Cheile Pravului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Pravului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Pravului
Harta locului unde se află Cheile Pravului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașBaia de Arieș
Coordonate46°17′22″N 23°26′35″E () / 46.28944°N 23.44306°E[1]
Suprafață3 ha
Înființare2000
AdministratorGAL MMTMM[2]

Cheile Pravului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-vestică a Munților Trascăului, pe teritoriul administrativ al comunei Râmeț (în sud-vestul satului Cheia).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 3 ha[5].

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica)

Arealul (inclus în situl de importanță comunitară Munții Trascăului[6]) reprezintă un sector de chei (cu abrupturi stâncoase, grohotișuri și peșteri) săpate în calcare (de vârste jurasice) de apele Văii Pravului, un afluent de dreapta al râului Geogel.

Flora arboricolă este constituită din păduri ce au în componență specii de fag (Fagus sylvatica) în amestec cu gorun (Quercus petraea).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe rarități floristice protejate prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[7] sau endemice pentru această zonă; printre care: garofiță sălbatică (Dianthus kitaibelii ssp. spiculifolius), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica) sau papucul doamnei (Cypripedium calceolus)[8].

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Mănăstirea Râmeț

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]