Assassin's Creed III

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Assassin's Creed III
Assassin's Creed III Game Cover low rezolution.jpg
Dezvoltator(i) Ubisoft Montreal
Ubisoft Quebec[*]
Ubisoft România
Ubisoft Annecy[*]
Editor(i) Ubisoft
Regizor Alex Hutchinson
Producător(i) François Pelland
Designer(i) Steven Masters
Compozitor(i) Lorne Balfe[*]
Serie Assassin's Creed
Motor grafic Anvil[*]
Havok[*]
Platformă Microsoft Windows
Xbox 360
PlayStation 3
Wii U
Dată lansare
Genuri Joc de acțiune-aventură
stealth game[*]
Open-world
Moduri Singleplayer
Multiplayer
Media Blu-ray
DVD+R DL[*]
Nintendo optical disc[*]
Steam
Xbox Games Store
PlayStation Network[*]
Control Gamepad
Site web http://assassinscreed.ubi.com/ac3/fr-FR/games/assassins-creed-3/index.aspx
Ratinguri
PEGI PEGI 18[*]
USK USK 16[*]
CERO Z (minim 18 ani)[*]
ESRB Mature 17+[*]

Assassin's Creed III este un joc video de acțiune-aventură, dezvoltat de Ubisoft Montreal și publicat de Ubisoft pentru PlayStation 3, Xbox 360, Wii U și Microsoft Windows. Este cel de-al cincilea joc din ramura principală a seriei Assassin's Creed și este o continuare directă a jocului din 2011, Assassin's Creed: Revelations. Jocul a fost lansat pentru PlayStation 3 și Xbox 360 pe 30 octombrie 2012, lansarea pentru Wii U și Microsoft Windows având loc în noiembrie 2012.

Povestea are loc într-o istorie ficțională a evenimentelor din viața reală și urmărește bătălia dintre Asasini, care luptă pentru pace prin libertate, și Templieri, care doresc pace prin control. Una dintre povești are loc în secolul 21 și îl are în prim-plan pe protagonistul seriei, Desmond Miles, care, cu ajutorul unei mașinării numite Animus, retrăiește memoriile strămoșilor săi și încearcă să prevină apocalipsa din 2012. Cealaltă poveste are loc în secolul 18, înainte, în timpul și după Revoluția Americană, în perioada 1754-1783, și îl urmărește pe Ratonhnhaké:ton (/ˈrədnˈhəɡdn/), strămoșul englez-mohican al lui Desmond, cunoscut ca și Connor, în lupta sa împotriva încercărilor Templierilor de a câștiga puterea în colonii.

Assassin's Creed III are loc într-o lume open world și este prezentat dintr-o perspectivă third-person, obiectivul principal fiind folosirea abilităților de luptă și stealth ale lui Desmond și Connor în eliminarea țintelor și explorarea mediului înconjurător. Connor poate explora liber orașele Boston, New York City, dar și frontiera americană din secolul 18, pentru a completa obiectivele secundare, diferite de povestea principală. Jocul conține și un mod multiplayer, permițând jucătorilor să concureze online, solo sau în echipă, pentru a completa obiective, inclusiv asasinări și evadări. Ubisoft a dezvoltat un nou motor grafic, Anvil Next, pentru acest joc.[6]

Jocul a primit recenzii pozitive din partea criticilor și a fost un succes comercial, vânzând peste 12 milioane de copii internațional. Continuarea sa, Assassin's Creed IV: Black Flag, a fost lansată în octombrie 2013 și îl urmărește pe bunicul lui Ratonhnhaké:ton, Edward Kenway, pirat și Asasin ce operează în Caraibe în timpul Epocii de aur a pirateriei.[7]

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Assassin’s Creed III conține noi elemente de gameplay, precum vânatul și mânuirea duală a armelor. Aici, Connor folosește două arme, un topor și un pistol, împotriva unui grup de soldați englezi.

Assassin's Creed III este un joc de acțiune-aventură, jucat din perspectiva third-person, cu o acțiune ce are loc într-un mediu open world, în care jucătorul folosește o combinație între stealth, parkour și combat pentru a completa diferite misiuni. Jucătorul își asumă rolul a trei personaje pe parcursul jocului. Protagonistul seriei, Desmond Miles, un Asasin al secolului 21, încearcă să descopere secretele unei Cripte aparținând Precursorilor, care va proteja Terra de explozia solară din 21 decembrie 2012. Pentru a descoperi aceste secrete, Desmond folosește Animusul pentru a retrăi amintirile a doi dintre strămoșii săi, strămoși pe care jucătorul îi controlează în timpul anumitor secvențe din timpul Revoluției Americane. Primul strămoș, ce apare pentru puțin timp la începutul jocului, este Haytham Kenway, un Templier britanic, care caută locația Criptei. Al doilea, și personajul principal, este Ratonhnhaké:ton, rezultat dintr-o aventură scurtă dintre Kenway și o femeie amerindiană. Ratonhnhaké:ton își ia supranumele de Connor pentru a se amesteca în societatea colonială. Când joacă ca și Connor, jucătorul are acces la o sălbăticie mare, cunoscută ca și Frontiera (care este de 1,5 ori mai mare decât Roma din Assassin's Creed: Brotherhood), dar și la orașele Boston și New York City. Porțiuni din Coasta de Est a Statelor Unite, precum și din Marea Caraibilor, pot fi explorate cu ajutorul flotei Asasinilor, Acvila, căpitan fiind Connor Kenway însuși, Robert Faulkner fiind secundul său și cel care îl îndrumă pe mare.

Mecanica de free running în orașe și sălbăticie a fost simplificată pentru a permite un parkour mai fluid, precum cățărarea în copaci, pe munți, stânci etc. Sistemul de luptă a fost modificat și el, permițându-i lui Connor să mânuiască armele într-un mod dual, dar și să elimine mai mulți oponenți dintr-o dată, jucătorul nu mai fiind nevoit să folosească mecanica de lock-on. Connor are acces la o gamă largă de arme, precum muschete, pistoale, toporul tomahawk, arcuri și săgeți, o frânghie (folosită pentru a trage sau a spânzura inamicii), precum și armele Hidden Blades. În plus, arma Hidden Blade din mâna stângă are un mecanism ce permite blocarea atacurilor, jupuirea de animale, dar și asasinări. Scuturile umane pot fi folosite pentru a bloca gloanțele inamicilor. Medicamentele nu mai sunt necesare, deoarece viața se regenerează automat. A fost îmbunătățit și stealth-ul, permițând jucătorilor să folosească elemente naturale, precum iarbă înaltă sau copaci, pentru a se ascunde, împreună cu abilitatea de a se amesteca între două persoane.

