Cezar Ouatu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cezar Florin Ouatu
Date personale
Născut (44 de ani) Modificați la Wikidata
Ploiești, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreț de operă
pianist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeCezar The Voice, Florin Cezar Ouatu
StudiiConservatorio Giuseppe Verdi[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalOperă, pop-opera, jazz
Tipul de vocecontratenor[1]  Modificați la Wikidata
Instrument(e)pian  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2004-prezent
Case de discuriHaHaHa Production, Cat Music
Colaborare cuAndrea Bocelli, Angela Gheorghiu, Vangelis
Cezar 2013

Cezar Florin Ouatu (n. , Ploiești, România), cunoscut și ca Cezar The Voice sau Cezar, este un interpret român de operă (contratenor), pop-opera și pianist. Este cunoscut datorită piesei „It's My Life”, cu care a câștigat Selecția Națională 2013 și cu care a participat la Concursul Muzical Eurovision 2013 din Malmö, Suedia.[2] Cezar, alături de soprana Angela Gheorghiu, va cânta la concertul pe care tenorul italian Andrea Bocelli îl va susține pe 25 mai, la Romexpo.[3] În 2011, a acordat un interviu amplu pentru numărul prestigioasei reviste lunare de specialitate, “Das Opernglas”.[4] A apărut de asemenea și pe coperta acesteia.[5][6]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie de muzicieni, fiind fiul flautistului Florin Ouatu, de la Filarmonica din Ploiești și fost profesor la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria. La doar 6 ani a învățat să cânte la pian, urmând un profil artistic. A absolvit Liceul Muzical „Carmen Sylva” din Ploiești; în 2004 a absolvit cu notă maximă secția de canto clasic a Conservatorului „Giuseppe Verdi” din Milano unde fusese admis în 2001. A studiat de asemenea și muzică barocă. A debutat ca interpret profesionist pe scena Teatrului „La Fenice” din Veneția, a cântat pe cele mai importante scene din lume[necesită citare] și a obținut numeroase distincții la concursuri de canto în orașe precum Barcelona, Dresda, Milano și în țări precum Monaco și San Marino. A cântat la opere prestigioase precum cele din Lausanne, Barcelona, Potsdam ș.a.[7][8][9]

Eurovision 2013[modificare | modificare sursă]

Cezar la Eurovision 2013

În decembrie 2012, el a abordat stilul muzical pop-opera, care combină opera cu genul muzical pop. După cum relatează el însuși în ediția online a Ziarului Prahova,[10] Cristian Faur l-a îndemnat să cânte piesa „It's My Life”:

„Acum două săptămâni am primit un mesaj pe Facebook de la Cristian Faur - compozitorul si textierul piesei „It’s My Life” - care mi-a spus că m-a ales pe mine să interpretez o melodie de-a sa. Am ascultat piesa, mi-a plăcut și am spus: „De ce nu ?” - pentru că eu sunt foarte pasionat de orice gen de muzică.”

A trecut cu ușurință de preselecții și de semifinalele Selecției Naționale 2013, ajungând în finală. În ultimul act al selecției, el a intrat cu numărul 7 în concurs. A obținut în total 20 de puncte (8 din votul juriului și 12 din televot) și s-a clasat pe primul loc, devenind reprezentantul României la Concursul Muzical Eurovision 2013 organizat la Malmö, Suedia. A reușit să obțină locul 5 în semifinală, iar în marea finală, Cezar a terminat pe locul 13[11].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cezar: Este pentru prima dată când un contratenor se califică în finala Eurovision, România Liberă, , accesat în  
  2. ^ „Cezar a câștigat Finala Eurovision România 2013”. tvr.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Angela Gheorghiu și Cezar vor cânta la concertul pe care Andrea Bocelli îl va susține la București - Mediafax”. Mediafax.ro. Accesat în . 
  4. ^ „DAS INTERVIEW: FLORIN CEZAR OUATU in der Ausgabe 10/2011 - Das Opernglas Textarchiv”. Archiv.opernglas.de. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „ePAPER Ausgabe 10/2011 | Das Opernglas”. Opernglas.de. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „FLORIN CEZAR OUATU este pe coperta prestigioasei Das Opernglas din octombrie « Opera Online”. Operaonline.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „VIDEO INTERVIU Cezar Ouatu: „Ziua lucram în supermarket și seara mă duceam la Conservator". adevarul.ro. . Accesat în . 
  8. ^ „VIDEO FOTO Cine este Cezar Ouatu, câștigătorul Eurovision România 2013”. adevarul.ro. . Accesat în . 
  9. ^ Nume. „Angela Gheorghiu și Cezar Ouatu vor cânta la concertul pe care Andrea Bocelli îl va susține la București | Romania Libera”. Romanialibera.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Contratenorul Cezar Florin Ouatu”. ZiarulPrahova.ro. . Accesat în . 
  11. ^ Malmö 2013 (în engleză), eurovision.tv 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Cezar Florin Ouatu la Wikimedia Commons

Interviuri


Predecesor:
Mandinga
România la Concursul Muzical Eurovision
2013
Succesor:
Paula Seling și Ovi