Izbucul Mătișești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Izbucul Mătișești
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Izbucul Mătișești
Harta locului unde se află Izbucul Mătișești
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașCâmpeni
Coordonate46°30′50″N 22°52′33″E () / 46.51389°N 22.87583°E[1]
Suprafață1 ha
Înființare1995, declarat în 2000

Izbucul Mătișești (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic, speologic și botanic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală aflată în partea estică a Munților Bihorului (la o altitudine de 1.100 m, în zona de izvorâre a Râului Albac), în extremitatea nord-vestică a județului Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Horea, satul Mătișești.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 1 ha[4].

Năprasnic (Geranium robertianum)

Aria protejată este inclusă în Parcul Natural Apuseni și reprezintă o zonă montană de interes speologic (fenomene carstice), geologic (calcare negre stratificate, atribuite triasicului mediu în asociere cu straturi de argilă) și botanic. Aceasta se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[5].

Vegetație arboricolă este alcătuită din păduri de foioase în amestec cu specii de conifere.

La nivelul ierburilor este semnalată prezența mai multor rarități floristice; printre care: clopoțel de munte (Campanula alpina), vinariță (Asperula odorata), năprasnic (Geranium robertianum), rușuliță (Hieracium aurantiacum) sau colțișor (Dentaria bulbifera).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj