Code Lyoko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Code Lyoko este o serie animată franceză creată de Thomas Romain și Tania Palumbo în anul 2003. Este sponsorizată de MoonScoop, în asociație cu France 3 și Canal J. Această serie utilizează animația în 2D (pentru reprezentarea animată a lumii reale) și animația în 3D (pentru reprezentarea Lyoko - lumea cibernetică).

In 2004-2007, Code Lyoko era difuzat pe France 3 (Franța) și Cartoon Network (Statele Unite). Fiecare episod are aproximativ 26 de minute, o jumatate de ora cu tot cu reclame. In prezent există 97 de episoade incluzandu-le pe cele din seria pilot.

Pe data de 31 mai, 2011, MoonScoop, compania ce a produs Code Lyoko, a anunțat pe pagina sa de Facebook că serialul se va intoarce cu al 5-lea sezon, in mare parte din cauza fanilor numeroși și dedicați. Sezonul are 26 de episoade, îmbinand grafica generata de computer cu acțiunea pe viu. Serialul, redenumit acum, „Code Lyoko Evolution“ și-a avut premiera pe data de 19 decembrie, 2012.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Seria relatează povestea a 4 studenți inscriși la Academia Kadic: Odd, Ulrich, Yumi și Jeremie, care descopera o unitate de inteligență artificiala, Aelita, singurul ocupant al lumii digitale cunoscute ca Lyoko. Un program malevolent al Supercomputerului care adapostește Lyoko, XANA, planuiește din motive necunoscute sa distrugă intreaga specie umană de pe planeta noastră. XANA atacă Pământul folosindu-se de Turnuri care corup aparatele electronice, posedează obiecte, sau preiau controlul unor organisme. Cei 4 eroi trebuie sa o escorteze pe Aelita pana la Turnul activat, une aceasta il dezactiveaza, si salvează omenirea prin asta. XANA pune la cale mai multe strategii pentru a ucide eroii, cum ar fi sa ii facă sa asculte muzica care face oamenii sa intre in comă și apoi să moară, să ii țina prinși in Lyoko, să ii pună intr-o lume virtuală asemănatoare Pământului, să trimita 2 trenuri care conțin o varietate de chimicale toxice unul spre celălalt și multe altele. In tot acest timp, personajele principale au de aface cu viața lor de la școală, cu dragostea, rivalitățile, innebunesc și in general se confrunta cu viețile lor separate.

In primul sezon, nu se știau multe despre XANA sau despre istoria Lyoko. XANA a posedat la inceput lucruri precum ursuleți de pluș sau șobolani. Echipa Lyoko de obicei descoperă atacul, merge la Fabrică, și Aelita scrie „codul“ in ultimul moment inainte ca cineva să moară. In episodul „Cod: Pământul“ Aelita se materializeaza in sfârșit, serialul adoptând un nou tip de narare. Cu toate ca secvențele episoadelor au rămas aceleași, s-a adăugat mai multă continuitate, astfel incat vizionarea episoadelor in ordine incorectă ar duce la confuzie. Al doilea sezon a detaliat peronalitățile și dorințele personajelor, precum și cum s-a creat Lyoko. Un nou sector, Carthage, a fost descoperit, și noi personaje, cum ar fi William și misteriosul Franz Hopper, au intrat in scenă.

In ultimul episod al sezonului 2 (Cheia) majoritatea secretelor Supercomputerului au fost demascate. S-a revelat că Aelita era defapt un om și Hopper era tatăl ei, el creând Lyoko și XANA pentru a distruge Proiectul Carthage, un fel de operațiune militară extraordinar de avansată. Oricum, rămâneau intrebari la care nu exista raspuns. Cum a capatat XANA conștiință proprie? De ce a vrut Hopper să distruga Proiectul Carthage? Ce vrea acesta? Unele dintre aceste intrebari iși gasesc raspunsul in sezoanele 3 și 4, in care William devine un pericol major și planurile lui XANA pentru a prelua controlul lumii devin din ce in ce mai primejdioase.

Garage Kids[modificare | modificare sursă]

Cele 5 minute ale „pilotului“ din Code Lyoko, intitulat Garage Kids, au fost lansate în 2001 prin distribuția Antefilms. Deși similar în concept, diferă prin multe aspecte, precum faptul ca protagoniștii au puteri și în lumea reală, Razboinicii Lyoko nu exista, ci doar Aelita, etc. In Garage Kids, Lyoko este numit „Xanadu“.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Povestea din Code Lyoko este centrată în jurul a cinci oameni: Jeremie Belpois, Aelita Schaeffer, Odd Della Robbia, Ulrich Stern și Yumi Ishiyama precum și a antagonistului: XANA Desigur, mai sunt o varietate de personaje secundare demne de menționat, cum ar fi Elisabeth (Sissi) Delmas și lacheii ei, William Dunbar, Jim Morales, Nicolas Poliakoff, Hervé Pichon, Milly Solovieff, Tamiya Diop și alte personaje decorative ce lasă loc pentru întorsaturi de situație interesante, precum Emilie LeDuc, Taelia și Samantha Knight.

Sezoane[modificare | modificare sursă]

Până acum, cinci sezoane au fost confirmate. Nu este știut dacă se va produce și al șaselea.

Pe 31 mai 2012, Code Lyoko a anunțat pe Facebook ca va produce 26 de episoade noi pentru o continuare a seriei intr-una noua, numita „Code Lyoko Evolution“. Ei de asemenea au comentat pe Facebook zicând „Eroii tai se vor intoarce cum nu i-ați mai vazut vreodată“. Serialul va fi acum parțial acțiune pe viu și CGI pentru scenele din Lyoko.

Noul sezon a debutat online pe 19 decembrie, și pe France 4 la televizor in Franța pe 5 ianuarie.

Episoade[modificare | modificare sursă]

Există 95 de episoade și 26 de episoade din Code Lyoko Evolution, însumând un total de 121 de episoade. Un al șaselea sezon ar putea fi lansat, eventual.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Din momentul lansării, Code Lyoko a fost criticat atât pozitiv, cât și negative. Pe când primește note mari din cauza faptului ca era difuzat pe Cartoon Network, și are un număr considerabil de fani, unii spun că episoadele primului sezon erau repetitive și romanțele între adolescenți care apăreau irealiste, evoluând astfel intr-o încercare eșuată de a deveni o telenovelă. Cu toate acestea, mulți spun că se încadrează în genuri diferite, cum ar fi Acțiune/Aventură, Romantic și chair puțină Dramă, ceea ce face serialul o vizionare excelentă. De asemenea, câțiva critică mărimea anormală a capetelor copiilor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]