Bram Stoker

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Bram Stoker

Bram Stoker 1906.jpg
Fotografie a lui Stoker cca. 1906
Naștere 8 noiembrie 1847(1847-11-08)
Clontarf, Dublin, Irlanda
Deces 20 aprilie 1912 (64 de ani)
Londra, Anglia
Ocupație romancier
Naționalitate Irlandez
Părinți tatăl: Abraham Stoker
mama: Charlotte Mathilda Blake Thornley
Căsătorit(ă) cu Florence Balcombe
Copii Irving Noel Thornley Stoker
Activitatea literară
Activ ca scriitor Epoca victoriană, epoca edwardiană
Mișcare/curent literar Literatura victoriană
Specie literară Literatură gotică, roman de dragoste
Opere semnificative Dracula


Note
http://www.bramstoker.org
Bram Stoker signature.svg

Abraham „Bram” Stoker (n. 8 noiembrie 1847 Marino Crescent în Clontarf lângă Dublin; d. 20 aprilie 1912 în Londra) a fost un scriitor irlandez, cunoscut în primul rând prin romanul său "Dracula".

După ce a publicat într-un ziar local o cronică favorabilă la adresa actorului Henri Irving acesta a devenit mai târziu prieten cu el. A studiat matematica și a absolvit colegiul. Prin intermediul lui Irving, l-a cunoscut pe președintele Americii, Theodore Roosevelt. Pentru romanul "Dracula" a studiat foarte mult în Europa. Prima adaptare cinematografică a romanului "Dracula" se numește "Nosferatu – Simfonia groazei" în regia lui F.W.Murnau. Filmul a fost făcut dupa moartea autorului însă fără acordul soției lui moștenitoare a drepturilor de autor. Aceasta a dat compania în judecată, a câștigat, iar copiile filmului trebuiau distruse. Din fericire, câteva copii au rămas.

Dracula[modificare | modificare sursă]

Coperta primei ediții a romanului Dracula

Povestea contelui Dracula a fost inclusă în multe genuri literare.

Unii au spus că face parte din literatura horror. Au urmat multe ecranizări și puneri în scenă a acestei cărți.

Romanul începe cu călătoria lui Johnatan Harker, un avocat debutant, în Transilvania la castelul contelui Dracula pentru a aranja cumpărarea unei moșii în Anglia. După puțin timp, acesta observă că este prizonier. Reușește să scape. Prietena soției lui este o victimă a contelui Dracula care încerca să scape de el. Contele merge cu vaporul până la Whitby, în Yorkshire, unde se aflî noua sa moșie, luându-și cu el coșciugul și cufere cu pământ din cimitirul familiei sale. În Anglia, Harker și profesorul Van Helsing, expert în vampiri și cazuri ca acestea, își dau seama de adevărata față a lui Dracula. Se străduiesc și izbutesc în mare parte s-o salveze din ghearele contelui pe soția lui Jonathan Harker. În finalul cărții, Jonathan Harker i-a tăiat beregata contelui, în timp ce Quency Morris, un aventurier american, i-a înfipt un cuțit în inimă, contele trasformându-se în scrum și tăiat în rondele.

Legături externe[modificare | modificare sursă]