Assassin's Creed III: Liberation

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Assassin's Creed III: Liberation
Assassin's Creed III Liberation Cover Art.jpg
Dezvoltator(i) Ubisoft Sofia[1]
Ubisoft Milano[2]
Editor(i) Ubisoft
Producător(i) Mathieu Hector[3]
Compozitor(i) Winifred Phillips
Winnie Waldron[4]
Serie Assassin's Creed
Motor grafic AnvilNext
Platformă PlayStation Vita
PlayStation 3
Microsoft Windows
Xbox 360
Dată lansare
Genuri acțiune-aventură, stealth
Moduri Single-player, multiplayer[1]

Assassin's Creed III: Liberation este un joc open world de acțiune-aventură și stealth, dezvoltat și creat de Ubisoft, inițial publicat doar pentru PlayStation Vita. Sony a anunțat jocul la conferința de presă de la Electronic Entertainment Expo 2012, la câteva zile după ce Game Informer a dezvăluit informații despre el.[7] A fost lansat pe 30 octombrie 2012, odată cu Assassin's Creed III, cu care poate fi înfrățit.[8] Jocul a fost relansat sub denumirea de Assassin's Creed: Liberation HD pentru platformele PlayStation 3, Xbox 360 și Microsoft Windows, prin PlayStation Network, Xbox Live Arcade și Steam,[5][9] respectiv. A fost inclus, mai târziu, în pachetul "Assassin's Creed The Americas Collection", pentru Playstation 3 și Xbox 360, împreună cu Assassin's Creed III și Assassin's Creed IV: Black Flag.

Acțiunea jocului are loc între anii 1765 și 1777, în preajma războiului Franco-Indian, având-o ca protagonistă pe Aveline de Grandpré, un asasin afro-francez ce locuiește în New Orleans-ul secolului 18.[1][8]

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Recepție
Scoruri agregator
Agregator Scor
GameRankings (Vita) 71.74%[10]
(PC) 65.60%[11]
(PS3) 61.94%[12]
(X360) 61.50%[13]
Metacritic (Vita) 70/100[14]
(PC) 64/100[15]
(PS3) 64/100[16]
(X360) 62/100[17]
Scor retrospectiv
Publicație Scor
G4 3.5/5[18]
Game Informer 7.75/10[21]
GameSpot 6.5/10[19]
IGN 7.2/10[20]

Liberation profită de touchscreen-ul, camerele, giroscopul și touch-pad-ul platformei Vita. Acestea includ lupte Chain Kill, și abilitatea de a pungăși oamenii.[22] Prin legătura cu Assassin's Creed III, jucătorul va primi o versiune a tomahawk-ului lui Connor (protagonistul jocului), un personaj exclusiv, un personaj multiplayer și un upgrade complet pentru toată muniția.[8] Jocul folosește același motor grafic ca și al lui Assassin's Creed III, ceea ce permite același gameplay. Aveline are propriul set de animații, dar și abilitatea de a folosi două arme în același timp, precum noua țeavă de suflat, împreună cu săbiile, cuțitele, pistoalele și lama ascunsă.[23]

Modul multiplayer, exclusiv pentru versiunea Vita, constă din marcarea locurilor pe hartă, prin folosirea personajelor (reprezentați de portrete statistice) pentru capturarea bazelor și proviziilor, printre altele. Acesta diferă față de modul multiplayer al seriei, în care jucătorii asasinau de plăcere.

Povestea[modificare | modificare sursă]

În prezent, Abstergo Entertainment, filială a Abstergo, care se află în controlul producerii de bunuri multimedia, își lansează primul titlu major, Liberation, un joc video despre Asasinul Aveline de Grandpré. Jocul, cu toate acestea, este foarte cenzurat, iar detaliile despre războiul dintre Asasini și Templieri au fost omise, pentru a-i portretiza pe Asasini ca forța negativă. Pe parcursul jocului, ei sunt întâmpinați cu mesaje din partea grupului de hackeri numit Erudito, ceea ce le permite celor din urmă să acceseze povestea din spatele cenzurilor lui Abstergo.