Assassin's Creed III conține noi simulări de vreme, precum zăpada, ceața și ploaia. Anotimpurile se pot schimba și ele, ceea ce va afecta nu doar aspectul vizual, ci și gameplay-ul, jucătorul alergând mai încet în zăpadă mare. Ninsorile pot reduce vizibilitatea pentru jucători și inamici, în acest mod fiind încurajat stealth-ul. Spre deosebire de titlurile anterioare, acest joc include diferite animale, fie domestice (cai, vaci, câini), fie sălbatice (căprioare, lupi, urși). Cele sălbatice pot fi găsite la Frontieră și pot fi vânate pentru carne sau pentru piele, care pot fi vândute. Calitatea prăzii determină prețul, în acest fel, jucătorul fiind încurajat să vâneze silențios. Pot fi folosite momeli, dar și capcane.

Resursele se află acum la moșia Davenport, care este și casa adoptivă a lui Connor. Această moșie poate fi vizitată de tâmplari, croitori etc. care au fost răniți în timpul războiului. Interacționarea și ajutarea acestor NPC-uri (non-player characters) îi va încuraja să se stabilească pe moșie. Din acest moment, jucătorul poate crea diferite iteme, pe care să le vândă apoi lor sau să le trimită spre orașe printr-o caravană. Jucătorul îi poate ajuta și să-și îmbunătățească relațiile dintre ei înșiși, ceea ce va rezulta, apoi, în formarea unui mic sat. Jucătorul poate îmbunătăți atât moșia, cât și vasul lui Connor, Acvila.

O versiune îmbunătățită a sistemului de recrutare din Assassin's Creed: Brotherhood își face apariția, jucătorii putând să primească cetățeni în Frăție prin trimiterea lor să îndeplinească misiuni "Liberation". Ei au și o gamă mai largă de abilități, ceea ce le permite să pornească o revoltă, să asigure o escortă ce le permite să se ascundă, să se comporte ca și gardă personală etc. Alte misiuni secundare includ colectarea de pagini almanah, explorarea tunelurilor subterane pentru a localiza puncte de fast-travel, să se alăture și să lupte în echipă, să investigheze zvonurile vameșilor despre OZN-uri și Sasquatch, dar și misiuni "peg-leg", în care Connor călătorește către forturi și ținuturi pentru a descoperi legenda comorii lui William Kidd.

Assassin's Creed III conține și expediții navale. Folosind nava lui Connor, Acvila, jucătorul poate naviga pe mare. Controlul navei se bazează pe factori ai mediului înconjurător, precum viteza vântului, furtuni, valuri mari și stânci. Atacul este format din tunuri, aflate pe fiecare parte a vasului, mitraliere, ce pot fi folosite pentru a avaria vase mai mici, care pot fi și abordate pentru a găsi comori, dar și obuze, folosite în lupta contra vaselor mai mari. Acvila este folosită în câteva dintre misiunile principale, dar și în misiuni secundare, cunoscute ca și "Misiuni Privateer" .

Versiunea jocului pentru platforma Wii U are caracteristici suplimentare. Jucătorul are abilitatea de a schimba armele pe fugă, iar harta este mereu vizibilă pe gamepad. Versiunea pentru Wii U suportă și Off TV Play. Cu această caracteristică activată, ecranul principal este redirecționat către gamepad-ul Wii U.

Modul multiplayer se reîntoarce și el. Împreună cu caracteristicile anterioare, apar și unele noi, precum un mod co-operative, numit Wolfpack, în care 1–4 jucători sunt însărcinați cu asasinarea diferitelor NPC-uri într-o limită de timp, printr-o secvență cu 25 de etape. Există și un mod numit Domination, în care jucătorii vor trebui să stăpânească diferite zone ale hărții și să le protejeze de echipa adversă.

Sinopsis[modificare | modificare sursă]

Cadrul[modificare | modificare sursă]

După evenimentele din Assassin's Creed: Revelations, protagonistul seriei, Desmond Miles, și aliații săi asasini călătoresc spre Marele Templu al "Celor Înaintași", o rasă antică și puternică, care a creat omenirea și care a dispărut aproape complet cu mult timp înainte de întâmplările din joc, după ce o calamitate globală a devastat Pământul. Pentru a găsi cheia care deschide templul, dar și pentru a preveni apocalipsa din 2012, Desmond folosește Animusul (o mașinărie care îi permite să retrăiască memoriile strămoșilor săi) pentru a explora viața strămoșului său din America colonială a secolului 18, în timpul Revoluției Americane; un om englez-mohican, numit Ratonhnhaké:ton, cunoscut ca și Connor,[8] al cărui tată este Marele Maestru al Templierilor din colonii. Connor se amestecă în conflictul dintre Asasini și Templeri atunci când satul său amerindian este atacat de Templieri, care plănuiesc să preia conducerea țării nou-formate.

Povestea lui Connor are loc între 1760 și 1783.[9] Boston și New York City sunt orașele ce pot fi explorate,[10] precum și Frontiera Colonială Americană, păduri, stânci, râuri, satul amerindian al lui Connor, dar și așezările din Lexington și Concord. Vânătorul poate vâna animale mari și mici și aproximativ o treime din poveste are loc la Frontieră.[11] Orașul Philadelphia poate fi vizitat într-un anumit moment al poveștii, dar și Caraibe în timpul anumitor misiuni pe mare.[12] Întreaga Coastă de Est poate fi explorată de Connor cu ajutorul navei sale, Acvila.[13]

Personaje[modificare | modificare sursă]

Assassin's Creed III conține o mare distribuție de personaje. Cele principale sunt Ratonhnhaké:ton (Noah Watts), cunoscut ca și Connor, un Asasin din secolul 18, și Desmond Miles, din secolul 21 (Nolan North). Personajele din prezent îi includ și pe tatăl lui Desmond, William Miles (John de Lancie), dar și pe Asasinii Shaun Hastings (Danny Wallace) și Rebecca Crane (Eliza Jane Schneider); și pe Templierii Daniel Cross (Danny Blanco Hall) și Warren Vidic (Phil Proctor), creatorul Animusului.

Personajele din secolul 18 îi includ pe Achilles Davenport (Roger Aaron Brown), mentorul lui Connor și Asasin retras din activitate; mama lui Connor, Kaniehtí:io sau Ziio (Kaniehtiio Horn); secundul lui Connor de pe Acvila, Robert Faulkner (Kevin McNally); cârciumarul francez, Stephane Chapheau (Shawn Baichoo). Templierii colonialiști sunt conduși de tatăl lui Connor, nobilul englez Haytham Kenway (Adrian Hough). El este ajutat de anumite figuri istorice, și anume Charles Lee (Neil Napier), Thomas Hickey (Allen Leech), John Pitcairn (Robert Lawrenson), Benjamin Church (Harry Standjofski), William Johnson (Julian Casey) și Nicholas Biddle. Povestea mai conține și alte figuri istorice, precum Israel Putnam (Andreas Apergis), George Washington (Robin Atkin Downes), Thomas Jefferson (John Emmet Tracy), Mason Weems (Tod Fennell), Paul Revere (Bruce Dinsmore), Edward Braddock și Samuel Adams (Mark Lindsay Chapman).

