Megadeth

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
150px
Metalmania 2008 Megadeth 001.jpg
Megadeth la Metalmania 2008
Informații generale
Origine Statele Unite ale Americii Statele UniteLos Angeles, California, Statele Unite
Gen muzical Heavy metal, thrash metal, hard rock, speed metal
Ani de activitate 1983 - 2002
2004 - prezent
Case de discuri Combat Records (1984-1986)
Capitol Records (1986-2000)
Sanctuary Records (2000-2006)
Roadrunner Records (2007-prezent)
Interpretare cu Metallica
MD.45
Cacophony
Savatage
Eidolon
Slayer
Anthrax
Website www.megadeth.com
Membri
Dave Mustaine
Dave Ellefson
Chris Broderick
Shawn Drover

Megadeth este o formație americană de heavy metal din Los Angeles, California formată în 1983. Fondată de Dave Mustaine în urma plecării sale de la Metallica, formația a lansat doisprezece albume de studio (ultimul în septembrie 2009), șase albume live, 32 de videoclipuri și trei compilații.

Fiind pionieră a mișcării thrash metal americane, Megadeth a devenit cunoscută pe plan internațional în anii '80, membrii formației schimbându-se însă frecvent, în parte datorită problemelor notorii privind abuzul de substanțe. Din 1983 până în 2002, Mustaine și basistul Dave Ellefson au fost singuri membrii constanți în formație. După găsirea sobrietății și asigurarea unei componențe stabile, Megadeth a lansat o serie de albume care au primit discurile de aur sau de platină, incluzând albumul de referință care a primit discul de platină, Rust in Peace din 1990 și albumul nominalizat la Grammy Awards, Countdown to Extinction din 1992. Formația s-a destrămat în 2002 după ce Mustaine a suferit o leziune severă a nervilor de la mâna stângă. Totuși după ce s-a recuperat fizic a reunit formația în 2004 și a lansat albumul The System Has Failed, urmat de United Abominations din 2007. Megadeth, împreună cu noul chitarist Chris Broderick au lansat al doisprezecelea album de studio, intitulat Endgame, pe 15 septembrie 2009.[1]

Megadeth este cunoscută pentru stilul distinctiv al chitării din piesele lor, adesea incluzând pasaje muzicale complexe și solouri de chitară. Mustaine este de asemenea cunoscut pentru versurile pieselor formației, acestea implicând adesea politica, războiul, dependența și relațiile personale.

Megadeth a vândut mai mult de 20 de milioane de albume în toată lumea,[2] șase albume consecutive primind discul de platină în Statele Unite. Formația de asemenea a primit aclamațiile criticilor având șapte nominalizări consecutive la Grammy Awards pentru Best Metal Performance. În cei 24 de ani de activitate ai formației. Magadeth a avut 20 de membrii oficiali, Dave Mustaine rămânând principalul compozitor și singurul membru original ca urmare a încheierii parteneriatului muzical cu David Ellefson în 2002. Megadeth este considerată una din formațiile care formează "Big Four of Thrash", alături de Metallica, Slayer și Anthrax, aceste formații fiind responsabile pentru crearea și popularizarea genului în anii '80.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Începutul (1983–1984)[modificare | modificare sursă]

După doar două luni după ce chitaristul Dave Mustaine a fost concediat din formația Metallica din cauza abuzului de alcool, droguri, comportamentului violent și conflictului de personalități,[3] Mustaine, basistul David Ellefson, chitaristul Greg Handevidt și bateristul Dijon Carruthers au format Megadeth în Los Angeles. Mustaine a declarat mai târziu "După ce am fost concediat de la Metallica, tot ce-mi aduc aminte este că voiam sânge. Sângele lor. Voiam să fiu mai rapid și mai 'greu' decât ei".[4]

Mânat de dorința de răzbunare[5] Mustaine a intensificat muzica formației, cântând mai rapid piesele existente precum "The Mechanix", pe care Metallica l-a adaptat în "The Four Horseman". După ce a căutat fără succes un vocalist timp de șase luni, Mustaine s-a decis să fie și vocalistul formației, fiind în același timp și principalul lirist și compozitor.

La începutul anului 1984 Megadeth a înregistrat trei piese demo, aceste fiind primele versiuni ale pieselor "Last Rites/Loved to Death", "Skull Beneath the Skin", și "Mechanix". Kerry King (Slayer), a participat în câteva apariții live până s-a găsit un înlocuitor permanent. După doar câteva apariții live în 1984, Lee Rauscha fost înlocuit cu bateristul Gar Samuelson. Mulțumită celor trei piese demo Megadeth a semnat un contract cu casa de discuri independentă Combat Records, iar în decembrie a fost adăugat încă un chitarist formației, Chris Poland, un prieten de-al lui Gar.

Killing Is My Business... and Business Is Good! (1985–1986)[modificare | modificare sursă]

La începutul anului 1985 formația a primit 8,000$ de la Combat Records pentru a înregistra și a produce albumul lor de debut. După ce au cheltuit jumătate din sumă pe droguri, alcool și mâncare formația a fost nevoită să-și concedieze producătorul și să se ocupe ei de album.[4] În ciuda producției defectuase Killing Is My Business... and Business Is Good!, lansat în mai 1985 a fost perceput ca o îmbinare reușită a genurilor thrash metal, și speed metal.[6][7] Albumul este considerat pe scară largă, printre mulți fani, ca fiind unul clasic. Cântece ca și „Killing is my Business... and Business Is Good”, „Rattlehead” și „Mechanix” sunt toate considerate ca fiind cele mai remarcate piese de pe album. Albumul conține o versiune metal a melodiei „These Boots Are Made For Walkin’” (Nancy Sinatra) cu versuri modificate, fiind primul cover al trupei.

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Anul lansării Titlul albumului Casa de discuri RIAA (S.U.A.)
1985 Killing Is My Business... And Business Is Good! Combat Records
1986 Peace Sells... But Who's Buying? Capitol Records Discul de platină
1988 So Far, So Good... So What! Capitol Records Discul de platină
1990 Rust in Peace Capitol Records Discul de platină
1992 Countdown to Extinction Capitol Records 2x Discul de platină
1994 Youthanasia Capitol Records Discul de platină
1997 Cryptic Writings Capitol Records Discul de platină
1999 Risk Capitol Records Discul de aur
2001 The World Needs a Hero Sanctuary Records Discul de aur
2004 The System Has Failed Sanctuary Records
2007 United Abominations Roadrunner Records
2009 Endgame Roadrunner Records
2011 Thirteen Roadrunner Records

Conexiuni externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Megadeth.com - News
  2. ^ Megadeth - The System Has Failed”. I Like Music review. http://www.ilikemusic.com/rock/Megadeth-675. Accesat la 22 aprilie 2007. 
  3. ^ Cecolini, Vinny. "Foreclosure of a Team", November 1998, Metal Hammer, reported by The Realms of Deth; last accessed January 20, 2007.
  4. ^ a b "Killing Is My Business... and Business Is Good" remastered album notes. May 2002, Loud Records, 9046-2.
  5. ^ Ling, Dave. "At the Start It Was About Revenge", September 1999, Metal Hammer, reported by The Realms of Deth; last accessed November 28, 2006.
  6. ^ Huey, Steve. "Killing Is My Business... and Business Is Good! AMG Review", at AMG.com; last accessed November 16, 2006.
  7. ^ Bregman, Adam. "Killing Is My Business... and Business Is Good!" Remastered version AMG Review, at AMG.com; last accessed November 16, 2006.