Marea parte a jocului are loc în Louisiana, la sfârșitul războiului Franco-Indian, atunci când înfrângerea Franței a făcut ca orașul New Orleans să fie preluat de guvernul spaniol. Cetățenii erau nemulțumiți din cauza tranziției și din cauza controlului spaniol asupra orașului. Cu toate acestea, în 1765, guvernatorul francez Jean-Jacques Blaise d'Abbadie a negociat cu Templierul Rafael Joaquín de Ferrer ca el să rămână guvernator al orașului New Orleans. Această negociere a fost descoperită, mai târziu, de Aveline, care s-a infiltrat în conacul guvernatorului și l-a asasinat.

După aceea, de Ferrer a încheiat o altă negociere cu un om pe nume Baptiste, care spera să plece din Ordinul Asasinilor pentru cel al Templierilor. Baptiste a luat identitatea recent decedatului François Mackandal, acesta fiind un șiretlic pentru a-și atrage susținători. Planul lui era de a scăpa de nobilii orașului New Orleans și de a prelua controlul asupra contrabandei din Louisiana Bayou, cu toate că adevăratul său motiv era de a-l forța pe Agaté, Asasin și mentor al lui Aveline, să se retragă din bayou. Planul lui a eșuat, însă, deoarece Aveline l-a găsit pe Baptiste, i-a omorât susținătorii și l-a asasinat pe falsul Mackandal.

În 1766, Templierul Antonio de Ulloa ajunge la New Orleans, pentru a fi guvernatorul spaniol. Cu toate acestea, el a lăsat controlul oficialilor francezi și a permis ca steagul francez să rămână arborat deasupra orașului. După doi ani, el a pus la cale o operațiune prin care trimitea sclavi pe o plantație din Mexic, care a creat o revoltă printre oficiali francezi și cetățenii orașului New Orleans.

Agaté i-a ordonat lui Aveline să-l asasineze pe de Ulloa și să termine odată pentru totdeauna cu prezența Templierilor în New Orleans. Aveline se confruntă cu de Ulloa, care îi spune că sclavii au fost duși la Chichén Itzá. Cu toate acestea, Aveline i-a cruțat viața și l-a lăsat să părăsească orașul, dar nu fără ca Aveline să intre în posesia unor documente ale Templierilor și o hartă care o va conduce către plantația de la Chichén Itzá. Actul de milă a lui Aveline a distrus orice urmă de încredere pe care Agaté o mai avea în propriul student, de vreme ce ea nu a respectat ordinele primite.

Aveline s-a deghizat ca sclavă pentru a ajunga la plantația de la Chichén Itzá. Acolo, ea a auzit de la un alt sclav că Jeanne, mama lui Aveline, se află la Chichén Itzá. Aveline a investigat și a găsit o pagină din jurnalul lui Jeanne și o hartă care a condus-o către un artefact localizat înăuntrul unui peșteri. După exploarea peșterii, ea a găsit o cameră antică, plină de ruine ale Primei Civilizații, împreună cu un fragment al artefactului pe care ea îl căuta, cunoscut ca Discul Profeției. Aveline îl întâlnește pe de Ferrer, și îl omoară pe el și oamenii săi. Ea a fost reunită cu mama ei, care a avertizat-o ca discul să nu cadă în mâinile lui Agaté.

Doi ani mai târziu, Aveline se întoarce la New Orleans pentru a găsi un om pe nume Vázquez, care folosea soldați spanioli pentru a pune mâna pe bayou. Ea îl suspectează ca fiind șeful Templierilor din Louisana, cunoscut și ca „the Company Man”, pe care de Ferrer îl menționase la Chichén Itzá. După ce a trimis și ultima parte a Discului Profeției la Chichén Itzá, Aveline se reîntoarce la New Orleans pentru a elibera sclavii din oraș. Mama ei vitregă, Madeleine de L'Isle, a devenit conștientă de ocupațiile ei și a întrebat-o dacă poate să ajute un sclav, pe nume George, să fugă în nord. În timp ce îl escorta prin mlaștină, ea s-a întâlnit cu aliații săi, Élise Lafleur și Roussillon, pe care i-a ajutat în furnizarea proviziilor pentru Patrioții Americani care luptau în Războiul revoluționar american. Vázquez a încercat să o oprească pe Aveline și aliații ei prin trimiterea de soldați spanioli în calea ei, dar Aveline îi învinge și se asigură că George și proviziile ajung la destinație. După reîntoarcerea în oraș, Aveline participă, deghizată, la un bal al guvernatorului, și reușește să se apropie de Vázquez, după care îl asasinează. Cu toate acestea, spre surpriza ei, Vázquez a dezvăluit că nu el este „the Company Man”. După aceea, Aveline a aflat că tatăl ei, care era bolnav de ceva vreme, a murit.

