al-Qaida

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Al-Qaida

Страны, где активна «Аль-Каида»
Înființare  Modificați la Wikidata
FondatorOsama bin Laden  Modificați la Wikidata
Steagul folosit de mai multe facțiuni Al-Qaida

Al-Qaeeda (pronunție românească: /alˈkaɪda/; în arabă: القاعدة, pronunție arabă: [ælqɑːʕɪdɐ]; nume scris și sub formele: al-Qa'idah, al-Qaeda, al-Qa'ida sau al-Quaida și tradus ca Baza sau Fundația) este o organizație teroristă fondată în august 1988[1] și cu întârziere în 1989.[2] care sprijină activitățile extremiste islamice în lume. Fondatorul, liderul și principalul finanțator al ei a fost Osama bin Laden, un milionar de origine saudită. A fost fondată în 1988 cu scopul de a extinde mișcarea de rezistență contra forțelor sovietice în Afganistan într-o mișcare pan-islamică.

Se consideră că al-Qaida este responsabilă pentru atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York, dar organizația și-a asumat responsabilitatea și pentru atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bergen 2006, p. 75. .
  2. ^ United States District Court, Southern District of New York (). „Testimony of Jamal Ahmad Al-Fadl”. United States v. Usama bin Laden et al., defendants. James Martin Center for Nonproliferation Studies. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ali Laidi, Efectul de bumerang - Cum a determinat globalizarea apariția terorismului, Editura House of Guides, 2007
  • Paul L. Williams, Al Qaeda frăția terorii, Editura Lucman, București, 2004

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Media