Cheile Piatra Bălții

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Piatra Bălții
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Piatra Bălții
Harta locului unde se află Cheile Piatra Bălții
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașBaia de Arieș
Coordonate46°17′53″N 23°26′53″E () / 46.29806°N 23.44806°E[1]
Suprafață2 ha
Înființare1995, declarat în 2000
AdministratorGAL MMTMM[2]

Cheile Piatra Bălții este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-vestică a Munților Trascăului (pe cursul mijlociu al Văii Geogelului), pe teritoriul administrativ al comunei Râmeț, în sud-vestul satului Cheia, în imediata apropiere a drumului comunal DC62 care străbate localitatea.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 2 ha[5].

Aria protejată reprezintă o zonă de chei formată din două abrupturi calcaroase atribuite jurasicului, cu pereți verticali tăiați de apele cursului mijlociu al Văii Mogoșului[6]. La nivelul albiei râului, sunt formate mai multe marmite, unde, în perioada secetoasă băltește apa, de unde și denumirea rezervației de Cheile de la Piatra Bălții.

Vegetația zonei este alcătuită din păduri ce au în componență arboret cu specii de fag (Fagus sylvatica), în amestec cu gorun (Quercus petrea), iar la nivelul ierburilor specii floristice de pajiște și stâncărie.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]