Alte personaje: Minerva (Margaret Easley) și Juno (Nadia Verrucci), membrii ai Celor Înaintași; și Marele Maestru din secolul 18 al Ordinului Templier din Anglia, Reginald Birch (Gideon Emery).

Povestea[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Desmond, William, Rebecca și Shaun găsesc Templul într-o peșteră din New York și intră în el cu ajutorul Mărului din Eden. După ce activează parțial templul, Juno începe să comunice cu Desmond. Desmond intră în Animus, unde influența lui Juno îl face să retrăiască viața strămoșului său din Anglia anului 1754: Marele Maestru Templier, Haytham Kenway.

Haytham asasinează un nobil la Opera Regală din Londra și fură un medalion; Cheia camerei interne a Templului. Haytham este trimis către Coloniile Americane pentru a localiza Templul. În timp ce se află în Boston, el omoară un negustor de sclavi, eliberând un grup de mohicani, inclusiv o femeie pe nume Kaniehti:io. Ea îl ajută pe Haytham să găsească Templul doar dacă îl omoară pe Edward Braddock. Haytham și Kaniehti:io află că templul nu poate fi deschis cu ajutorul Cheii. Perechea dezvoltă o relație romantică în timpul petrecut împreună, din care se naște un băiat, Ratonhnhaké:ton. După aceea, povestea continuă cu copilăria lui Ratonhnhaké:ton, începând cu anul 1760. Mama sa moare în timpul unui atac asupra satului său; Ratonhnhaké:ton crede că acest atac a fost condus de Templierul Charles Lee. Ani mai târziu, Bătrânul satului îl informează pe tânărul Ratonhnhaké:ton că treaba tribului său este de a preveni descoperirea Templului. Bătrânul îi dăruiește o Sferă transparentă, care îi permite lui Juno să comunice cu el; ea îi spune despre importanța sa și îi arată simbolul Asasinilor. Simbolul îl conduce către Asasinul retras Achilles Davenport, care începe să-l antreneze pentru a deveni un asasin.

Achilles îi sugerează lui Ratonhnhaké:ton să-și schimbe numele în "Connor", pentru a putea să călătorească liber prin Colonii. În timp ce căuta provizii prin Boston, Connor este acuzat de Templieri pentru instigare la Masacrul din Boston. După câțiva ani, Connor omoară mai mulți Templieri și se implică în Războiul Revoluționar dintre Patrioți și Britanici. Connor se întâlnește cu tatăl său, iar cei doi formează o alianță temporară pentru a omorî un Templier. Mai târziu, Haytham descoperă o scrisoare în care se detaliază planul lui George Washington de a elimina populația indigenă, inclusiv tribul lui Connor, de la Frontieră pentru a preveni susținerea acestora pentru Loialiști. Connor se întoarce în satul său și află că Lee a recrutat mai mulți războinici mohicani pentru a se împotrivi Patrioților trimiși să-i omoare. Connor îi omoară pe acești mohicani, inclusiv pe prietenul său din copilărie, Kanen'tó:kon.

Între timp, Desmond este scos ocazional din Animus pentru a aduce surse de putere din Manhattan și Brazilia, necesare activării Templului, înainte ca Templierul Daniel Cross să le găsească. William însuși se duce după ultima sursă, dar este capturat de Templierii de la Abstergo. Desmond atacă clădirea, îl omoară pe Cross, dar și pe Warren Vidic și își salvează tatăl.

Connor este hotărât să-i elimine pe Templieri și speră să lucreze cu Haytham în scopul păcii și libertății. Cu toate acestea, Haytham rămâne convins de haosul libertății, dar și de necesitatea de a controla țara prin înlocuirea lui Washington cu Lee. Lee este discreditat de Washington datorită încercării de a sabota lupta și se refugiază în Fort George, New York. Connor se infiltrează în fort și se confruntă cu Haytham; ei se duelează, iar Connor îl omoară. Connor îl omoară, mai târziu, și pe Lee și recuperează Cheia. Odată ce Templierii Coloniști sunt eliminați, Connor se reîntoarce în satul său doar pentru a-l găsi gol, iar Sfera lăsată în urmă. Folosind-o, Juno îi spune unde să ascundă Cheia pentru a nu mai fi găsită; Connor îngroapă Cheia în mormântul fiului lui Achilles, Connor Davenport.

În 2012, Desmond recuperează Cheia și intră în Camera internă a Templului. Juno îl informează că activarea piedestalului va salva lumea, dar cu costul vieții sale. Minerva apare în fața sa și îi spune că acest plan o va elibera pe Juno, care era închisă în templu pentru a nu distruge umanitatea. Juno și Minerva îi explică că dacă erupția solară are loc, Desmond va fi unul dintre puținii supraviețuitori într-o lume postapocaliptică. După ce Desmond moare, el va fi venerat ca un zeu, iar moștenirea sa va fi manipulată pentru a controla viitoarele generații, resetând ciclul. Desmond alege să se sacrifice pentru a salva umanitatea și pentru a le da oportunitatea de a se lupta cu Juno. William, Shaun și Rebecca părăsesc templul după ce Desmond activează piedestalul; o aureolă globală protejează planeta de erupția solară. Juno laudă decizia făcută de Desmond și spune că este timpul ca partea ei să înceapă.

Într-un epilog, Connor incendiază portretele Templierilor din moșia Davenport, acest lucru marcând sfârșitul călătoriei sale. În plus, reîntoarcerea sa în satul său este detaliată mai târziu, arătându-se că a vorbit cu un vânător acolo, care i-a spus că pământul a fost vândut coloniștilor pentru a se stabili datoriile de război ale Statelor Unite. Connor călătorește până la digul din New York, unde este martor la plecarea pentru totdeauna a ultimilor britanici din America. Cu toate acestea, el observă semne ale comerțului cu sclavi în națiunea nou-formată, chiar lângă digul plin de cetățeni care aplaudă plecarea britanicilor, semn că nu toți oamenii vor fi liberi.

După aceea, o voce din prezent îl îndrumă pe ascultător în găsirea unor anumite 'puncte de pivot', împrăștiate prin Coloniile Americane. Odată colectate, vocea îi felicită și îi informează că s-au conectat la cloud.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Origini[modificare | modificare sursă]

Munca la Assassin's Creed III a început în ianuarie 2010 (aproape imediat după lansarea lui Assassin's Creed II) de o echipă de la Ubisoft.[9] Jocul a fost în stadiul de dezvoltare timp de doi ani și jumătate și are cel mai lung ciclu de dezvoltare de la primul joc Assassin's Creed încoace.[14][15] Când Ubisoft a dezvăluit Assassin's Creed: Brotherhood în 2010, iar, în vreme ce noi detalii apăreau pe parcurs, exista confuzia în comunitatea de gameri cum că acesta ar fi Assassin's Creed III. Conform dezvoltatorilor, Brotherhood nu era Assassin's Creed III, iar al treilea titlu nu va conține "un personaj preexistent."[16][17] Dezvoltatorii de la Ubisoft Montreal au spus în interviurile acordate că Assassin's Creed III va fi lansat eventual.

