Trygve Lie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Trygve Lie
Trygve Lie 1938.jpg
Trygve Lie
Date personale
Născut [1][2]
Grorud[*], Norvegia
Decedat (72 de ani)[1][2]
Geilo, Norvegia
Cetățenie Norvegia
Ocupație om politic
diplomat
jurist
Secretar general al Națiunilor Unite
În funcție
 – 
Succedat de Dag Hammarskjöld
Ministru al afacerilor externe
În funcție
 – 
Precedat de Halvdan Koht[*]
Succedat de Halvard Lange[*]
Membru al Stortingului

Premii Knight Grand Cross of the Order of St. Olav‎[*]
Grand Cross of Dannebrog[*]
Partid politic Partidul Muncitoresc Norvegian
Alma mater Universitatea din Oslo[*]
Trygve Lie

Trygve Halvdan Lie (16 iulie, 189630 decembrie, 1968) a fost un politician norvegian. Între 1946 și 1952 a ocupat postul de Secretar General al Națiunilor Unite, fiind primul secretar general ales.

A studiat dreptul la Universitatea din Oslo, și a fost membru al Partidului Muncitoresc din Norvegia. A fost ales în parlament în 1922 iar din 1935 a ocupat diferite posturi ministeriale. Inițial, a fost un admirator al Revoluției din Octombrie și i-a permis lui Lev Troțki să se stabilească în Norvegia. În 1940, când Norvegia a fost ocupată de trupele Germaniei Naziste, Trygve Lie a ordonat vaselor norvegiene să navigheze către porturile aliaților iar ulterior a ocupat postul de Ministru al Afacerilor Externe al guvernului norvegian în exil.

A fost ales în postul de Secretar General în urma unui compromis între marile puteri, iar în calitate de șef al organizației a obținut terenurile pe care se află actualul sediu ONU. A susținut înființarea Israelului și a Indoneziei și retragerea trupelor sovietice din Iran. Și-a atras antipatia Uniunii Sovietice susținând Coreea de Sud când aceasta a fost invadată în 1951. S-a opus intrării Spaniei în organizație datorită opoziției față de Franco.

În ciuda opoziției Uniunii Sovietice, în 1950, adunarea generală a ONU i-a prelungit mandatul, în urma impasului în care se afla Consiliul de Securitate: Statele Unite nu susțineau nici o altă candidatură cu excepția celei lui Lie iar URSS își folosea dreptul de veto asupra candidaturii acestuia. La data de 10 noiembrie 1952 a demisionat din funcție, în urma acuzațiilor din partea unui senator american, de favorizare a americanilor "neloiali" pentru posturile din cadrul organizației.

După părăsirea postului a ocupat diverse posturi în Norvegia și a decedat în urma unui atac de cord la vârsta de 72 ani.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Trygve Lie", Gemeinsame Normdatei, accesat la 9 aprilie 2014 
  2. ^ a b "Trygve Lie", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 


Predecesor:
Gladwyn Jebb
(de facto)
Secretar General al Organizației Națiunilor Unite
1946 - 1952

Succesor:
Dag Hammarskjöld