În 1777, Aveline se îndreaptă către New York, unde se aliază cu Asasinul Connor în căutarea unui ofițer Templier, care lucra pentru „the Company Man”. Ea descoperă că ofițerul este George, același sclav pe care l-a eliberat acum câțiva ani, iar „the Company Man” nu era nimeni altcineva decât Madeleine. După ce o confruntă pe mama ei vitregă la conacul ei, Aveline merge în bayou, unde se întâlnește cu Agaté, pentru a-l informa despre descoperirea făcută. Agaté, crezând că Aveline s-a alăturat Templierilor, o atacă. Aveline îl învinge și încearcă să-l convingă să părăsească Louisiana, dar Agaté nu putea trăi cu umilința primită și încearcă să se sinucidă. În momentul realizării acestui lucru, Aveline încearcă să-l salveze, dar nu reușește decât să salveze medalionul de la gâtul acestuia.

După moartea mentorului său, Aveline a văzut oportunitatea de a se infiltra în Ordinul Templierilor și de a-l eradica. După reîntoarcerea la New Orleans, ea pleacă spre catedrala St. Louis, unde îi dă medalionul lui Madeleine, pentru a-și arăta supunerea. După aceea, ea este introdusă în Ordinul Templier de către mama sa vitregă. Aveline îi înmânează cele două jumătăți ale Discului Profeției, la care Madeleine a mai adăugat o parte care să le țină pe cele două împreună. Cu toate acestea, nu a putut descifra mesajul dinăuntru. Aveline a văzut momentul oportun de a ataca și a lua înapoi Discul Profeției. Ea a eliminat toți Templierii dinăuntrul catedralei și a asasinat-o pe Madeleine.

Fiind singură în catedrală, Aveline se duce către altar, unde era amplasat Discul Profeției. Ea a conectat colierul purtat la gât, care aparținuse mamei sale, cu artefactul, care a arătat o înregistrare holografică în care se afla un mesaj din vremea Primei Civilizații. Acest mesaj spunea despre Eva ca lider al revoltei din timpul Războiului dintre Oameni și Prima Civilizație.

