Cheile Geogelului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Geogelului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Cheile pe Valea Geogelului
Cheile pe Valea Geogelului
Harta locului unde se află Cheile Geogelului
Harta locului unde se află Cheile Geogelului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașBaia de Arieș
Coordonate46°18′55″N 23°26′54″E () / 46.31528°N 23.44833°E[1]
Suprafață5 ha
Înființare1999, declarat în 2000
AdministratorGAL MMTMM[2]

Cheile Geogelului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-vestică a Trascăului (la o altitudine cuprinsă între 630 și 1.000 m) pe cursul mijlociu al Văii Geogelului, în nordul județului Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Ponor, aproape de satul După Deal.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 5 ha[5].

Aria naturală Cheile Geogelului reprezintă două culmi calcaroase (alcătuite din calcare tithonice[6] și flișuri din conglomerate, gresii și marne) cu pereți abrupți tăiați de apele pârâului Valea Brădeștilor, un afluent de dreapta al Văii Cheii.

Clopoţei (Campanula rotundifolia)

Flora rezervației are în componență arbori și arbusti cu specii de de fag (Fagus sylvatica) în amestec cu gorun (Quercus petrea) și scoruș (Sorbus dacica).

Vegetația ierboasă este alcătuită din elemente floristice de pajiște și stâncărie (dintre care unele foarte rare sau endemice pentru această zonă); cu specii de: gâscariță (Arabis alpina), piciorul cocoșului (Ranunculus oreophilus), in galben (Linum flavum), clopoței (Campanula rotundifolia), iarba surzilor (Saxifraga paniculata), ochiul boului de munte (Aster alpinus), omag (Aconitum moldavicum), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica) sau Taraxacum hoppeanum - o specie carpato-balcanică.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]