Reuven Rivlin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Reuven Rivlin

Reuven Rivlin (ebraică: ראובן ריבלין, născut la 9 septembrie 1939, la Ierusalim) este un politician israelian, avocat de profesie. Face parte din partidul conservator Likud. Este președintele Knessetului, parlamentul israelian, din anul 2009, și a mai îndeplinit această funcție între anii 2003-2006.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Reuven Rivlin s-a născut la Ierusalim, în Palestina mandatară, ca fiu al orientalistului și arabologului Yossef Yoel Rivlin, profesor la Universitatea Ebraică și descendent al familiei Rivlin care s-a stabilit la Ierusalim în urmă cu mai multe generații, odata cu imigrarea învățăceilor rabinului Eliyahu Hagaon din Vilna. Reuven Rivlin a studiat dreptul la Universitatea Ebraica și, drept consecință a educației primite de la tatăl său, stăpânește bine limba arabă.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

A fost membru al Knessetului din partea partidului Likud mai întâi între anii 1988-1992 și apoi a fost reales in Knesset începând din anul 1996. În trecut a încercat (in anul 1988) să fie ales primar al Ierusalimului (pierzand în favoarea primarului în funcție, Teddie Kollek) și în anul 2007 a candidat la funcția de președinte al Israelului, eșuând în fața candidaturii lui Shimon Peres. A îndeplinit ,între altele, funcția de ministru al telecomunicațiilor în primul cabinet Ariel Sharon. În anul 2007 s-a împotrivit cu vehemență aplicării planului lui Ariel Sharon de deconectare a Israelului de Fâșia Gaza. În multe rânduri a luat poziție împotriva încercărilor din partea unor factori naționaliști din rândurile evreilor de a limita drepturile de expresie ale unor deputați arabi israelieni, care obișnuiesc să atace consecvent și fără menajamente politica internă și externă a guvernelor țării. A boicotat ceremonia de la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim la care a participat papa Benedict al XVI-lea. A fost deseori criticat pentru ceea ce s-a considerat de către unii, încălcări ale neutralității funcției de președinte al Knessetului.

Reuven Rivlin este căsătorit și tatăl a patru copii. Din anii 1960 este vegetarian.

Legături externe[modificare | modificare sursă]