Muzica[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c E3 2012: Assassin's Creed Vita Revealed? - IGN”. Ie.ign.com. http://ie.ign.com/articles/2012/06/02/e3-2012-assassins-creed-vita-revealed. Accesat la 17 noiembrie 2012. 
 2. ^ Ubisoft Milan”. Facebook. https://www.facebook.com/Ubisoft.Milan/info. Accesat la 6 octombrie 2014. 
 3. ^ Reilly, Jim (8 octombrie 2012). „Exploring Assassin's Creed III Liberation. http://www.gameinformer.com/games/assassins_creed_iii_liberation/b/playstation_vita/archive/2012/10/08/assassin-39-s-creed-iii-liberation.aspx. Accesat la 8 octombrie 2012. 
 4. ^ Music Awards Los Angeles - Music Awards Hollywood”. hmmawards.org. http://www.hmmawards.org/?page_id=2551. Accesat la 19 septembrie 2012. 
 5. ^ a b c Lewis, Anne (24 octombrie 2013). „ASSASSIN’S CREED LIBERATION HD – RELEASE DATE AND PRE-ORDER BONUSES”. UbiBlog. Ubisoft. http://blog.ubi.com/assassins-creed-liberation-hd-release-date-pre-order-bonus/?utm_source=feedly. Accesat la 24 octombrie 2013. 
 6. ^ Jackson, Mike (27 noiembrie 2013). „Assassin's Creed Liberation HD hits Xbox 360 January 15”. Computer and Videogames. http://www.computerandvideogames.com/440493/assassins-creed-liberation-hd-hits-xbox-360-january-15/. Accesat la 21 decembrie 2013. 
 7. ^ E3 2012: Wyciekły pierwsze informacje o Assassin's Creed 3: Liberation dla PS Vita | PSP-team - O kieszonkach Sony PS Vita i PSP”. Psp-team.pl. http://psp-team.pl/newsy/e3-2012-wyciek%C5%82y-pierwsze-informacje-o-assassins-creed-3-liberation-dla-ps-vita-14104/. Accesat la 17 noiembrie 2012. 
 8. ^ a b c Mallory, Jordan (4 iunie 2012). „Assassin's Creed 3: Liberation confirmed for Vita, launches October 30 [Update!]”. Joystiq. http://www.joystiq.com/2012/06/04/assassins-creed-3-liberation-confirmed-for-vita-launches-octo/. Accesat la 17 noiembrie 2012. 
 9. ^ Phillips, Tom (Septbember 10, 2013). „Assassin's Creed Liberation HD confirmed for 2014 release”. Eurogamer.net. http://www.eurogamer.net/articles/2013-09-10-assassins-creed-liberation-hd-confirmed-for-2014-release. Accesat la 10 septembrie 2013. 
 10. ^ Assassin's Creed III: Liberation for PlayStation Vita”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/vita/640108-assassins-creed-iii-liberation/index.html. Accesat la 27 aprilie 2014. 
 11. ^ Assassin's Creed Liberation HD for PC”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/pc/730737-assassins-creed-liberation-hd/index.html. Accesat la 27 aprilie 2014. 
 12. ^ Assassin's Creed Liberation HD for PlayStation 3”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/ps3/730735-assassins-creed-liberation-hd/index.html. Accesat la 27 aprilie 2014. 
 13. ^ Assassin's Creed Liberation HD for Xbox 360”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/xbox360/730736-assassins-creed-liberation-hd/index.html. Accesat la 27 aprilie 2014. 
 14. ^ Assassin's Creed III: Liberation for PlayStation Vita Reviews, Ratings, Credits and More”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/playstation-vita/assassins-creed-iii-liberation. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 15. ^ Assassin's Creed Liberation for PC Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/pc/assassins-creed-liberation-hd. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 16. ^ Assassin's Creed Liberation for PlayStation 3 Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/playstation-3/assassins-creed-liberation-hd. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 17. ^ Assassin's Creed Liberation for Xbox 360 Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/xbox-360/assassins-creed-liberation-hd. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 18. ^ Gaskill, Jake (14 noiembrie 2012). „Assassin's Creed 3: Liberation Review”. G4. http://www.g4tv.com/games/psv/66196/assassins-creed-3-liberation/review/. Accesat la 14 noiembrie 2012. 
 19. ^ McInnis, Shaun (31 octombrie 2012). „Assassin's Creed III: Liberation Review”. GameSpot. http://www.gamespot.com/assassins-creed-iii-liberation/reviews/assassins-creed-iii-liberation-review-6399285/?tag=Topslot;Assassin039sCreedIiiLiberationReview;Assassin039sCreedIii. Accesat la 31 octombrie 2012. 
 20. ^ Assassin's Creed III: Liberation Review”. IGN. http://www.ign.com/articles/2012/10/30/assassins-creed-iii-liberation-review. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 21. ^ Juba, Joe (30 octombrie 2012). „Assassin's Creed III Liberation The Brotherhood Finds A Home On Handheld. http://www.gameinformer.com/games/assassins_creed_iii_liberation/b/playstation_vita/archive/2012/10/30/assassins-creed-iii-liberation-review.aspx. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 22. ^ Tim Torres (228 Posts). „Assassin's Creed III: Liberation PS Vita”. 2D-X. http://www.2d-x.com/assassins-creed-iii-liberations-head-writer-walks-me-through-a-demo/. Accesat la 17 noiembrie 2012. 
 23. ^ Miller, Matt. „Assassin's Creed III Liberation: The first 10 things you need to know”. GameInformer (231 July 2012): 78–81. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]