Jean-François Boivin de la Ubisoft a spus că fiecare titlu numerotat din serie va introduce un nou personaj principal și un nou cadru.[18] Patrice Désilets, fost regizor al seriei, a spus că aceasta a fost plănuită dintotdeauna ca o trilogie. El a vorbit și despre povestea din Assassin's Creed III, spunând că se va concentra pe obiectivul Asasinilor de a preveni sfârșitul lumii din 2012 și pe cursa lor contratimp de a găsi temple și Mere ale Edenului, construite de cei "Înaintași". Desmond va căuta indicii despre locația acestor temple prin explorarea memoriilor a unul (sau mai mulți) dintre strămoșii săi.[19]

În octombrie 2011, Alex Amancio, unul dintre regizorii de la Assassin's Creed: Revelations, a anunțat că următorul joc al seriei se va lansa înainte de luna decembrie 2012.[20] Acest lucru pleacă de la ideea că Desmond Miles, protagonistul seriei din prezent, își termină povestea înainte de luna decembrie 2012. Amancio a spus că gamerii nu vor trebui să joace un joc futuristic, adică unul care are loc după luna respectivă.[21]

Înainte de anunțare[modificare | modificare sursă]

CEO-ul Ubisoft, Yves Guillemot, a confirmat în timpul unei conferințe de pe 8 noiembrie 2011 că un nou joc "major" Assassin's Creed se va lansa în 2012. Guillemot a refuzat să intre în detalii.[22] Vorbind pentru MCV, Guillemot a respins ideea că jocurile anuale Assassin's Creed strică brandul, spunând, în schimb, că sunt necesare pentru a "satisface cererea". Guillemot a spus în același interviu că jocul Assassin's Creed de anul acesta va fi "cel mai mare de până acum."[23]

În februarie 2012, Ubisoft a confirmat oficial existența lui Assassin's Creed III, dar și data de lansare nord-americană de pe 30 octombrie 2012.[24] Guillemot a descris Assassin's Creed III ca "jocul pentru următoarea generație a brandului Assassin's Creed, cât și unul pentru poveste/distracție interactivă în general. Vom forța jocul destul de mult, deoarece este un produs fantastic, la care s-a lucrat de peste trei ani. Tot ceea ce am văzut este fabulos."[24][25] Guillemot a spus și că acesta este titlul seriei în care s-a investit cel mai mult de până acum.[25]

O captură de ecran timpurie din Assassin's Creed III, care îl arată pe Connor într-o canoe. Cu toate acestea, funcția a fost scoasă din versiunea finală.

Dovezi cum că Assassin's Creed III va avea loc în timpul Revoluției Americane au apărut în ianuarie 2012, datorită unei "surse din interior" de la Ubisoft.[26] Pe 29 februarie 2012, o imagine promoțională a jocului a fost trimisă la Kotaku de un angajat de la Best Buy, împreună cu informația că o dezvăluire completă este iminentă.[27] Imaginea promoțională a dus la un consens general cum că jocul va avea loc în America de Nord, în timpul Revoluției Americane.[28][necesită citare] În același timp, Ubisoft a menționat că "un anunț major despre Assassin's Creed va apărea peste câteva zile" pe pagina de facebook oficială a seriei. Poza de copertă a paginii arăta și un decor pustiu și cu zăpadă.[27] După ceva timp, Game Informer a confirmat detaliile printr-un afiș promoțional postat pe site-ul lor. Imaginile îl arătau pe noul asasin stând lângă liderul revoluționar american George Washington.[27]

Ubisoft a lansat coperta lui Assassin's Creed III pe 1 martie 2012, copertă care a confirmat cadrul Revoluționar American al jocului.[29] Compania a spus că va anunța "toate detaliile" pe 5 martie.[30] În plus, Game Informer a publicat altă poză cu personajul principal al jocului.[31] Pe 2 martie, câteva capturi de ecran au fost publicate, înainte de anunțul oficial al celor de la Ubisoft, iar primele detalii de gameplay au apărut prin Game Informer.[32]

După anunțare[modificare | modificare sursă]

Assassin's Creed III a fost dezvăluit printr-un trailer cinematic pe 5 martie 2012. Ubisoft a descris jocul ca fiind "cel mai ambițios" proiect din istoria companiei. Motorul grafic al jocului, AnvilNext, aduce grafică îmbunătățită, modele de personaje și AI, care permit câmpuri de luptă pline de războinici.[2] Ubisoft a spus, mai târziu, că încearcă să facă Assassin's Creed III "să arate de next-gen" pe consolele current-gen cu ajutorul motorului grafic AnvilNext.[33]

Ubisoft a spus că atunci când jocul celor de la Rockstar, Red Dead Redemption, s-a lansat, în timp ce Assassin's Creed III era deja dezvoltat pe jumătate, a fost o surpriză că Rockstar a inclus vânatul de animale sălbatice și o frontieră de explorat—amândouă lucruri fiind plănuite și pentru acest joc. Scenaristul Corey May a spus că Ubisoft se uită la succesul lui Red Dead și încearcă să folosească formula în "noi direcții". Asemănările dintre aceste două jocuri reflectă "convergența minților", a spus scenaristul lui Assassin's Creed III, Matt Turner.[34] Regizorul Alex Hutchinson a spus că Ubisoft a evitat ca protagonistul lui Assassin's Creed III să fie unul feminin, deoarece nu s-ar potrivi cu cadrul. Hutchinson a spus că, cu toate că mulți ar dori să vadă asasini feminini, cadrul Revoluției Americane face dificil acest lucru.[35]

Muzica[modificare | modificare sursă]

Muzica din Assassin's Creed III a fost compusă de scoțianul Lorne Balfe, care a compus anterior și muzica pentru Assassin's Creed: Revelations, și de compozitorul seriei Assassin's Creed, Jesper Kyd. Coloana sonoră a jocului este prima a seriei care nu îl are în prim-plan pe Jesper Kyd. Coloana sonoră a fost lansată digital pe 30 octombrie 2012. Balfe a compus și muzica pentru DLC-ul The Tyranny of King Washington, lansată digital pe 23 aprilie 2013.

