Christian al III-lea al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Christian al III-lea
Date personale
Născut12 august 1503(1503-08-12)
Gottorp
Decedat (55 de ani)
Koldinghus
ÎnmormântatCatedrala Roskilde
Cauza decesuluicauze naturale Modificați la Wikidata
PărințiFrederick I al Danemarcei
Anna de Brandenburg
Frați și suroriDorothea av Danmark[*][[Dorothea av Danmark (Duchess of Mecklenburg)|​]]
Dorothea av Preussen[*][[Dorothea av Preussen (duchess of Prussia (1504-1547))|​]]
Hans den Ældre[*][[Hans den Ældre (duke of Schleswig-Holstein-Haderslev)|​]]
Adolf af Slesvig-Holsten-Gottorp[*][[Adolf af Slesvig-Holsten-Gottorp (duke of Schleswig-Holstein-Gottorp (1526-1586))|​]]
Frederik af Danmark[*][[Frederik af Danmark (Prince-bishop of Hildesheim)|​]]
Elisabeta a Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuDorothea de Saxa-Lauenburg
CopiiAnna, Electresă de Saxonia
Frederick II
Duce Magnus de Holstein
Ioan al II-lea, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg
Dorothea, Ducesă de Brunswick-Lüneburg
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba daneză[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurimonarh
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg
Imn regalThe Lord's will be done
Rege al Danemarcei
Domnie1534–1559
Încoronare12 august 1537, Copenhaga
PredecesorFrederick I
SuccesorFrederick II
Rege al Norvegiei
Domnie1537–1559
Încoronare12 august 1537, Copenhaga

Christian al III-lea (n. 12 august 1503, Schleswig – d. 1 ianuarie 1559, Kolding) a fost rege al Danemarcei și rege al Norvegiei, fiul cel mare al regelui Frederick I al Danemarcei și a reginei Anna de Brandenburg.[2]

Viață timpurie[modificare | modificare sursă]

Cristian s-a născut în 1503 la Castelul Gottorf pe care Frederick l-a făcut reședință principală. În 1514, când el avea doar zece ani, mama lui Cristian a murit. Patru ani mai târziu, tatăl său s-a recăsătorit cu Sofia de Pomerania (1498- 568). Frederick a fost ales rege al Danemarcei în locul nepotului său, Cristian al II-lea, în 1523. Primul serviciu public al tânărului Cristian după ce tatăl său a devenit rege a fost micșorarea orașului Copenhaga, care stătea ferm pentru fugarul Cristian al II-lea.

Domnie[modificare | modificare sursă]

După moartea tatălui său în 1533, Cristian a fost proclamat rege la o adunare din Rye, în 1534. Consiliul de Stat danez, dominat de episcopii catolici și de nobili, au refuzat să-l accepte pe ducele Cristian ca rege și au apelat la contele Christopher din Oldenburg, în scopul de a-l restabili pe Cristian al II-lea la tronul danez. În opoziție cu regele Cristian al III-lea, contele Christopher a fost proclamat regent la Adunarea Ringsted și la Adunarea Skåne la St. Liber Hill de la Catedrala din Lund.

Rezultatul a dus la un război civil timp de doi ani, cunoscut sub numele de Feuda Contelui, între forțele protestante și catolici, război pe care Cristian al III-lea l-a câștigat și a ocupat tronul Danemarcei, iar forțele catolice din Danemarca au fost supuse.

Pericolele care îl amenințau pe Cristian din partea împăratului Carol al V-lea și ale altor rude ale întemnițatului Cristian al II-lea, l-au convins că este necesar să reducă nemulțumirea în țară, bazându-se pe magnații danezi și pe nobili.

La Herredag de la Copenhaga, 1542, noua nobilime care a îmbogățit din nou Danemarca au votat pentru Cristian, oferindu-i o parte din bunurile lor pentru a achita datoriile grele pe care le avea în Holsatians și către alți germani.

Pivotul politicii externe a lui Cristian a fost alianța sa cu prinții protestanți germani, fiind o contragreutate la ostilitatea persistentă a lui Carol al V-lea, care era determinat să susțină pretențiile ereditare ale nepoatei sale, fiica lui Cristian al II-lea, la regatele scandinave. Războiul a fost declarat împotriva lui Carol al V-lea în 1542 și cu toate că prinții protestanți germani s-au dovedit a fi aliați necredincioși, închiderea transportului olandez s-a dovedit a fi o armă eficace în mâna regelui Cristian, astfel încât Olanda l-a determinat pe Carol să facă pace cu Danemarca în Speyer, pe 23 mai 1544.

Politica externă de mai târziu a fost reglementată prin pacea de la Speyer. El a evitat orice complicații străine, a refuzat să participe la războiul Schmalkaldic din 1546, a mediat între împărat și Saxonia după căderea lui Maurice de Saxonia în bătălia de la Sievershausen din 1553.

În februarie 1555, el a intervenit cu succes în numele traducătorului bibliei engleze Miles Coverdale, care fusese închis timp de doi ani și jumătate de către Maria a Angliei. Acesta a fost eliberat și i s-a permis să părăsească Anglia.

Regele Cristian al III-lea a murit în ziua Anului Nou 1559, la Koldinghus și a fost înmormântat în Catedrala Roskilde.

Copii[modificare | modificare sursă]

Cristian s-a căsătorit cu Dorotea de Saxe-Lauenburg pe 29 octombrie 1525, la Castelul Lauenburg. Cei doi au avut împreună cinci copii:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Christian 3 (Dansk Konge)
  • Christian 3. King of Denmark • Norway 1534-59 (Danish Kings and Their History)
  • Cf. Carsten Porskrog Rasmussen, "Die dänischen Könige als Herzöge von Schleswig und Holstein", Frauke Witte and Marion Hartwig (trls.), in: Die Fürsten des Landes: Herzöge und Grafen von Schleswig, Holstein und Lauenburg [De slevigske hertuger; German], Carsten Porskrog Rasmussen (ed.) on behalf of the Gesellschaft für Schleswig-Holsteinische Geschichte, Neumünster: Wachholtz, 2008, pp. 73-109, here pp. 87seq. ISBN 978-3-529-02606-5

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ IdRef, accesat în  
  2. ^ Christian 3 (Dansk Konge)

Legături externe[modificare | modificare sursă]