U Thant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
U Thant
U Thant (1963).jpg
U Thant
Date personale
Născut
Ayeyarwady Region[*], Birmania
Decedat (65 de ani)
New York, SUA
Cetățenie Birmania
Ocupație om politic
diplomat
scriitor
Secretar general al Națiunilor Unite
În funcție
 – 
Precedat de Dag Hammarskjöld
Succedat de Kurt Waldheim

Premii Premiul Jawaharlal Nehru[*] ()
United Nations Prize in the Field of Human Rights[*] ()
Gandhi Peace Award[*] ()
Semnătură U Thant Signature.svg
U Thant

Maha Thray Sithu U Thant (22 ianuarie 190925 noiembrie 1974) a fost un diplomat birmanez ce a ocupat postul de Secretar General al Națiunilor Unite între 1961 și 1971. A fost ales pentru acest post după moartea predecesorului său, Dag Hammarskjöld, ce a murit în urma unui accident aviatic în septembrie 1961.

'U' este o formulă onorifică în limba birmaneză, aproximativ echivalent cu 'Domnul'. Thant era singurul său nume. În birmaneză era cunoscut ca Pantanaw U Thant, o referință la orașul său natal. "Maha Thray Sithu" este un titlu acordat de guvernul birmanez în urma decernării unui ordin național.

În perioada în care a ocupat postul de secretar general, au avut loc o serie de evenimente în care ONU a jucat un rol activ. A participat activ la dezamorsarea Crizei rachetelor cubaneze și a încercat să medieze situația care a dus la Războiul de șase zile din 1967. Tot în aceeași perioadă a avut loc Primăvara de la Praga și războiul Indo-Pakistanez din 1971 care a dus la crearea statului Bangladesh. A criticat de asemenea regimul de Apartheid din Africa de Sud cât și comportamentul armatei americane în Războiul din Vietnam.

A încetat din viață la New York în urma unui cancer la plămâni, dar nu a beneficiat de funeralii naționale deoarece guvernul militar birmanez le-au refuzat, iar la aterizarea avionului ce îi transporta sicriul nu era prezent nici un înalt oficial. Funeraliile lui U Thant au fost urmate de ample mișcări de protest ale studenților birmanezi, care au fost înăbușite de guvernul birmanez la jumătatea lunii decembrie 1974.


Predecesor:
Dag Hammarskjöld
Secretar General al Organizației Națiunilor Unite
1961 - 1971

Succesor:
Kurt Waldheim