Boarul (constelație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Boarul
Bootes constellation map.png
Harta constelației Boarul (click pentru a mări)
Denumire
Nume latin Bootes
Genitiv Bootis
Abreviere Boo
Observație
(Epoca J2000.0)
Ascensie dreaptă Între 13h 35m 49s și 15h 49m 28s
Declinație Între +7° 21′ 38″ și +55° 02′ 42″
Suprafață 907 grd² (Locul 13)
Vizibilitate Între 90° N și 50° S
Trecere la meridian 15 iunie, 21h00
Stele
Strălucitoare
(m≤3,0)
3 (α, ε, η)
Vizibile cu ochiul liber 148
Bayer / Flamsteed 55
Apropiate
(d≤16 al)
0
Cea mai strălucitoare α Bootis (Arcturus) (-0,04m)
Cea mai apropiată Wolf 498 (17,71 al)
Obiecte
Obiecte Messier 0
Ploi de meteori Bootidele de ianuarie,
Bootidele de iunie,
Quadrantidele
Constelații învecinate Câinii de Vânătoare
Părul Berenicei
Coroana Boreală
Dragonul
Hercule
Șarpele
Fecioara
Ursa Mare

Boarul (Bootes potrivit terminologiei latine a Uniunii Astronomice Internaționale[1]) este o constelație vizibilă în emisfera nordică sau boreală. În limba română, această constelație mai este cunoscută și sub numele de Văcarul[2].

Observare[modificare | modificare sursă]

Cel mai simplu mod de recunoaștere este prelungirea cozii constelației Ursei Mari.

Constelația este situată între 0° și +60° declinație. Numele provine de la grecescul Βοώτης, Boōtēs, însemnând cioban sau plugar (literal: „conducător de boi”). Această constelație este una dintre cele 48 de constelații descrise de către astronomul Ptolemeu în preajma secolului al II-lea și face parte, azi, din grupa celor 88 de constelații moderne.

Constelația Boarului conține a treia stea ca luminozitate de pe cerul nopții, și anume Arcturus.

Descriere și localizare[modificare | modificare sursă]

Constelația Boarul așa cum e văzută cu ochiul liber.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Această constelație poartă numele de Boarul / Bootes de mult timp (a fost compilată sub această denumire de Aratos din Soli[3], apoi de Ptolomeu), totuși este dificil să se spună „pe cine” reprezintă acest Boar. Potrivit unei versiuni, ar fi vorba de un țăran care-și conduce cei șapte boi (septem triones) din constelația Ursa Mare cu ajutorul câinilor săi Chara și Asterion (din constelația Câinii de Vânătoare). Boii ar fi legați de axa polară, iar Boarul ar perpetua rotația cerului.

Boarul ar putea fi semizeul Philomelos, inventatorul plugului, lucru ce i-a plăcut mamei sale Demeter, zeița secerișului, care l-a fixat pentru totdeauna pe bolta cerească.

Vechea constelație Mons Maenalus („Muntele Manalus”), creată de Johannes Hevelius, se afla între Fecioara și Boarul, la sud de Boar. Din păcate, aceasta nu a fost prea populară și nici nu a existat mult timp, deoarece era o constelație formată din stele foarte palide și greu de văzut cu ochiul liber.

În trecut, ciobanii români care se uitau la cerul înstelat considerau constelația Boarului ca fiind Ucigă-l Toaca sau Dracul, și adevărul este că, într-adevăr se aseamănă (Boarul conține și două coarne; o pereche este formată din Coroana Boreală, iar cealaltă dintr-o înșiruire de stele ce merge spre Carul Mare).

Mitologie[modificare | modificare sursă]

În anticul Babilon, stelele constelației Boarului erau cunoscute sub numele de SHU.PA. Ele au fost descrise ca aparținând unei constelații a zeului Enlil, care era liderul pantenonului babilonian și patronul special al agricultorilor babilonieni.

Obiecte cerești[modificare | modificare sursă]

Vizibilitatea nocturnă a constelației Boarul

Stelele cele mai strălucitoare[modificare | modificare sursă]

Arcturus (α Bootis)[modificare | modificare sursă]

Steaua cea mai strălucitoare a constelației este α Bootis (Arcturus), care se situează în prelungirea cozii Ursei Mari. Numele său, în greaca veche semnifică „Paznicul Urșilor”.