Jocul conține și melodii compuse de Max Aruj, Dave Fleming, Andrew Kawczynski, Jasha Klebe și Steve Mazzaro.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Recepție
Scoruri agregator
Agregator Scor
GameRankings (PS3) 85.56%[36]
(X360) 84.92%[37]
(WIIU) 83.00%[38]
(PC) 80.75%[39]
Metacritic (PS3) 85/100[40]
(WIIU) 85/100[41]
(X360) 84/100[42]
(PC) 80/100[43]
Scor retrospectiv
Publicație Scor
Edge 8/10[44]
Eurogamer 9/10[45]
G4 5/5[46]
Game Informer 9.5/10[47]
GameSpot 8.5/10[48]
GamesRadar 4/5 stele[49]
GameTrailers 9.2/10[50]
IGN 8.5/10[51]
Joystiq 3.5/5 stele[52]
OPM (UK) 7/10[53]
OXM 8.5/10[54]

Assassin's Creed III a primit recenzii pozitive, criticii lăudând grafica, povestea, stilul de luptă, mecanicile de vânătoare, misiunile navale, criticând, însă, problemele tehnice și proiectarea anumitor misiuni. Site-urile web GameRankings și Metacritic i-au acordat versiunii pentru PlayStation 3 un rating de 85.56% și, respectiv, 85/100,[36][40] versiunii pentru Xbox 360 un rating de 84.92% și, respectiv, 84/100,[37][42] versiunii pentru Wii U un rating de 83.00% și, respectiv, o notă de 85/100,[38][41] iar versiunii pentru PC un rating de 80.75% și, respectiv, o notă de 80/100.[39][43]

IGN i-a acordat jocului o notă de 8.5/10, spunând: "Îi ies foarte multe lucruri, iar niciun alt joc open world nu ne-a dat un cadru atât de impresionant". Însă, ei au spus și că: "Nu tot ce este în joc este convingător, iar unele dintre misiuni îți iau din libertatea pe care jocul încearcă atât de mult să ți-o dea".[51] GameSpot a avut o recenzie asemănătoare, spunând: "Începutul, povestea și personajele sunt destul de bune; extind gameplay-ul seriei într-o manieră sensibilă și captivantă. Dar, la fel ca fiecare joc ambițios, nu fiecare săgeată ajunge la țintă, cu toate că nu durează prea mult să rămâi captivat", acordându-i o notă de 8.5/10.[48] Game Informer i-a acordat jocului o notă de 9.5/10, spunând: "Assassin's Creed III are tot ceea ce seria a promis să aducă și nu numai atât... Majoritatea dintre jucători își vor petrece primele șase ore din Assassin's Creed III descoperindu-i lumea".[47]

G4 a simțit că "Assassins Creed III [nu] este perfect... Dar povestea și modul multiplayer sunt foarte bune și ai atâtea lucruri de făcut".[46] Official Xbox Magazine i-a acordat o notă de 8.5/10, spunând: "[Noul] său gameplay rafinat și cadrul bogat sunt lucruri captivante... Îmbunătățesc formula Assassin's Creed într-o manieră subtilă și tangibilă... Iar modul de povestire este unic și impresionant". Cu toate acestea, ei au criticat "Problemele care fac campania plictisitoare".[54] PC Gamer a fost mai critic, acordând jocului o notă de 72/100 și spunând: Assassin's Creed III a avut "Un mod distractiv de a spune povestea și un sistem naval fantastic, dar designul misiunilor a fost teribil și ciudat."[55]

În decembrie 2015, Game Informer a clasat jocul pe locul nouă în ierarhia jocurilor Assassin's Creed.[56]

Premii[modificare | modificare sursă]

Assassin's Creed III a fost nominalizat la șase categorii la ediția din 2012 a Spike Video Game Awards: Jocul anului, Cel mai bun joc pentru Xbox 360, Cel mai bun joc pentru PS3, Cel mai bun joc de acțiune-aventură, Cea mai bună grafică și Personajul anului (Connor).[57] GameTrailers i-a acordat lui Assassin's Creed 3 premiul de Cel mai bun joc de acțiune-aventură al anului 2012, în timp ce Game Revolution a numit Assassin's Creed III Jocul anului 2012. La premiile D.I.C.E. 2013, jocul a câștigat premiul la categoria Cea mai bună animație de joc și a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun joc de aventură al anului și Cel mai bun sunet.[58][59] Assassin's Creed III a fost nominalizat de patru ori la Game Developer's Choice Awards, la categoriile Cel mai bun sunet, Cea mai bună poveste, Cea mai bună tehnologie și Jocul anului.[60]

Vânzări[modificare | modificare sursă]

Pe 30 martie 2012, Ubisoft a declarat că, în aceste trei săptămâni de când jucătorii au putut precomanda jocul, comenzile pentru ACIII le-au întrecut pe cele ale lui Assassin's Creed: Brotherhood și Assassin's Creed: Revelations.[61] Pe 25 octombrie 2012, Ubisoft a anunțat că acest joc a fost cel mai precomandat din istoria companiei, fiind de două ori mai precomandat decât Revelations, deținătorul anterior al recordului.[62]

Assassin's Creed III a fost cel mai bine vândut joc din Regatul Unit în prima săptămână de la lansare, fiind cel mai bine vândut joc al seriei până în acel moment. A fost cel mai profitabil joc din istoria companiei Ubisoft și al treilea cel mai bine vândut joc din Regatul Unit în anul 2012 (în spatele lui Call of Duty: Black Ops II și FIFA 13). În prima săptămână după lansare, a fost vândut de două ori mai repede decât Assassin's Creed II și a surclasat Revelations cu peste 117.000 de copii.[63][64] Conform celor de la Ubisoft, Assassin's Creed III a fost vândut în peste 3,5 milioane de copii în prima săptămână de la lansare.[65] Pe 12 decembrie 2012, Ubisoft a anunțat că jocul a fost vândut în peste 7 milioane de copii internațional.[66][67] Conform NPD Group, jocul s-a clasat pe locul 4 în ierarhia celor mai bine vândute jocuri ale anului 2012 în America de Nord.[68] Pe 7 februarie 2013, Ubisoft Ubisoft a anunțat că jocul a fost vândut în peste 12 milioane de copii internațional, cu 70% mai mult decât Revelations în aceeași perioadă de timp, devenind cel mai profitabil joc al seriei.[69]

Problemele tehnice[modificare | modificare sursă]

Pe 14 noiembrie 2012, Ubisoft a declarat că versiunea lui Assassin's Creed III pentru PC se va lansa cu mai puține buguri decât cea pentru console. Un nou patch era în dezvoltare pentru a repara problemele de pe fiecare versiune. Aceasta a fost a doua actualizare, prima fiind patchul din prima zi. Lansarea pentru PC a venit cu amândouă patchuri incluse.[70] Două zile mai târziu, Ubisoft a spus că aceste patchuri au fost lansate pentru a repara cele aproximativ o sută de buguri identificate în campania single-player și în modul multiplayer.[71]

Continuitatea seriei[modificare | modificare sursă]

"Assassin's Creed este format din perioade – avem perioada lui Ezio și cea a lui Altair, iar amândouă se vor încheia în Revelations, dar avem și perioada lui Desmond, programată să se încheie în decembrie 2012. Dar sunt multe perioade plănuite pentru serie – asta este toată povestea. Istoria este locul nostru de joacă".

