Javier Pérez de Cuéllar