Pedro Negrescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pedro Negrescu
Informații generale
Nume naștere Petronius Aciocârlănoaei
Data și locul nașterii 25 aprilie 1969
Flag of Romania.svg Romania
Gen muzical jazz
Ocupație contrabasist
Instrument(e) contrabas
Ani de activitate 1990 - prezent
Case de discuri Mediaround, Green Records

Pedro Negrescu (pe numele real Petronius Aciocârlănoaei) (n. 25 aprilie 1969, Tecuci) este român, un profesor, instrumentist, regizor muzical și contrabasist de jazz și dirijor de muzică clasică.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Petronius Negrescu ( numele sau real este Aciocirlanoaei V. Vasile Petronius), s-a nascut intr-un loc cu o bogata traditie muzicala, unde a si inceput studiul viorii.

A debutat "dirijoral", ca o predestinare, de la cea mai frageda varsta, la clasa ilustrului profesor Valentin Gabrielescu, unde, facand parte din grupa speciala de auz absolut, era aproape in exclusivitate castigatorul concursului de solfegiu - dictat, iar drept premiu era bagheta, si deci dreptul de a dirija clasa.

A inceput studiile de orchestra ca violoncelist, inca din gimnaziu, la Liceul de Arta "G. Enescu" din Bucuresti, unde manifestand o adevarata pasiune pentru aceasta, a sustinut concerte ca sef de partida.

A urmat cursurile de orchestra la Haendel Akademie - Karlsruhe - Germania in 2000, 2001, 2003, atat la sectiunea instrumentala, cat si cea de opera.

In anul 2008 a beneficiat de o bursa post-universitara in S.U.A.,unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston, si a participat ca instrumentist in Orchestra Idellwild Festival, cu care a concertat la celebra Disney Hall. A asistat deasemenea la repetitiile orchestrelor Los Angeles Philarmonyc, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra. In urma acestor studii, a obtinut Certificate of Highest Distinction.

Ca dirijor, a sustinut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din: Arad, Timisoara, Cluj, Bacau, Botosani, Iasi, a Teatrului Muzical N. Leonard din Galati, si a Tearului de Opereta din Kiev.

Din anul 2000, se dedica aproape in intregime artei dirijorale, parcurgand etape de studiu in particular, de masterat si de doctorat, avandu-i ca profesori pe : Petru Andriesei, Cristian Brancusi, Dumitru Goia. A mai studiat cu maestrii: Petru Oshanitsky, Sabin Pautza, Larry Livingston, Ilarion Ionescu Galati, Valentin Doni.

Ca muzician de jazz, a sustinut numeroase concerte, realizand foarte multe inregistrari de radio si televiziune. Este autorul a trei albume proprii si totodata autor al unor muzici de teatru, si film.

Dupa o indelungata cariera didactica, in prezent este profesor la Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures, Facultatea de Muzica, unde preda materii ca: Estetica, Folclor, Teorie-Solfegiu-Dictat, Citire de partituri, Dirijat.

Activitate[modificare | modificare sursă]

În 13 august 2011 Pedro Negrescu și Maria Răducanu au concertat pro bono (gratuit) la festivalul FânFest, Roșia Montană în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană” [1].

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • " Rădăcini" ( 2002 , Mediaround )
  • " Jazz behind the Carpatians : johnny Răducanu meets Theodora Enache" ( 1999 , Green Records , România )

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]