 —Alex Amancio, regizorul jocului Assassin's Creed: Revelations, octombrie 2011[72]

În septembrie 2012, scenaristul seriei, Corey May, a spus că povestea din Assassin's Creed III lasă mult loc "de joacă".[73] În noiembrie 2012, The Gaming Liberty a găsit un chestionar Ubisoft care sugera că un nou joc urmează să se lanseze anul următor. Chestionarul întreba participanții ce părere au despre o reîntoarcere a lui Desmond, Connor și a cadrului Revoluționar American, dar și dacă ar cumpără un asemenea joc în anul următor. Chestionarul mai întreba participanții și ce părere ar avea despre introducerea unui mod co-op.[74][75]

Pe 28 februarie 2013, Ubisoft a postat prima imagine promoțională a următorului joc Assassin's Creed.[76] Intitulat Assassin's Creed IV: Black Flag, este o continuare a poveștii din prezent a lui Assassin's Creed III și un prequel al poveștii din trecut. Jocul are loc în insulele din Caraibe, în timpul în timpul Epocii de aur a pirateriei, și urmărește povestea lui Edward Kenway; tatăl lui Haytham Kenway și bunicul lui Ratonhnhaké:ton, personajul principal din Assassin's Creed III.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Gilbert, Henry (5 martie 2012). „Assassin’s Creed III release date and more in first trailer”. GamesRadar. http://www.gamesradar.com/assassins-creed-iii-release-date-and-more-first-trailer/. Accesat la 5 martie 2012. 
 2. ^ a b Assassin's Creed 3 gets first trailer, Ubisoft talks up 'revolutionary new game engine'”. Computer and Video Games. 5 martie 2013. http://www.computerandvideogames.com/338520/assassins-creed-3-gets-first-trailer-ubisoft-talks-up-revolutionary-new-game-engine/. Accesat la 5 martie 2012. 
 3. ^ Nintendo: 23 games launching with Wii U console”. USA Today. 26 septembrie 2012. http://www.usatoday.com/tech/gaming/story/2012/09/26/nintendo-23-games-launching-with-wii-u-console/57844666/1. Accesat la 30 septembrie 2012. 
 4. ^ Ubisoft Online Store – Assassin's Creed III PC. http://shop.ubi.com/store/ubiemea/en_EN/home/ThemeID.8605700/ccRef.en_IE. 
 5. ^ Ubisoft Online Store – Assassin's Creed III. http://shop.ubi.com/store/ubiemea/en_EN/home/ThemeID.8605700/ccRef.en_IE. 
 6. ^ Bertz, Matt (28 martie 2012). „Assassin's Creed III: The Redesigned Anvil Engine”. Game Informer. http://www.gameinformer.com/b/features/archive/2012/03/28/ac-iii-the-redesigned-anvil-engine.aspx. Accesat la 16 septembrie 2012. 
 7. ^ Kietzmann, Ludwig (28 februarie 2013). „Assassin's Creed 4: Black Flag hoists new hero onto PS3, 360, Wii U, PC. http://www.joystiq.com/2013/02/28/assassins-creed-4-black-flag-hoists-new-hero/. Accesat la 28 februarie 2013. 
 8. ^ Harman, Stace (27 martie 2012). „Connor goes loud: Assassin’s Creed III gets first showing”. VG247. http://www.vg247.com/2012/03/26/connor-goes-loud-assassins-creed-iii-gets-first-showing/. Accesat la 19 iunie 2012. 
 9. ^ a b Miller, Matt (1 martie 2012). „April Cover Revealed: Assassin's Creed III”. Game Informer. http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2012/03/01/april-cover-revealed-assassin-39-s-creed-iii.aspx. Accesat la 1 martie 2012. 
 10. ^ Robinson, Andy (2 martie 2012). „News: Assassin's Creed 3 first details: New hero is Connor, 'not all English are evil'”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/338316/assassins-creed-3-first-details-new-hero-is-connor-not-all-english-are-evil/. Accesat la 7 aprilie 2012. 
 11. ^ Miller, Matt (1 aprilie 2012). „Liberty and Death: Assassin's Creed III”. Game Informer (228): 38. 
 12. ^ GameInformer: First Take: Assassin's Creed 3 Part I”. GameTrailers. 29 octombrie 2012. http://www.gametrailers.com/video/first-take-assassins-creed/728504. Accesat la 6 octombrie 2014. 
 13. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite GI_naval
 14. ^ Assassin’s Creed 3: Why Starting From Scratch Has Been Worth It – Interview (Feature)”. NowGamer. 18 aprilie 2012. http://www.nowgamer.com/features/1326914/assassins_creed_3_why_starting_from_scratch_has_been_worth_it_interview.html. Accesat la 28 iulie 2012. 
 15. ^ 50 Things About Assassin’s Creed III That You Should Know”. Kotaku. 26 martie 2012. http://www.kotaku.com/5896386/50-things-about-assassins-creed-iii-that-you-should-know. Accesat la 28 iulie 2012. 
 16. ^ Assassin’s Creed: Brotherhood is not Assassin’s Creed 3. http://www.ps3blog.net/2010/07/08/assassins-creed-brotherhood-is-not-assassins-creed-3. 
 17. ^ Ubisoft: Brotherhood is not Assassin's Creed 2.5 – Neoseeker News Article”. Neoseeker.com. 20 iulie 2010. http://www.neoseeker.com/news/14389-ubisoft-brotherhood-is-not-assassins-creed-25/. Accesat la 1 martie 2012. 
 18. ^ Ubisoft reveals first ever details on Assassin's Creed 3”. Gamerzines.com. 8 iunie 2010. http://www.gamerzines.com/ps3/news/assassins-creed-3-details.html. Accesat la 17 noiembrie 2010. 
 19. ^ Assassins Creed 3 will see Desmond Miles become the Ultimate Assassin”. Video Games Blogger. 10 iunie 2009. http://www.videogamesblogger.com/2009/06/10/assassins-creed-3-will-see-desmond-become-the-ultimate-assassin.htm. Accesat la 17 noiembrie 2010. 
 20. ^ Assassin's Creed: Revelations Creative Director Quits Ubisoft”. GamingUnion.net. 11 ianuarie 2012. http://www.gamingunion.net/news/assassins-creed-revelations-creative-director-quits-ubisoft--7488.html. Accesat la 11 ianuarie 2011. 
 21. ^ Pereira, Chris. „Expect a Larger Gap Between Future Assassin's Creed Releases”. 1UP.com. http://www.1up.com/news/expect-larger-gap-between-assassins-creed-games. 
 22. ^ Jackson, Mike. „New Assassin's Creed in 2012, confirms Ubi”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/325502/new-assassins-creed-in-2012-confirms-ubi/. 
 23. ^ Robinson, Andy (26 ianuarie 2012). „Assassin's Creed 3 will be series' 'biggest yet' – Ubisoft”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/333495/assassins-creed-3-will-be-series-biggest-yet-ubisoft/. Accesat la 1 martie 2012. 
