Sari la conținut

Chichén Itzá

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Chichén Itzá
Patrimoniul Mondial UNESCO
Țara Mexic Modificați la Wikidata
LocalitateChichén Itzá[*][[Chichén Itzá (human settlement in Mexico)|​]] Modificați la Wikidata
Unitate administrativăYucatán, Mexic Modificați la Wikidata
Criterii(i), (ii), unic unei tradiții culturale Modificați la Wikidata
Referință483 Modificați la Wikidata
Anul1989 (Sesiunea a 13-a) Modificați la Wikidata
Chichén Itzá se află în Mexic
Chichén Itzá
Chichén Itzá
Chichén Itzá (Mexic)
Poziția geografică
Coordonate20°40′59″N 88°34′07″W ({{PAGENAME}}) / 20.683055555556°N 88.568611111111°V Modificați la Wikidata
* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO

Chichén Itzá (din limba mayașă yucatecă: Chi'ch'èen Ìitsha',[1]; pronunție spaniolă: /tʃiːˈtʃɛn iːˈtsɑː/; tradus „La gura fântânii Itzá”) este un uriaș sit arheologic pre-columbian construit de civilizația Maya și aflat în partea central-nordică a peninsulei Yucatán, în statul Yucatán, Mexic.

Chichén Itzá a fost un centru regional al câmpiilor mayașe din nord din perioada clasică târzie până în cea clasică terminală și spre începutul perioadei postclasice. Situl prezintă o multitudine de stiluri arhitecturale, de la ceea ce se numește stilul „mexicanizat” și cu influențe din stilurile văzute în centrul Mexicului și până la stilul Puuc din câmpiile nordice. Prezența stilurilor central-mexicane a fost considerată un semn al migrațiilor directe a populațiilor din centrul Mexicului sau a unor cuceriri a acestora, dar interpretările contemporane văd prezența acestor stiluri non-mayașe mai mult ca un rezultat al schimburilor culturale.

Ruinele Chichén Itzá sunt proprietate a guvernului federal mexican, iar situl este administrat de Instituto Nacional de Antropología e Historia (Institutul Național Mexican de Antropologie și Istorie, INAH). Pământul de sub monumente, însă, este în proprietatea privată a familiei Barbachano.[2]

  1. ^ Barrera Vásquez et al., 1980, Cordemex dictionary
  2. ^ Pentru baza legală a dreptului de proprietate asupra sitului Chichén și altor locuri de patrimoniu, vezi Breglia (2006), în particular capitolul 3, „Chichén Itzá, a Century of Privatization” („Chichén Itzá, un secol de privatizare”). Pentru conflictele de proprietate asupra lui Chichen Itza, vezi Castañeda (2005).
  • Breglia, Lisa (). Monumental Ambivalence: The Politics of Heritage. Austin: University of Texas Press. ISBN 978-0-292-71427-4. OCLC 68416845. 
  • Barrera Vásquez, Alfredo (). Diccionario maya Cordemex: maya-español, español-maya. with collaborations by Refugio Vermont Salas, David Dzul Góngora, and Domingo Dzul Poot. Mérida, Mexico: Ediciones Cordemex. OCLC 7550928. 
  • Castañeda, Quetzil E. (). „On the Tourism Wars of Yucatán: Tíich', the Maya Presentation of Heritage”. Anthropology News. Arlington, VA: American Anthropological Association. 46 (5): pp.8–9. ISSN 1541-6151. OCLC 42453678. Arhivat din original (Reprinted online as "Tourism “Wars” in the Yucatán", AN Commentaries) la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]


Coordonate: 20° 41′ 3" n. Br., 88° 34′ 7" w. L.