α Bootis este o gigantă orange, cu un diametru de 30 de ori mai mare decât Soarele; este a 4-a cea mai strălucitoare stea văzută de pe Terra.

Arcturus este unul dintre vârfurile asterismului cunoscut sub numele de Triunghiul de Primăvară, celelalte două vârfuri fiind reprezentate de către stelele α Virginis (Spica) și β Leonis (Denebola).

Izar (ε Bootis)[modificare | modificare sursă]

Izar (ε Bootis), „Brâul” în arabă, este o stea stea dublă separabilă într-o stea principală portocalie de magnitudine 2,7 și un companion albastru-verde de magnitudine 5,12. Ea este cunoscută și sub denumirea din latină Pulcherima: „Cea mai frumoasă”.

Muphrid (η Bootis)[modificare | modificare sursă]

Muphrid (η Bootis), „Solitara” în arabă, este o stea de culoare și temperatură destul de asemănătoare Soarelui nostru, dar al cărui proces de fuziune a hidrogenului s-a terminat de puțin timp. Muphrid se află, prin urmare, într-un proces tranzitoriu înainte de a deveni o gigantă roșie.

Muphrid este o stea dublă. Companionul său, probabil o pitică albă, se învârte în jurul ei în 1,35 ani.

Alte stele[modificare | modificare sursă]

Boarul este bogat în stele destul de strălucitoare, dispuse urmând o configurație destul de ușor de recunoscut și un anumit număr din aceste stele poartă un nume: Nekkar (β Bootis), „Conducătorul Boilor” în arabă (un nume similar cu cel al stelei Arcturus), este o stea gigantă pe punctul de a începe fuziunea nucleului său de heliu, Seginus (γ Bootis), Asellus Primus (θ Bootis) și Alkalurops (μ Bootis).

τ Boötis, o stea relativ asemănătoare Soarelui nostru, este orbitată de planeta masivă Jupiter fierbinte τ Boötis Ab. Este una dintre cele patru planete extrasolare descoperite și este una dintre cele mai studiate în momentul de față.

Totodată, constelația Boarului găzduiește un mare număr de stele duble, spre deliciul astronomilor amatori, care le privesc de obicei în primăvara și vara.

Numele stelelor[modificare | modificare sursă]

Bayer Nume Origine Semnificație
α Arcturus Greacă gardianul / paznicul urșilor
β Nekkar Arabă numele constelației
γ Seginus Arabă numele
ε Epsilon Boötis sau Izar Arabă brâul
η Muphrid Arabă cea solitară
μ Alkalurops Arabă persoana boarului
h Merga Latină grebla sau sapa
ψ Nadlat Arabă cea mică

Obiect cerești îndepărtate[modificare | modificare sursă]

  • NGC 5466 este un cluster globular deschis ce poate fi observat prin ocularele celor mai multe telescoape. Acesta a fost descoperit de către William Herschel la 17 mai 1784.
  • Vidul Boarului este o secțiune largă fără niciun obiect ceresc, fără galaxii sau alte clustere vizibile momentan. Bineînțeles, acest vid este situat în zona constelației Boarului.
  • Galaxia pitică Boarul (Boo I dSph) este un palid satelit a galaxiei noastre, Calea Lactee. Această galaxie pitică este situată la 197.000 ani-lumină, sau 60 de kiloparseci de Pământ.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en la The IAU list of four-letter constellation abbreviations
  2. ^ Observatorul Astronomic din București „Amiral Vasile Urseanu” Adrian Șonka, Învățarea constelațiilor
  3. ^ Phainomena: „În spatele Elicei merge Arctophylax, conducătorul Ursei, asemănător unui vizitiu. Se numește Boötes, „Boarul”, se vede că atinge carul Ursei. Este în întregime vizibil. Sub centura sa strălucește steaua Arcturus, cu mai multă strălucire decât toate celelalte stele din această constelație.”

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • en Michael E. Bakich, The Cambridge Guide to the Constellations, Cambridge University Press, 1995. ISBN 0-521-44921-9
  • en Milton D. Heifetz; Wil Tirion, A Walk through the Heavens: A Guide to Stars and Constellations and their Legends, Cambridge University Press, 2004. ISBN 0-521-54415-7
  • it AA.VV., Astronomia - Dalla Terra ai confini dell'Universo, Fabbri Editori, 1991.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Boarul (constelație)