 24. ^ a b Reilly, Jim (15 februarie 2012). „Assassin's Creed III Coming In October”. Game Informer. http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2012/02/15/assassin-39-s-creed-3-release-date.aspx. Accesat la 27 decembrie 2012. 
 25. ^ a b Ivan, Tom (15 februarie 2012). „Assassin's Creed 3 release confirmed for October”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/336082/assassins-creed-3-release-date-october-30/. Accesat la 1 martie 2012. 
 26. ^ Robinson, Andy (27 ianuarie 2012). „Assassin's Creed 3 heads to American Revolution – Rumour”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/333754/assassins-creed-3-heads-to-american-revolution-rumour/?cid=OTC-RSS&attr=CVG-General-RSS. Accesat la 1 martie 2012. 
 27. ^ a b c Phillips, Tom. „Assassin's Creed 3 set in American Revolution – report”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-03-01-assassins-creed-3-set-in-american-revolution-report. Accesat la 1 martie 2012. 
 28. ^ Laborde, Nicholas (1 martie 2012). „Assassin's Creed 3: OXCGN Picks American Revolution in March 2011 – Evidence now in!”. OXCGN. http://oxcgn.com/2012/03/01/assassins-creed-3-oxcgn-picks-american-revolution-in-march-2011-evidence-now-in/. Accesat la 1 martie 2012. 
 29. ^ Assassin's Creed III Packshots”. Ubisoft on Facebook. 1 martie 2012. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150594293448068.391304.6119163067&type=3. Accesat la 1 martie 2012. 
 30. ^ Yin-Poole, Wesley. „Official Assassin's Creed 3 box art confirms American Revolution setting”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-03-01-official-assassins-creed-3-box-art-confirms-american-revolution-setting. Accesat la 1 martie 2012. 
 31. ^ Robinson, Andy (1 martie 2012). „Assassin's Creed 3 is official, set in America – First images”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/338061/assassins-creed-3-is-official-set-in-america-first-images/. Accesat la 1 martie 2012. 
 32. ^ Ivan, Tom (2 martie 2012). „News: First Assassin's Creed 3 screenshots appear online”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/338285/first-assassins-creed-3-screenshots-appear-online/. Accesat la 7 aprilie 2012. 
 33. ^ Robinson, Andy (5 martie 2012). „News: Assassin's Creed 3 'aiming to look next-gen' on 360, PS3 – Ubisoft”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/338581/assassins-creed-3-aiming-to-look-next-gen-on-360-ps3-ubisoft/. Accesat la 7 aprilie 2012. 
 34. ^ Robinson, Andy (27 martie 2012). „News: Assassin's Creed 3 team 'looking at Red Dead Redemption success'”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/341576/assassins-creed-3-team-looking-at-red-dead-redemption-success/. Accesat la 7 aprilie 2012. 
 35. ^ PDT (28 martie 2012). „Assassin's Creed III female hero would be a 'pain,' says developer — GameSpot.com”. Gamespot. http://asia.gamespot.com/news/assassins-creed-iii-female-hero-would-be-a-pain-says-developer-6368577. Accesat la 7 aprilie 2012. 
 36. ^ a b Assassin's Creed III (PS3)”. Game Rankings. http://www.gamerankings.com/ps3/621796-assassins-creed-iii/index.html. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 37. ^ a b Assassin's Creed III (X360)”. Game Rankings. http://www.gamerankings.com/xbox360/621797-assassins-creed-iii/index.html. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 38. ^ a b Assassin's Creed III (WIIU)”. Game Rankings. http://www.gamerankings.com/wii-u/662540-assassins-creed-iii/index.html. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 39. ^ a b Assassin's Creed III (PC)”. Game Rankings. http://www.gamerankings.com/pc/662288-assassins-creed-iii/index.html. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 40. ^ a b Assassin's Creed III for PlayStation 3 – Reviews, Ratings, Credits, and More”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/playstation-3/assassins-creed-iii. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 41. ^ a b Assassin's Creed III for Wii U – Reviews, Ratings, Credits, and More”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/wii-u/assassins-creed-iii. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 42. ^ a b Assassin's Creed III for Xbox 360 – Reviews, Ratings, Credits, and More”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/xbox-360/assassins-creed-iii. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 43. ^ a b Assassin's Creed III for PC – Reviews, Ratings, Credits, and More”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/pc/assassins-creed-iii. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 44. ^ Assassin's Creed III review”. Edge. http://www.edge-online.com/review/assassins-creed-iii-review/. Accesat la 9 noiembrie 2012. 
 45. ^ Bramwell, Tom (30 octombrie 2012). „Assassin's Creed 3 review • Reviews • Xbox 360 •”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-10-30-assassins-creed-3-review. Accesat la 9 noiembrie 2012. 
 46. ^ a b Webb, Morgan. „Assassin's Creed 3 Review for Xbox 360”. G4TV. http://www.g4tv.com/games/xbox-360/65904/assassins-creed-3/review/. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 47. ^ a b Miller, Matt (30 octombrie 2012). „Assassin's Creed III Staggering Scope And Breadth”. Game Informer. http://www.gameinformer.com/games/assassins_creed_iii/b/xbox360/archive/2012/10/30/assassin-39-s-creed-iii-review-staggering-scope-and-breadth.aspx. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 48. ^ a b Assassin's Creed III (Xbox 360) Review”. GameSpot. http://www.gamespot.com/assassins-creed-iii/reviews/assassins-creed-iii-review-6399036/. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 49. ^ Assassin's Creed III Review”. GamesRadar. 30 octombrie 2012. http://www.gamesradar.com/assassins-creed-iii-review/. Accesat la 9 noiembrie 2012. 
