Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia
Peter&Paul church krakow.jpg
Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia, vedere din Piața Sf. Maria Magdalena
Informații generale
Confesiune romano-catolică
Hram Petru și Pavel
Jurisdicție religioasă Arhidieceza de Cracovia  Modificați la Wikidata
Tip Bazilică
Localizare
Țara Polonia
Localitate Cracovia
Județ Polonia Mică
Date despre construcție
Stil arhitectonic stil baroc
Arhitect Giovanni de Rossis,
Józef Britius,
Giovanni Trevano
Ctitor Sigismund al III-lea Vasa
Istoric
Sfințire 8 iulie 1635
Prezență online
web a bisericii

Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia (în polonă Kościół ŚŚ Piotra i Pawła w Krakowie) este o biserică romano-catolică, edificiu reprezentativ pentru barocul din Polonia. Biserica, situată în Cracovia, str. Grodzka nr. 54, a deservit inițial ordinul iezuit. Construcția prezintă similitudini cu Il Gesù, principala biserică a iezuiților din Roma. Între 1809-1815, în timpul ocupației rusești, a fost atribuită Bisericii Ortodoxe Ruse.

Biserica a fost construită între anii 1597-1619 de către Giovanni Maria Bernardoni, care a perfecționat proiectul original al lui Józef Britius. Este cea mai mare dintre bisericile istorice din Cracovia în privința numărului de locuri. Din anul 1842 servește ca biserică parohială catolică.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica Sfinților Petru și Pavel este prima structură în Cracovia proiectată în întregime în stil baroc și, probabil, prima clădire în stil baroc în zilele noastre în Polonia. Construcția bisericii a fost finanțată de către regele Sigismund al III-lea Vasa pentru ordinul iezuit. Planul bisericii ca o bazilică cruciformă a fost elaborat de către arhitectul italian Giovanni de Rossi. Proiectul său a fost realizat de către Józef Britius în 1597 și apoi modificat de Giovanni Maria Bernardoni. Forma finală a fațadei din zilele noastre, domul și interiorul baroc îi aparține lui Giovanni Battista Trevano, care le-a construit în anii 1605-1619. Biserica a fost sfințită solemn pe 8 iulie 1635.

În anii 1809-1815, în timpul împărțirii Poloniei, lăcașul de cult a servit ca biserică ortodoxă. Din 1842 până în prezent ea aparține parohiei romano-catolice Toți Sfinții.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Interior
Corul şi orga
Faţada pe timp de iarnă
Pendulul lui Foucault în interiorul bisericii

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Parish history”. Internet service of the Catholic Congregation of All Saints in Krakow. http://www.apostolowie.pl/index.php?op=2&go=5. Accesat la 23 aprilie 2011.   pl