Oul Arșiței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oul Arșiței
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Oul Arșiței
Harta locului unde se află Oul Arșiței
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașCugir
Coordonate45°46′32″N 23°31′28″E () / 45.77556°N 23.52444°E[1]
Suprafață0,20 ha
Înființare1969, declarat în 2000

Oul Arșiței (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic), situată vestul Transilvaniei pe teritoriul județului Alba[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sudică a județului Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Săsciori, în partea sudică satului Tonea), aproape de drumul comunal DC170, care leagă localitatea de drumul național DN51.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 0,20 ha[4].

Aria naturală se află în nord-estul Munților Șureanu (grupă muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului carpatic al Meridionalilor), în sud-estul Delului Arșiței. Oul Arșiței reprezintă un fragment de rocă metamorfică (de forma unui ou), constituit din micașisturi și paragnaise; desprins din partea superioară a versantului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]