 50. ^ REVIEW – Assassin's Creed III”. GameTrailers. http://www.gametrailers.com/reviews/455lbk/assassin-s-creed-iii-review. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 51. ^ a b Assassin's Creed III Review”. IGN. http://www.ign.com/articles/2012/10/30/assassins-creed-iii-review. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 52. ^ Kietzmann, Ludwig (30 octombrie 2012). „Assassin's Creed 3 review: Declination of independence”. Joystiq. http://www.joystiq.com/2012/10/30/assassins-creed-3-review-declination-of-independence/. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 53. ^ Gregory, Joel (30 octombrie 2012). „Assassin’s Creed 3 PS3 review – struggling to break the shackles of the old world”. PlayStation Official Magazine (UK). http://www.officialplaystationmagazine.co.uk/review/assassins-creed-3-ps3-review-struggling-to-break-the-shackles-of-the-old-world/2/. Accesat la 20 noiembrie 2012. 
 54. ^ a b Assassin's Creed 3 Review”. Official Xbox Magazine. http://www.oxmonline.com/assassins-creed-iii-review?page=0,1. Accesat la 30 octombrie 2012. 
 55. ^ Assassin's Creed III Review”. PC Gamer. http://www.pcgamer.com/review/assassins-creed-3-review/. Accesat la 4 decembrie 2012. 
 56. ^ Juba, Joe (4 decembrie 2015). „Ranking The Entire Assassin’s Creed Series”. Game Informer. GameStop. http://www.gameinformer.com/b/features/archive/2015/12/04/ranking-the-entire-assassin-s-creed-series.aspx. Accesat la 5 decembrie 2015. 
 57. ^ ‘Journey,’ ‘Assassin’s Creed III’ among Spike Video Game Awards nominees”. The Washington Post. 16 noiembrie 2012. http://www.washingtonpost.com/entertainment/journey-assassins-creed-iii-among-spike-video-game-awards-nominees/2012/11/15/bc1d9fa0-2fa5-11e2-af17-67abba0676e2_story.html. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 58. ^ Academy of Interactive Arts & Sciences – 16th Annual D.I.C.E. Awards Finalists” (PDF). Academy of Interactive Arts & Sciences. 14 ianuarie 2013. Există o versiune arhivată la 8 februarie 2013. http://www.webcitation.org/6EHEUcRtJ. Accesat la 14 ianuarie 2013. 
 59. ^ Sliwinski, Alexander (8 februarie 2013). „Journey takes 'Game of the Year' at DICE awards” (PDF). Joystiq. Există o versiune arhivată la 8 februarie 2013. http://www.webcitation.org/6EHESixoW. Accesat la 8 februarie 2013. 
 60. ^ Narcisse, Evan (24 ianuarie 2013). „Here Are the 2012 Games That Developers Want to Give Awards to”. Kotaku. Gawker Media. Există o versiune arhivată la 24 ianuarie 2013. http://www.webcitation.org/6DvA2Wlaq. Accesat la 24 ianuarie 2013. 
 61. ^ PDT (29 martie 2012). „Assassin's Creed III setting Ubisoft preorder records — GameSpot.com”. Gamespot. http://asia.gamespot.com/news/assassins-creed-iii-setting-ubisoft-preorder-records-6368828. Accesat la 7 aprilie 2012. 
 62. ^ Goldfarb, Andrew (25 octombrie 2012). „Assassin’s Creed III Pre-Orders Break Ubisoft Record”. IGN. http://www.ign.com/articles/2012/10/25/assassins-creed-iii-pre-orders-break-ubisoft-record?abthid=50896fcbf6090bd57d000033. Accesat la 25 octombrie 2012. 
 63. ^ Phillips, Tom (5 noiembrie 2012). „UK chart: Assassin's Creed 3 top, second biggest launch of the year”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-11-05-uk-charts-assassins-creed-3-top-second-biggest-launch-of-the-year. Accesat la 9 noiembrie 2012. 
 64. ^ AC3 Sales”. The Inquirer. http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2222373/assassin-s-creed-3-making-a-killing-in-the-uk-games-charts. Accesat la 5 noiembrie 2012. 
 65. ^ Matulef, Jeffrey (6 noiembrie 2012). „Assassin's Creed 3 sales estimated at over 3.5 million units”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-11-06-assassins-creed-3-sales-estimated-at-over-3-5-million-units. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 66. ^ Assassin’s Creed III Sales Pass 7 Million”. IGN. http://www.ign.com/articles/2012/12/12/assassins-creed-iii-sales-pass-7-million. Accesat la 22 decembrie 2012. 
 67. ^ Ding, Christopher (4 ianuarie 2013). „Revealed: The UK's Top 20 bestselling games of 2012”. Market for Home Computing and Video Games. Există o versiune arhivată la 4 ianuarie 2012. http://www.webcitation.org/6DQlfVlEG. Accesat la 4 ianuarie 2013. 
 68. ^ Mallory, Jordan (10 ianuarie 2013). „December NPD: 2012 sales hit $13.26 billion, Black Ops 2 leads the pack”. Joystiq. AOL. Există o versiune arhivată la 11 ianuarie 2013. http://www.webcitation.org/6Da2gjZ6A. Accesat la 11 ianuarie 2013. 
 69. ^ Ivan, Tom (7 februarie 2013). „News: Assassin's Creed 3: 12 million sales boost Ubisoft's Q3”. ComputerAndVideoGames.com. http://www.computerandvideogames.com/389939/assassins-creed-3-12-million-sales-boost-ubisofts-q3/. Accesat la 21 februarie 2013. 
 70. ^ Phillips, Tom (14 noiembrie 2012). „Assassin's Creed 3 PC "will be less buggy than the console versions" at launch”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-11-14-assassins-creed-3-pc-will-be-less-buggy-than-the-console-versions-at-launch. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 71. ^ Phillips, Tom (16 noiembrie 2012). „Ubisoft details huge Assassin's Creed 3 patch”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-11-16-huge-assassins-creed-3-patch-detailed. Accesat la 28 noiembrie 2012. 
 72. ^ Pereira, Chris. „Expect a Larger Gap Between Future Assassin's Creed Releases”. 1up. http://www.1up.com/news/expect-larger-gap-between-assassins-creed-games. 
 73. ^ Jackson, Mike. „Assassin's Creed 3 plot leaves possible sequels 'plenty of room to play'”. CVG. http://www.computerandvideogames.com/369899/assassins-creed-3-plot-leaves-possible-sequels-plenty-of-room-to-play/. 
 74. ^ Robinson, Andy. „Assassin's Creed survey suggests 2013 sequel with co-op”. ComputerAndVideoGames.com. http://www.computerandvideogames.com/381043/assassins-creed-4-survey-suggests-2013-sequel-with-co-op/. Accesat la 20 ianuarie 2012. 
 75. ^ Wesley Yin-Poole. „Would you like co-op in the next Assassin's Creed?”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2012-11-29-would-you-like-co-op-in-the-next-assassins-creed. Accesat la 20 ianuarie 2012. 
 76. ^ Schreier, Jason (26 februarie 2013). „Assassin’s Creed IV Is All About Pirates, According To This Poster”. Kotaku.com. http://kotaku.com/5987035/assassins-creed-iv-is-all-about-pirates-according-to-this-poster. Accesat la 26 februarie 2013. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]