Tăul fără fund de la Băgău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tăul fără fund de la Băgău
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Tăul fără fund de la Băgău
Harta locului unde se află Tăul fără fund de la Băgău
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașAiud
Coordonate46°19′50″N 23°48′31″E () / 46.33056°N 23.80861°E[1]
Suprafață7,40 ha
Înființare1969, declarat în 2000

Tăul fără fund de la Băgău este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Lopadea Nouă.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea nord-estică a județului Alba (în estul râului Mureș și cea nord-estică a satului Băgău, lângă drumul județean (DJ107E), care leagă orașul Aiud de localitatea Lopadea Nouă[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 7,40 de hectare[4].

Aria protejată Tăul fără fund este inclusă în situl Natura 2000 - Băgău[5] și reprezintă o arie naturală de interes peisagistic (ochiuri de apă, lacul și zona împrejmuitoare, turbării) ce adăpostește floră și faună specifică mlaștinilor.

În arealul rezervației este semnalată prezența mai multor specii floristice (arbori, arbusti și ierburi), printre care stejar (Quercus robur), gorun (Quercus petraea), carpen (Carpinus betulus), mesteacăn pufos (Betula pubescens), păducel (Crataegus monogyna), roua-cerului (Drosera rotundifolia) sau moșișoare (Liparis loeselii).

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Băgău

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]