Leopard pătat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Leopard pătatAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Clouded leopard.jpg
Un leopard pătat
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Felidae
Subfamilie: Pantherinae
Gen: Neofelis
Specie: N. nebulosa
Nume binomial
Neofelis nebulosa
(Griffith, 1821)
Răspândirea leopardului pătat

Răspândirea leopardului pătat

Leopardul pătat (Neofelis nebulosa) este o felină găsită din Himalaya, în Asia de Sud-Est și în în China , și a fost clasificată ca vulnerabilă în 2008 de către IUCN. Mărimea populației totale este suspectată a fi mai puțin de 10.000 indivizi maturi, cu o tendință de scădere a populației cu 1.000 de adulți.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Leoparzii pătați au o blană roșcată, și sunt marcate distinct cu pete mari, neregulate în formă, asemănătoare norilor. Acest aspect unic a determinat ca numele felinei să vină de la cuvântul "nebulosus" (latinescul "acoperit").

Capul unui leopard înnorat

Greutate[modificare | modificare sursă]

Leopardul pătat cântărește de obicei între 15 și 23 kg (33 și 51 lb).

Inălțime[modificare | modificare sursă]

Are o înălțime de 25 cm până la 40 de centimetri (9.8 – 16 in).

Lungime[modificare | modificare sursă]

Femelele au o lungime cap-corp variind de la 68 - 94 centimetri (27 - 37 in), până la 61 - 82 centimetri (24 la 32 în coadă), în timp ce masculii sunt mai mari, variind de la 81 la 108 cm (32 la 43 în),până la 74 - 91 centimetri (29 la 36 în).

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Femelele dau naștere la un număr de doi-patru pui, după o perioadă de gestație de aproximativ 85 - 93 de zile.La naștere, puii cântăresc de la 140 la 280 grame (4.9 - 9.9 oz).

Un leopard înnorat la, Rosamond, California

Este o specie pe cale de dispariție, din cauza atacurilor braconierilor și de multe ori sunt în pericolul de a fi călcați de animale mai mari. Se mai găsesc foarte puține exemplare; cel mai recent au fost găsiți doi pui în nordul Africii, fiind rămași fără mamă din cauza braconierilor. Din păcate, posibilitatea de a mai fi găsite exemplare în alte zone ale Africii este foarte scăzută.