Sari la conținut

Cheile Mănăstirii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Mănăstirii
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din chei
Imagine din chei
Harta locului unde se află Cheile Mănăstirii
Harta locului unde se află Cheile Mănăstirii
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Alba
 România
Cel mai apropiat orașBaia de Arieș
Valea Mănăstirii (sat)
Coordonate46°18′06″N 23°30′49″E () / 46.30167°N 23.51361°E[1]
Suprafață15 ha
Înființare2000
AdministratorGAL MMTMM[2]

Cheile Mănăstirii alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Aria naturală se află în partea central-estică a Munților Trascău (1250 m), în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunelor Râmeț (satul Valea Mănăstirii) și Stremț (satul Fața Pietrii).

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 15 ha[5].

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Trascău[6] și reprezintă un peisaj pitoresc, înscris în calcare, care conservă totodată o serie de plante rare.

Flora rezervației are în componență arbori și arbusti cu specii de fag (Fagus sylvatica), gorun (Quercus petraea), carpen (Carpinus betulus), mesteacăn (Betula pendula), alun (Corylus avellana), păducel (Crataegus monogyna), porumbar (Prunus spinosa), măceș (Rosa canina) sau mur (Rubus fruticosus).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe specii floristice de stâncărie și pajiște; printre care: garofiță albă de stânci (Dianthus spiculifolius), iarba-surzilor (Saxifraga paniculata), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), căldărușă (Aquilegia nigricans ssp. subscaposa), sisinei (Pulsatilla patens), garoafă de munte (Dianthus petraeus ssp. spiculifolius), toporaș galben de munte (Viola biflora), coada-iepurelui (cu specii de: Sesleria heufleriana și Sesleria rigida), iarba câmpului (Agrostis tenuis), rugină (Juncus conglomeratus) sau păiuș (Festuca pallens)[7].

Căi de acces

[modificare | modificare sursă]

Pe DC 78 modernizat din Teiuș, până la Mănăstirea Râmeț, sau pe DJ 107 J din Aiud până în localitatea Râmeț, de unde se coboară pe o potecă în Valea Geoagiului, la Mănăstirea Râmeț.

Monumente și atracții turistice

[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Mănăstirea Râmeț

Legături externe

[modificare | modificare sursă]