Frederic I al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frederic I al Danemarcei

Frederic I (n. 7 octombrie 1471 – d. 10 aprilie 1533) a fost conducătorul Regatului Danemarcei, al Norvegiei și temporar al celui suedez. În funcție de originea documentelor scrisul numelui său respectă specificul limbii țărilor respective, adică Frederich, Frederik, respectiv Fredrik.

Fratele lui Frederic era cu 10 ani mai în vârstă și se numea Johannis, rege al Danemarcei, mort la 1513. Aceștia au căzut de acord să împartă regatul, adică cele două ducate pe care le-au moștenit dela tatăl lor, Frederic. Frederic fiul, fiindcă era minor și nu a putut fi încoronat ca Rege, a fost numit doar Conte urmând ca la atingerea vârstei legiuite să devină și el rege. În 1490 ducatele Schleiswig și Holstein se împart între ei, Frederic împărțind între ei titlul de Duce cu fratele său.

Domnia[modificare | modificare sursă]

Un grup de nobili i-au oferit tronul lui Frederick cel Tânăr în 1513, după moartea Ducelui Johannis, dar refuză știind că majoritate curții nu îi este loială, și l-au încoronat în schimb pe Kristianssen I.

În 1523 Kristianssen I, fiul său, numit Rege peste regatul Danemarca, Norvegia și cel suedez sub împrejurarea unei curți neloiale a fost silit să abdice, motiv pentru regele 'Frederic I' ca să ia pentru sine tronul. După numirea sa ca rege, tronul s-a mutat în cetatea Gottorf, actualul oraș Schleswig din landul Schleswig-Holstein (din Germania).

După înlăturarea în siguranță a fiului său cu un an în urmă, Frederic I se confruntă în 1524 cu o serie de revolte ale țărănimii în regiunile Jutlandul de Sud și landul Skana (din Suedia) care voia reîntoarcerea lui Kristianssen I pe tron. Intrigile mereu crescânde îl forțează pe Severin Norby (n. 147_ - d. 1530), duce de Von Gotland să invadeze regiunea Blekinge într-o încercare de a se schimba oridinea dela cetatea de Scaun din ținutul Gottorf. Adunând țăranii din regiunea guvernată, el va ataca castelul Karnan din Helsingborg. Armata lui Frederik concentrată în ținutul Scania respinge cu eficiență gloata de 8000 de tărani adusă de Soren, iar generalul Johannis Rantau îl învinge la bătălia dela Lund din aprilie 1525. În urma bătăliei, răsculații au dat bir cu fugiții; au pierit însă și nevinovații care s-au găsit în calea lor. Metoda aceasta de a presăra moarte în cale și de a folosi scutul uman a fost practicată și în Europa de Est și Asia de către Imperiul Otoman, procedeu ce ni-l descrie și Mihai Eminescu [necesită citare].

Se știe că Frederic, desi nu scrie daneza, acesta a încurajat publicarea primei Biblii în limba daneză, lucru făcut pentru a împăca taberele religioase ale ordinului luteran și ordinului catolic și a putea să îi controleze printr-o singură biserică (1525).

Începând cu 1427 Frederic autorizează închiderea unor biserici franciscane și moare la 10 aprilie 1533, trupul fiindu-i înhumat la catedrala din Schleswig.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]