Cimitir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Imagine dintr-un cimitir creştin

Un cimitir este locul unde corpurile celor decedați sunt înmormântate, însoțite în aproape toate cazurile de un ritual religios. Termenul de cimitir (provenit din grecescul κοιμητήριον) se referă la o zonă destinată strict pentru înmormântare. Cimitirul este locul pentru comemorarea familiei, rudelori, prietenilori celori decedați. În societățile cu o prosperitate mai ridicată, s-au înființat și cimitire pentru animale de casă, ca de exemplu pentru pisică, câine, păsări, etc.

Cimitirele sunt deobicei așezate în jurul bisericii sau în locuri unde pentru mult timp nu se va construi alte construcții. Cimitirile în prezent folosite, sunt de mulți ani în urmă înființați și mormintele deobicei îngrijite de urmașii celori decedați.

Pentru desfășurarea ceremoniei de înmormîntare, în multe cimitire sunt construite capele, unde se desfășoară marea parte a comemorări în cinstea persoanei decedate. Cimitirile din orașe mari au în dotare o morgă sau chiar și un crematoriu.

Mormintele sunt după religie, constucție și forme, în foarte multe feluri construite.

În plus față de funcțiile cult-rituale, rolul cimitirului adesea mai este de multe responsabilități:

  • Pentru a servi în multe societăți la igienă publică.
  • De a înmormânta în public reglementat și în locuri stabilite.
  • De a nu răspândi boli și de prevenirea de a polua apele subterane.

Cimitirele municipale, în cazul în care sunt cultivate cu multă verdeață, preiau pe lîngă funcțiile de parcuri și alei, o importantă funcție climatică și ecologică. În unele cazuri, ele sunt biotopuri secundare care, de asemenea, este un importantă zonă de retragere de specii rare. Unele cimitire preia funcțiile de zone de agrement.

Mormântul și locul de cult, sunt în general cele mai vechi dovezi ale civilizației umane. Deja primii oameni ai epocii de piatră își înmormântau morți lori. Unde oamenii stau în permanență împreună, au fost definite locuri unde au loc înmormântarile. Din epoca pietrei lustruite în special, sunt prezentate morminte megalitice.

Cel mai mare cimitir din lume, numit Wadi al-Salam, se află în Najaf, Irak, având aproximativ cinci milioane de morminte.[1]

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cimitire din România
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cimitir
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Grote Vaticane