Il Gesù

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Biserica Il Gesù din Roma,
construită între 1554 și 1584,
prima biserică a iezuiților

Il Gesù (în italiană Chiesa del Sacro Nome di Gesù, cunoscută mai ales sub numele Il Gesù) este o mare biserică romano-catolică din Roma, cu sărbătoarea de hram pe 3 ianuarie.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Proiectul general al bisericii a fost realizat de arhitectul Giacomo Barozzi da Vignola, iar fațada a fost proiectată de Giacomo della Porta. Edificiul și a servit de-a lungul timpului drept model pentru numeroase biserici construite în stil baroc în Europa Centrală.

În această biserică este înmormântat Ignațiu de Loyola, principalul fondator și primul superior general al Societății lui Isus (Ordinul Iezuit).

Spectacol zilnic[modificare | modificare sursă]

În biserica "Il Gesù" are loc zilnic la orele 17:30 un spectacol neobișnuit de ton si lumină la altarul Sf.Ignațiu de Loyola (sub care este înmormântat). Statuia argintată a lui Ignațiu de Loyola este mascată de un tablou glisant, executat de Andrea Pozzo în secolul al XVII-lea, care la orele 17:30 glisează lent în jos, dezvelind statuia. Tabloul glisant prezintă în partea de sus scena în care Isus îi predă lui Ignațiu un steag cu emblema iezuită IHS, iar jos în dreapta personificarea celor 4 continente cunoscute la acea dată.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Il Gesù